Cardio CT vizsgálat

A Cardio CT vizsgálat: a koszorúér-szűkületek, plakkok időben történő felismerése és kezelése nagymértékben hozzájárul a szívizominfarktus megelőzéséhez.

A közelmúltig ennek egyedüli módja a szívkatéteres vizsgálat volt, amely azonban invazív beavatkozás révén az esetek 0.1-1 %-ában veszélyes szövődményeket is okozhat (stroke, érfalrepedés, vérzés a szúrás helyén), ill. fizikailag és lelkileg is megterhelő lehet, valamint kórházi befekvéssel jár.

Néhány éve terjedtek el a világban, majd Magyarországon is a sokszeletes CT-készülékek.

Ezekkel a korszerű berendezésekkel megfelelő szoftver segítségével már invazív behatolás nélkül is szubmilliméteres pontossággal tudjuk a szívet, ill. a koszorúereket ábrázolni.

Nagy nemzetközi statisztikák alapján coronaria-plakkok, szűkületek kimutatására a módszer ún. negatív prediktív értéke csaknem 100 %, ami azt jelenti, hogy igen nagy biztonsággal ki lehet válogatni azokat a betegeket, akiknél további vizsgálatok nem szükségesek, infarktus-rizikójuk csekély.

Ahol viszont jelentősebb szűkületet tudunk igazolni, az intervenciós kardiológusok célzottan tudják az adott érszakaszt katéterezés során vizsgálni, ill. az esetleges tágítást megtervezni.

A vizsgálat során először meghatározzuk a koszorúerek meszesedését.

Amennyiben ez bizonyos szintet elér, előfordulhat, hogy rögtön hogy szívkatéterezést javaslunk, mivel a koszorúér betegség valószínűsége igen nagy lehet.

Ezt a röntgen kontrasztanyagot juttatunk a beteg vénájába, és felvételeket készítünk a szívről illetve a coronariákról.

Végezetül az egész mellkasról is CT-vizsgálat készül, ennek során akár eddig fel nem ismert, de fontos elváltozások (daganatok) is kiderülhetnek

Fontos, hogy a betegek vércukorszint-csökkentő gyógyszereik közül a metformint tartalmazókat a vizsgálat előtt 3 nappal hagyják ki, ill. a vizsgálat előtt és után bőven fogyasszanak folyadékot.

Várandós nőknél, súlyos vesebetegségben szenvedőknél a vizsgálat nem javallt.

Magánúton magánrendelés keretein belül, beutaló nélkül is kezdeményezheti a fizetős Cardio CT vizsgálatot.


Cardio CT vizsgálat Budapest

A Cardio vizsgálatokat magánrendelés kereteiben veheti igénybe, a modern magán budapesti központunkban Hétfőtől – Péntekig 8:00-20:00 óra között fogadjuk a hozzánk forduló járóbetegeket. 

Cardio-vizsgálat-Budapest | Margit Medical Center | Magyarország

Időpontfoglalás Cardio vizsgálatra:

Telefonon: +36-1-998-0000

Mobilon: +36-30-641-0000 

Mobilon: +36-30-641-9000

Mobilon: +36-30-641-7000

Cím: Magyarország, 1027 Budapest, Henger utca 2/B 

Bővebb a Cardio CT vizsgálatok díjairól a CT vizsgálat ára menüpontban kaphat információt!

Pin It on Pinterest