CT-vizsgálat

CT-vizsgálat alkalmas a betegségek kimutatására?

A CT – vizsgálat eljárás a betegségek kimutatására is alkalmas, illetve a keresésére vagy kizárására és az állapotának megítélésére. Kimutatható a vérzés, a csontok, lágy-részek állapotának megítélésére és a kezelésekor az eredményesség megítélésére is alkalmas.  

A felsorolt esetekben alkalmazzuk a pontos analízis – diagnózis megállapításához. Másrészről a fejlődési rendellenességek, gyulladások, daganatok, érszűkületek, idegrendszer agyi és gerinc arckoponya, balesetek, sérülések, orr-melléküregek, érelzáródások kivizsgálására illetve diagnosztizálására használható. A test bármely területén, vagy ismert daganat kiterjedésének pontos megítéléséhez a betegségek gyanújában.

A budapesti központban teljes körű CT vizsgálat magánrendelés keretein belül elérhetők.

Hogyan és milyen módon működik?

A CT – vizsgálatokat a központunkban szakképzett személyzet végzi az időtartama 5-15 perc, egyes speciális estekben lehet ennél hosszabb, melyet kontrasztanyag adása után egy kb. 20-30 perces megfigyelési idő követ. A CT vizsgálatok során a páciens egy asztalon fekszik, és egy kerek nyíláson át csúszik be egy nagyméretű, de viszonylag rövid hengerbe, vagyis magába a készülékbe. A CT henger kevésbé szűk, ezért klausztrofóbiás páciensek is jól tolerálják. Az analízis során az asztal többször ki- illetve becsúszik a csőben, közben a páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie, illetve a gép által kért módon kell lélegeznie.

A hasi, kismedencei szervek vizsgálatáról.

A belek elkülönítéséhez azokat folyadékkal ki kell tölteni, ehhez előtte kb. 1-1,7 l folyadékot szükséges elfogyasztani, körülbelül 1-2 óra alatt. A folyadék lehet különböző féle, a kért CT-vizsgálat céljától függően. Az elfogyasztott folyadék hasmenést okozhat, ez természetes következmény.

A vizsgálatok kiértékelése.

A CT-vizsgálat elkészülte után a megkért vizsgálat típusától függően a kiértékelés időigényes lehet, de lehetőség van azonnali leletezésre is. A képanyagot CD-n a vizsgálat után rendelkezésre bocsátjuk. Az elkészült lelet átvehető személyesen, de kérésre e-mailben is kiküldjük.

Mire figyeljünk a CT – vizsgálat előtt?

A CT-vizsgálatok előtt 2 órával már ne együnk, a vénába beadott kontrasztanyag nagyrészt a vesén keresztül távozik a szervezetből, ezért vizsgálat előtt és vizsgálat után bőséges folyadékfogyasztás javasolt (napi 2,5-3,5 liter víz vagy cukormentes folyadék). A fentiek miatt fontos tudnunk, hogy a vesék normálisan működnek-e, ezért kérjük, hozzon magával egy hónapnál nem régebbi laborvizsgálatot, amelyen vesefunkcióra vonatkozó értékeket is néztek.

A hasi, mellkasi CT – vizsgálatoknál a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie, illetve vissza kell tartania a lélegzetét, ilyenkor hangszórón keresztül kap utasításokat a kezelőhelyiségben tartózkodó személyzettől vagy a géptől. Hasi CT vizsgálatok esetén a bélrendszer könnyebb elkülönítése és annak eltéréseinek könnyebb tisztázásának céljából orális kontrasztanyagot adunk a betegnek a vizsgálat előtti órában. A vénás kontrasztanyagok beadása során tapasztalhat melegségérzést, fémes ízt, vizeletürítési ingert, mely nem kóros, és néhány perc alatt szűnik.

A CT-vizsgálat előtt elfogyasztott kontrasztanyag hasmenésen tüneteket produkálhat, ami normális jelenség. Ritkán a beadott jódtartalmú kontrasztanyag okozhat szövődményeket, allergiás reakciót is. Ha Önnél ilyen korábban előfordult, azt feltétlenül jelezze! A képalkotást röntgensugárzással működő készülék végzi, ezért terhesség alatt nem végezzük. Kérjük, amennyiben terhes, vagy terhesség gyanúja fennáll, a vizsgálat előtt feltétlenül jelezze!

Elérhető területek
 • Koponya CT
 • Arckoponya CT
 • Orbita CT
 • Belső fül CT
 • Nyaki lágyrész CT
 • Gerinc CT
 • Ízület CT
 • Mellkas CT
 • Szív CT
 • Has CT
 • Kismedence CT
 • Virtuális colonoscopia
Elérhető angiográfiás területek
 • Koponya CT
 • Nyaki CT
 • Mellkasi CT
 • Alsó végtagi CT

Letölthető Dokumentum CT - vizsgálathoz - Tájékoztató és beleegyező nyilatkozat

Bejelentkezés CT vizsgálatra – Budapest

A fizetős CT – vizsgálatokat magánrendelés keretein belül magánúton beutaló nélkül is kezdeményezheti, illetve veheti igénybe a modern magán budapesti központunkban.

Hétfőtől – Péntekig 8:00-20:00 óra között fogadjuk a hozzánk forduló járó betegeket.

Időpontfoglalás telefonon:

Telefonon: +36-1-998-0000

Mobilon: +36-30-641-0000

Mobilon: +36-30-641-9000

Mobilon: +36-30-641-7000

Pin It on Pinterest