Kontrasztanyag adása

Tudnivalók az intravénás kontrasztanyag alkalmazásáról:

Amennyiben korábban kapott érpályába jódtartalmú kontrasztanyagot (CT vizsgálat, vesefestés, érfestés) és bármilyen panaszt, szövődményt észlelt, azt feltétlenül jelezze vizsgálat előtt. Ha az a tünet allergiás reakció, akkor jódtartalmú kontrasztanyagot nem kaphat.

A jódtartalmú gyógyszerekre, bőrfertőtlenítőkre tapasztalt allergia nem jelenti azt automatikusan, hogy a vénás kontrasztanyagra is allergiával reagál a szervezet.

Amennyiben cukorbetegségére merkformin tartalmú gyógyszert szed, annak szedését a vizsgálat előtt két nappal fel kell függeszteni, és még további 2 napig a vizsgálat után sem szedhető.

A felfüggesztés mikéntjéről és a szükséges diétáról kérjük, konzultáljon háziorvosával.

Mercformin tartalmú gyógyszerek: Adebit, Adimet, Avandamet, Competact. Eucraes, Gluformin, Huma-Matformin, Janumet, Maformin, Maforal, Meglucon, Merkformin, Metformin, Metformin BMS, MetforminHexal, Metformin-Teva, Metfogamma 850, Metglucon, Metrivin, Metwin, Siofor, Velmetia.

Amennyiben pajzsmirigy betegsége van, erről szóló dokumentációját kérjük, hozza magával, mivel jódtartalmú kontrasztanyag bizonyos pajzsmirigy betegségekben a pajzsmirigy működés átmeneti egyensúlyvesztését okozhatja.

A beadott kontrasztanyag nagyrészt a vesén keresztül választódik ki, ezért a vese károsodásának megelőzése érdekében nagyon fontos a vizsgálat előtti és utáni időszakban (1-2 nap) a fokozott folyadékbevitel.

Ezért javasolt a vizsgálat előtt a vesefunkció ellenőrzése, különösen 70 év felett, korábbi vesebetegség, veseműtét után, ha a vizeletben fehérje ürül, cukorbetegség, magas vérnyomás, köszvény esetén, vagy vesekárosító gyógyszerek szedésekor, amikor a veseműködés beszűkülése már gyakoribb.

Amennyiben Önnek csökkent veseműködése ismert, akkor feltétlenül friss (7 napon belüli), egyéb esetben egy hónapon belüli laborvizsgálat alapján tudunk dönteni arról, hogy Ön kaphat-e kontrasztanyagot. (Az Európai Urológus Társaság ajánlása alapján az un. eGFR értéknek 45 ml/min/1.73 m2kell lennie.)

  • Az esetleges eltérések minél pontosabb tisztázása érdekében intravénás jódos kontrasztanyag használatára kerülhet sor, melynek estén a merkformin tartalmú tabletta szedésének felfüggesztése szükséges 48 órával a vizsgálat előtt és 48 órán át a vizsgálat után.

Vizsgálat Budapesten

A vizsgálatokat magánrendelés kereteiben veheti igénybe, a modern magán budapesti központunkban Hétfőtől – Péntekig 8:00-20:00 óra között fogadjuk a hozzánk forduló járóbetegeket. 

Időpontfoglalás vizsgálatra telefonon: +36-1-998-0000 Mobilon: +36-30-641-0000

Cím: Magyarország, 1027 Budapest, Henger utca 2/B


Margit Medical Center

Bejelentkezés vizsgálatra telefonon:

Hétfőtől – Péntekig 08:00-20:00

+36-1-998-0000 

+36-30-641-0000


Margit Medical Center

Pin It on Pinterest