CT-vizsgálat - Budapest

A CT vizsgálat: az egy képalkotó eljárás. Általában a felsorolt esetekben is alkalmazzuk a CT-vizsgálatot pontos analízis megállapításához, azaz a daganatok, gyulladások, balesetek, sérülések, érszűkületek, érelzáródások, idegrendszer (agyi és gerinc) arckoponya, fejlődési rendellenességek, orr-melléküregek kivizsgálására illetve diagnosztizálására. 

A CT komputertomográfia előnye keresztmetszeti képet készít nagy képi felbontással, ezért különösen alkalmas az anatómia, a szerkezet, a szervek egymáshoz és a kóros elváltozáshoz való viszonyának megítéléséhez (pl. műtétek előtt), illetve a kóros állapotok felismerésére és pontos helyük meghatározására a test csaknem bármely pontján. Egyes módszerei szűrővizsgálatként is alkalmazhatók (pl.: tüdő, vastagbél).

Magánrendelés keretein belül magánúton, beutaló nélkül is kezdeményezheti a fizetős CT vizsgálatot.

A vizsgálatról: egy bizonyos számítógépes rétegvizsgálat, az 1980-as évek elején már használatban volt a képalkotó diagnosztikába, melynek során a testen belüli testrégióról megfelelő információt kapunk.

 • A CT komputertomográfiás – képalkotó diagnosztikai eljárás, ez esetekben is alkalmas a betegségek kimutatására, keresésére vagy kizárására illetve az állapotának megítélésére.
 • A betegségek gyanújában a test bármely területén, vagy ismert daganat kiterjedésének pontos diagnosztizálására.
 • A betegségek kimutatására vérzés, a csontok, lágyrészek állapotának megítélésére és a kezelésekor az eredményesség megítélésére.

CT vizsgálat Budapest

A CT vizsgálatokat magánrendelés kereteiben veheti igénybe, a modern magán budapesti CT központunkban Hétfőtől – Péntekig 8:00-20:00 óra között fogadjuk a hozzánk forduló járóbetegeket. 

CT-vizsgálat-Budapest | Margit Medical Center | Magyarország

Időpontfoglalás CT vizsgálatra:

Telefonon: +36-1-998-0000

Mobilon: +36-30-641-0000 

Mobilon: +36-30-641-9000

Mobilon: +36-30-641-7000

Cím: Magyarország, 1027 Budapest, Henger utca 2/B 

Bővebb a CT vizsgálatok díjairól a CT vizsgálat ára menüpontban kaphat információt!


A CT vizsgálat jelentősége a képalkotó diagnosztikában: röntgensugárzás segítségével készülő számítógépes rétegvizsgálat, ami a 1970-es évek végén forradalmasította a képalkotó diagnosztikát.

A készülő képek nagy pontossággal ábrázolják akár az egészen kis struktúrákat is, egymásra vetülés nélkül (ami a röntgen vizsgálatnál hátrány volt), akár 3 dimenzióban is. Az elkészült képeket számítógépes feldolgozással tovább értékelve 3D képek, virtuális video-vizsgálat készíthető, az elváltozás helyzete, a szervek egymáshoz való viszonyai pontosíthatók.

A korszerű CT berendezések rövid vizsgálati idő alatt, alacsony sugárzás mellett magas képi felbontással készítenek részletes felvétel-sorozatokat, akár nagy területről (mellkas-has-kismedence vizsgálatok, végtagok érvizsgálata). 

Nagy segítséget jelent a gyorsaság és pontosság a sürgősségi betegellátásban, életveszély esetén, vagy baleseti betegellátásban. A vizsgálat számos betegségben vagy annak gyanújában első vizsgálatként végzendő.

 • Nagy segítséget jelent a betegségek felderítésében és a pontos diagnózis megállapításában.
 • A vizsgálatokat rövid vizsgálati idő alatt magas képi felbontást, alacsony sugárzás mellett tesz lehetővé. 
 • Gyorsaságánál fogva különösen fontos a sürgősségi betegellátásban. 
 • A vizsgálat számos betegségben vagy annak gyanújában első vizsgálatként végzendő. 
 • Ezen vizsgálómódszer jelentősége a hagyományos módszerekkel szemben, hogy a különböző struktúrák nem vetülnek egymásra, képük nem összegződik, így részleteiben vizsgálhatóak.

Mit vizsgálunk a CT-vizsgálatkor: az eljárás valamennyi szerv-szervrendszer diagnosztikájában igen jól használható csúcstechnológiai módszer. Használatos a fej-nyak régió (idegrendszer, orrmelléküregek, szem-szemgödör, fül, szájüreg-garat-gége), a mellkas (tüdő, a nyirokcsomók, erek, szív, folyadékgyülemek) has és kismedence (máj, epeutak, lép, hasnyálmirigy, vesék, mellékvesék, nyirokcsomók, belső nemi szervek, húgyutak, húgyhólyag) vizsgálatára. Vizsgálható a csontok szerkezete, gyulladásai, daganatai, és kiváló a csonttörések kimutatására.

Vizsgálhatók a gerinc betegségei, és bármely szervrendszer vérzéses betegségei. Az eljárás képes nagyon pontos és nagy felbontású képet adni bármelyik szervről.

Szűrővizsgálatként elismert a virtuális colonográfia a vastagbél, az alacsony dózisú mellkas CT vizsgálat a tüdő esetében.

 • Az eljárás valamennyi szerv-szervrendszer diagnosztikájában igen jól használható csúcstechnológiai módszer.
 • Az eljárás képes nagyon pontos és nagy felbontású képet adni bármelyik szervről. 
 • Elsősorban a központi idegrendszer, a mellkas és a has, az érrendszer, de az emberi test szinte valamennyi részének kiváló ábrázolására képes. 
 • Kimutatható a szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése. 
 • Utólagos rekonstrukciók révén alkalmas az emberi test háromdimenziós megjelenítésére. 

A vizsgálat menete: a CT vizsgálatot szakképzett személyzet végzi. A vizsgálat időtartama 5-15 perc, egyes speciális estekben lehet ennél hosszabb, melyet kontrasztanyag adása után egy kb. 20-30 perces megfigyelési idő követ.

A vizsgálat során a páciens egy asztalon fekszik, és egy kerek nyíláson át csúszik be egy nagyméretű, de viszonylag rövid hengerbe, vagyis magába a készülékbe.

A henger kevésbé szűk, mint az MR berendezés, ezért klausztrofóbiás páciensek is jól tolerálják.

A vizsgálat során az asztal többször ki- illetve becsúszik a csőben, közben a páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie, illetve a gép által kért módon kell lélegeznie.

A vizsgálat alatt a röntgencső körbeforog a test körül, míg az asztal folyamatosan mozog, a gép ennek során megméri, hogy a vizsgált harántmetszet adott pontjaiban milyen mértékű a röntgensugár elnyelődése.

Az így keletkezett adathalmazból számítógép állítja össze a kívánt képeket.

Az esetek nagy részében szükséges az érpályába juttatott kontrasztanyag adása ahhoz, hogy a lágyszövetekről pontosabb információt kaphassunk.

Ehhez a vénába helyezett kis műanyag csövön, ún. branülön keresztül speciális gép, injektor segítségével adjuk be vizsgálat közben a kontrasztanyagot, melyről a beadás során és/vagy utána adott időben további képsorozatok készülnek.

A vénás kontrasztanyagok beadása során tapasztalhat melegségérzést, fémes ízt, vizeletürítési ingert, mely nem kóros, és néhány perc alatt szűnik. Ritkán a beadott jódtartalmú kontrasztanyag okozhat szövődményeket, allergiás reakciót is.

Ha Önnél ilyen korábban előfordult, azt feltétlenül jelezze!

A hasi vizsgálatoknál a belek elkülönítéséhez azokat folyadékkal ki kell tölteni, ehhez a vizsgálat előtt kb. 1-1,7 l folyadékot szükséges elfogyasztani, körülbelül 1-2 óra alatt.

A folyadék lehet különböző féle, a vizsgálat céljától függően. Az elfogyasztott folyadék hasmenést okozhat, ez természetes következmény.

A vizsgálatok kiértékelése a vizsgálat elkészülte után történik, a vizsgálat típusától függően időigényes lehet, de lehetőség van azonnali leletezésre is. A képanyagot CD-n a vizsgálat után rendelkezésre bocsátjuk.

Az elkészült lelet átvehető személyesen, de kérésre e-mailben is kiküldjük.

 • A vizsgálat során a páciens egy asztalon fekszik, és egy kerek nyíláson át csúszik be egy nagyméretű hengerbe, vagyis magába a készülékbe. 
 • A páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie.A vizsgálat alatt az asztal fokozatosan csúszik beljebb a hengerbe.
 • A vizsgálat alatt a röntgencső körbeforog a test körül, míg az asztal folyamatosan mozog, a gép ennek során megméri, hogy a vizsgált harántmetszet pontjaiban milyen mértékű a sugárelnyelődés. 
 • A vizsgálat időtartama 5-15 perc.

Mire figyeljünk a CT vizsgálat előtt és alatt: a vizsgálat előtt 2 órával már ne együnk. A vénába beadott kontrasztanyag nagyrészt a vesén keresztül távozik a szervezetből, ezért vizsgálat előtt és vizsgálat után bőséges folyadékfogyasztás javasolt (napi 2,5-3,5 liter víz vagy cukormentes folyadék).

A fentiek miatt fontos tudnunk, hogy a vesék normálisan működnek-e, ezért kérjük, hozzon magával egy hónapnál nem régebbi laborvizsgálatot, amelyen vesefunkcióra vonatkozó értékeket is néztek.

A hasi, mellkasi vizsgálatoknál a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie, illetve vissza kell tartania a lélegzetét, ilyenkor hangszórón keresztül kap utasításokat a kezelőhelyiségben tartózkodó személyzettől vagy a géptől.

A kontrasztanyag beadása közben tapasztalható lehet melegségérzet, vizelési inger enyhe átmeneti kellemetlen közérzet néhány pillanat alatt szűnik, nem kóros.

A vizsgálat előtt elfogyasztott kontrasztanyag hasmenésen tüneteket produkálhat, ami normális jelenség.

 • A hasi, mellkasi vizsgálatoknál a mérések alatt vissza kell tartania a lélegzetét, ilyenkor hangszórón keresztül kap utasításokat a kezelőhelyiségben tartózkodó személyzettől.
 • Hasi vizsgálatok esetén a bélrendszer könnyebb elkülönítése és annak eltéréseinek könnyebb tisztázásának céljából orális kontrasztanyagot adunk a betegnek a vizsgálat előtti órában.

A CT vizsgálat és a terhesség: a képalkotást röntgensugárzással működő készülék végzi, ezért terhesség alatt nem végezzük.

Kérjük, amennyiben terhes, vagy terhesség gyanúja fennáll, a vizsgálat előtt feltétlenül jelezze!

 

Központunkban elérhető CT-vizsgálatok

 • Koponya
 • Arckoponya
 • Orbita
 • Belső fül
 • Nyaki lágyrész
 • Gerinc

 • Ízület
 • Mellkas
 • Szív
 • Has
 • Kismedence
 • Virtuális colonoscopia

CT – angiográfiás vizsgálatok

 • Koponya 
 • Nyaki 
 • Mellkasi 
 • Alsó végtagi

CT-vizsgálat-Budapest

CT vizsgálat

A korszerű vizsgálatok rövid vizsgálati idő alatt magas képi felbontással, alacsony sugárzás mellett végezhető el.

Az eljárás valamennyi szerv-szervrendszer diagnosztikájában igen jól használható csúcstechnológiai módszer.

Az eljárás képes nagyon pontos és nagy felbontású képet adni bármelyik szervről.

Ezen értékeknek alapján, bonyolult matematikai és számítástechnikai műveletek után, a számítógép monitoron jeleníti meg az adott testszelet metszeti képét.

CT-vizsgálat | Margit Medical Center Diagnosztikai CT Központ Budapest

Pin It on Pinterest