CT Colonoscopia vizsgálat

Margit Medical CenterDiagnosztikai-vizsgálatokCT-vizsgálatCT-Colonoscopia-vizsgálat

Speciális képalkotó vizsgálat a CT – colonoscopiás vizsgálat, székletjelöléssel. A CT colonoscopia a bélben keletkezett polipok illetve daganatos elváltozások szűrővizsgálataként is elfogadott vizsgálat.

Béltisztítást követően a levegővel felfújt vastagbelet a hasi CT vizsgálathoz hasonlóan vizsgáljuk, a kapott adatokból számítógép és speciális program segítségével háromdimenziós képek és a vastagbél tükrözés során látott képekhez hasonló, a bél bélfelszínét ábrázoló „virtuális” képek készülnek.

A módszer a vastagbél belső felszínét vizsgálja, hogy a bél üregébe domborodó képleteket, úgynevezett polipokat, vagy esetleges nagyobb, a bélcsatornát szűkítő bélfal megvastagodásokat megtalálja.

 Az eljárás kevésbé megterhelő, mint a vastagbéltükrözés, de a vastagbél levegővel való feltöltése itt is szükséges, amely kellemetlen lehet. A vizsgálat lehetőséget ad arra is, hogy a keletkező munkaképeken a bélen kívül a hasi területeket is áttekintsük (a környező hasi zsírszövetet, nyirokcsomókat, egyéb hasi szerveket).

A vizsgálat röntgen sugárzás segítségével készít felvételeket, így az sugárterheléssel jár, ezért a terhesség esetén csak igen kifejezett orvosi indikáció esetén végezhető el.

A készült felvételeket későbbiekben számítógépes 3 dimenziós képfeldolgozás segítségével, speciális programmal értékeljük, mely lehetővé teszi, hogy a vastagbél belső felszínét a béltükrözéshez hasonló módon tekintsük meg.

Az eljárás kevésbé megterhelő, mint a vastagbéltükrözés. A vizsgálat lehetőséget ad arra is, hogy a bélen kívül a hasi területeket is áttekinthessük, így például a környező hasi zsírszövetet, nyirokcsomók, egyéb hasi szerveket.

Ugyanakkor a vizsgálat közben mintavételre, a látott polipok eltávolítására nincs lehetőség.

A vizsgálat során igen ritkán a befújt levegő a meggyengült bélfal sérülését, átfúródását okozhatja.

Ez a szövődmény igen ritka, 2000 estből kevesebb, mint egy betegnél fordul elő, de jelentősen kisebb az előfordulás gyakorisága, mint a direkt vastagbéltükrözésnél.

A CT colonográfiás vizsgálat jól tolerálható, nincs szükség szedatívumokra, bódításra.

A vizsgálat sikeressége érdekében nagyon fontos a megfelelő béltisztítás, hogy a bél belső felszínét láthatóvá tegyük.

A béltisztítás megkezdése előtt a béltartalmat kontrasztanyaggal megjelöljük annak érdekében, hogy az esetleges maradékszennyeződés a polipoktól és egyéb szöveti képletektől elkülöníthető legyen.

Ennek érdekében már a vizsgálat előtt 2 nappal a Páciensnek minden étkezésnél egy kiskanál vízben feloldódott kontrasztanyagot kell elfogyasztani.

Magánúton magánrendelés keretein belül, beutaló nélkül is kezdeményezheti a fizetős CT Colonoscopia vizsgálatot.


CT Colonoscopia vizsgálat Budapest

A Colonoscopiás vizsgálatokat magánrendelés kereteiben veheti igénybe, a modern magán budapesti központunkban Hétfőtől – Péntekig 8:00-20:00 óra között fogadjuk a hozzánk forduló járóbetegeket. 

Colonoscopia-vizsgálat-Budapest | Margit Medical Center | Magyarország

Időpontfoglalás Colonoscopia vizsgálatra:

Telefonon: +36-1-998-0000

Mobilon: +36-30-641-0000 

Mobilon: +36-30-641-9000

Mobilon: +36-30-641-7000

Cím: Magyarország, 1027 Budapest, Henger utca 2/B 

Bővebb a Colonoscopia vizsgálatok díjairól a CT vizsgálat ára menüpontban kaphat információt!

Pin It on Pinterest