Cardio CT vizsgálat

Cardio CT vizsgálat.

A Cardio CT vizsgálat a koszorúér-szűkületek, plakkok időben történő felismerése és kezelése nagymértékben hozzájárul a szívizominfarktus megelőzéséhez. A mvizsgálat korszerű berendezésekkel megfelelő szoftver segítségével már invazív behatolás nélkül is szubmilliméteres pontossággal tudjuk a szívet, ill. a koszorúereket ábrázolni. 

A vizsgálat előnyei.

A statisztikák alapján coronaria-plakkok, szűkületek kimutatására a módszer ún. negatív prediktív értéke csaknem 100 %, ami azt jelenti, hogy igen nagy biztonsággal ki lehet válogatni azokat a betegeket, akiknél további vizsgálatok nem szükségesek, infarktus-rizikójuk csekély. Ahol viszont jelentősebb szűkületet tudunk igazolni, az intervenciós kardiológusok célzottan tudják az adott érszakaszt katéterezés során vizsgálni, ill. az esetleges tágítást megtervezni.

A központban teljes körű Cardio CT vizsgálatok magánrendelés keretein belül.

A Cardio CT vizsgálat során először meghatározzuk a koszorúerek meszesedését. Amennyiben ez bizonyos szintet elér, előfordulhat, hogy rögtön hogy szívkatéterezést javaslunk, mivel a koszorúér betegség valószínűsége igen nagy lehet. Ezt a röntgen kontrasztanyagot juttatunk a beteg vénájába, és felvételeket készítünk a szívről illetve a coronariákról. Végezetül az egész mellkasról is CT vizsgálat készül, ennek során akár eddig fel nem ismert, de fontos elváltozások (daganatok) is kiderülhetnek.

Előkészületek a vizsgálatra.

Fontos, hogy a betegek vércukorszint-csökkentő gyógyszereik közül a metformint tartalmazókat a vizsgálat előtt 3 nappal hagyják ki, ill. a vizsgálat előtt és után bőven fogyasszanak folyadékot. Várandós nőknél, súlyos vesebetegségben szenvedőknél a vizsgálat nem javallt.

A Cardio CT vizsgálathoz kedvezményes áron igényelhet CT-vel történő tüdőszűrést is, mindössze 10.000 Ft-ért! 


Pin It on Pinterest