CT vizsgálat

CT vizsgálat

A CT vizsgálat a központunkban szakképzett személyzet végzi a vizsgálat időtartama 5-15 perc, egyes speciális estekben lehet ennél hosszabb, melyet kontrasztanyag adása után egy kb. 20-30 perces megfigyelési idő követ. A vizsgálat során a páciens egy asztalon fekszik, és egy kerek nyíláson át csúszik be egy nagyméretű, de viszonylag rövid hengerbe, vagyis magába a készülékbe. A henger kevésbé szűk, ezért klausztrofóbiás páciensek is jól tolerálják. Az analízis során az asztal többször ki- illetve becsúszik a csőben, közben a páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie, illetve a gép által kért módon kell lélegeznie.

CT vizsgálat

CT vizsgálat

A képalkotás alatt a röntgencső körbeforog a test körül, míg az asztal folyamatosan mozog, a gép ennek során megméri, hogy a vizsgált harántmetszet adott pontjaiban milyen mértékű a röntgensugár elnyelődése. Az így keletkezett adathalmazból számítógép állítja össze a kívánt képeket. Az esetek nagy részében szükséges az érpályába juttatott kontrasztanyag adása ahhoz, hogy a lágyszövetekről pontosabb információt kaphassunk. Ehhez a vénába helyezett kis műanyag csövön, ún. branülön keresztül speciális gép, injektor segítségével adjuk be a képalkotás közben a kontrasztanyagot, melyről a beadás során és/vagy utána adott időben további képsorozatok készülnek. A vénás kontrasztanyagok beadása során tapasztalhat melegségérzést, fémes ízt, vizeletürítési ingert, mely nem kóros, és néhány perc alatt szűnik. Ritkán a beadott jódtartalmú kontrasztanyag okozhat szövődményeket, allergiás reakciót is. Ha Önnél ilyen korábban előfordult, azt feltétlenül jelezze!

A hasi CT vizsgálatról

A vizsgálatnál a belek elkülönítéséhez azokat folyadékkal ki kell tölteni, ehhez előtt kb. 1-1,7 l folyadékot szükséges elfogyasztani, körülbelül 1-2 óra alatt. A folyadék lehet különböző féle, a kért vizsgálat céljától függően. Az elfogyasztott folyadék hasmenést okozhat, ez természetes következmény.

A CT vizsgálatok kiértékelése

A vizsgálat elkészülte után történik, a megkért vizsgálat típusától függően időigényes lehet, de lehetőség van azonnali leletezésre is. A képanyagot CD-n a vizsgálat után rendelkezésre bocsátjuk. Az elkészült lelet átvehető személyesen, de kérésre e-mailben is kiküldjük.

A komputertomográfia

Egy radiológiai képalkotó számítógépes rétegvizsgálat, az 1980-as évek elején már használatban volt a képalkotó diagnosztikába, melynek során, a testen belüli testrégióról megfelelő információt kapunk. Az eljárás alkalmas a betegségek kimutatására, keresésére vagy kizárására illetve az állapotának megítélésére. A betegségek gyanújában a test bármely területén, vagy ismert daganat kiterjedésének pontos diagnosztizálására. A betegségek kimutatására vérzés, a csontok, lágyrészek állapotának megítélésére és a kezelésekor az eredményesség megítélésére, a felsorolt esetekben alkalmazzuk a pontos analízis megállapításához is, azaz a fejlődési rendellenességek, gyulladások, daganatok, érszűkületek, idegrendszer – agyi és gerinc – arckoponya, balesetek, sérülések, orr-melléküregek, érelzáródások kivizsgálására illetve diagnosztizálására.

Mire figyeljünk a CT vizsgálat előtt?

A vizsgálat előtt 2 órával már ne együnk. A vénába beadott kontrasztanyag nagyrészt a vesén keresztül távozik a szervezetből, ezért vizsgálat előtt és vizsgálat után bőséges folyadékfogyasztás javasolt (napi 2,5-3,5 liter víz vagy cukormentes folyadék). A fentiek miatt fontos tudnunk, hogy a vesék normálisan működnek-e, ezért kérjük, hozzon magával egy hónapnál nem régebbi laborvizsgálatot, amelyen vesefunkcióra vonatkozó értékeket is néztek. A hasi, mellkasi vizsgálatoknál a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie, illetve vissza kell tartania a lélegzetét, ilyenkor hangszórón keresztül kap utasításokat a kezelőhelyiségben tartózkodó személyzettől vagy a géptől. A kontrasztanyag beadása közben tapasztalható lehet melegségérzet, vizelési inger enyhe átmeneti kellemetlen közérzet néhány pillanat alatt szűnik, nem kóros. A vizsgálat előtt elfogyasztott kontrasztanyag hasmenésen tüneteket produkálhat, ami normális jelenség. Hasi vizsgálatok esetén a bélrendszer könnyebb elkülönítése és annak eltéréseinek könnyebb tisztázásának céljából orális kontrasztanyagot adunk a betegnek a vizsgálat előtti órában. A képalkotást röntgensugárzással működő készülék végzi, ezért terhesség alatt nem végezzük. Kérjük, amennyiben terhes, vagy terhesség gyanúja fennáll, a vizsgálat előtt feltétlenül jelezze!

A CT berendezés

A radiológiai képalkotó diagnosztikában a röntgensugárzás segítségével készülő számítógépes réteg-felvételek sorozata, ami a 1970-es évek végén forradalmasította a radiológiai képalkotó diagnosztikát. A készülő képek nagy pontossággal ábrázolják akár az egészen kis struktúrákat is, egymásra vetülés nélkül, akár 3 dimenzióban is. Az elkészült képeket számítógépes feldolgozással tovább értékelve 3D képek, virtuális video-vizsgálat készíthető, az elváltozás helyzete, a szervek egymáshoz való viszonyai pontosíthatók. A korszerű radiológiai berendezések rövid idő alatt, alacsony sugárzás mellett magas képi felbontással készítenek részletes felvétel-sorozatokat, akár nagy területről (mellkas, has, kismedence, végtagok ér).  Nagy előnyt jelent a gyorsaság és pontosság a sürgősségi betegellátásban, életveszély esetén, vagy baleseti betegellátásban. A képalkotó radiológiai berendezés számos betegségben vagy annak gyanújában első vizsgálatként végzendő.

Elérhető CT vizsgálatok
 • Koponya CT
 • Arckoponya CT
 • Orbita CT
 • Belső fül CT
 • Nyaki lágyrész CT
 • Gerinc CT
 • Ízület CT
 • Mellkas CT
 • Szív CT
 • Has CT
 • Kismedence CT
 • Virtuális colonoscopia
Elérhető angiográfiás CT vizsgálatok
 • Koponya CT
 • Nyaki CT
 • Mellkasi CT
 • Alsó végtagi CT

Letölthető Dokumentum CT vizsgálathoz - Tájékoztató és beleegyező nyilatkozat

Bejelentkezés CT vizsgálatra – Budapest

A fizetős CT vizsgálatokat magánrendelés keretein belül magánúton beutaló nélkül is kezdeményezheti, illetve veheti igénybe a modern magán budapesti központunkban.

Hétfőtől – Péntekig 8:00-20:00 óra között fogadjuk a hozzánk forduló járó betegeket.

Időpontfoglalás a CT vizsgálatra:

Telefonon: +36-1-998-0000

Mobilon: +36-30-641-0000

Mobilon: +36-30-641-9000

Mobilon: +36-30-641-7000

Pin It on Pinterest