Ultrahang-vizsgálat - Budapest

Margit Medical CenterDiagnosztikai-vizsgálatokUltrahang-vizsgálat

Az ultrahang vizsgálat: a lágyszövetek vizsgálatára alkalmas gyors, könnyen kivitelezhető fájdalmatlan vizsgálómódszer, amelynek káros mellékhatása nem ismert.

Az orvosi ultrahang (UH) berendezés az “ultrahang-tartományba” eső rezgéshullámot állít elő, mely a különböző szövetekből eltérő módon verődik vissza. A visszatérő hullámokat felhasználva képes a különböző szerkezetű szövetek elkülönítésére, és nagy pontosságú két- vagy háromdimenziós kép készítésére.

Magánrendelés keretein belül magánúton, beutaló nélkül is kezdeményezheti a fizetős Ultrahang vizsgálatot.


Ultrahang vizsgálat Budapest

Az UH vizsgálatokat magánrendelés kereteiben veheti igénybe, a modern magán budapesti Ultrahang központunkban Hétfőtől – Péntekig 8:00-20:00 óra között fogadjuk a hozzánk forduló járóbetegeket. 

Időpontfoglalás ultrahang vizsgálatra:

Telefonon: +36-1-998-0000

Mobilon: +36-30-641-0000 

Mobilon: +36-30-641-9000

Mobilon: +36-30-641-7000

Cím: Magyarország, 1027 Budapest, Henger utca 2/B

Bővebb az UH vizsgálatok díjairól az Ultrahang vizsgálat ára menüpontban kaphat információt!


Az ultrahang – UH a képalkotó diagnosztikában: az ultrahangos képalkotás nagy jelentőséggel bír az orvosi diagnosztikában, mivel gyors, könnyen kivitelezhető és hozzáférhető, akár hordozható módszer a lágyrészek vizsgálatára.

A hanghullámok a csontok és a légtartó területek felszínükről visszaverik az ultrahangot, így ezek belső szerkezete nem megítélhető vele, de például különböző kövek ez alapján kiválóan diagnosztizálhatók.

Mivel káros mellékhatása nincs, korlátlanul ismételhető, szűrővizsgálatokra kiválóan alkalmas.

Az ultrahang (UH) diagnosztizálható: a vizsgálattal lágyrészek ítélhetők meg, pl.:

A hasi ultrahang vizsgálat során máj, epe utak, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, kisebb mértékben a bélrendszer és a hasi erek állapotának feltárásra alkalmas.

A kismedencei ultrahang elsősorban a húgyhólyag és a nemi szervek, a prostata és a méh, valamint a petefészkek megítélésére alkalmas.

Testüregi vizsgálatok (hüvelyi vagy végbélen keresztül történő prostata vizsgálat, melyet nagyrészt nőgyógyász illetve urológus végez) pontosabb szerkezeti képet ad a nemi szervekről.

A nyaki régió vizsgálata során a nyálmirigyek, a pajzsmirigy, a nyaki nyirokcsomók, az itt kialakult kóros képletek szerkezete, helyzete, elváltozásai ítélhetők meg.

Vizsgálhatók ultrahanggal a herék, az emlők, az egyéb lágyrészek, mint a bőrben tapintható képletek, vagy az izmok elváltozásai, de ízületek vizsgálatára is alkalmas.

Az erek falának szerkezete, a szűkületek, és az okozott áramlási zavarok ábrázolására, követésére szintén kiváló az ultrahang vizsgálat.

Elsősorban a nyaki artériák és a végtagok vénás keringésének vizsgálata vált mindennapos gyakorlattá.

Az ultrahang vizsgálat a gyakorlatban: általában fekvő helyzetben történik, a Páciens a vizsgálandó testrészt  szabaddá teszi, mivel bőrfelszínt az ultrahang terjedését elősegítő zselével kell bekenni ahhoz, hogy a vizsgálófej és a bőr közötti kevés levegőn ne verődjön vissza.

A különböző vizsgálatokhoz más-más vizsgálófejet mozgatva a felszínen több irányból tekinthető át a szervek, akár mozgás közben, mély belégzésben, vagy nyomás alatt is.

A vizsgáló orvos a berendezés által készített képet kimerevíti, rögzíti digitálisan vagy kinyomtatja, akár videóra is rögzítheti.

A képeket akár utólag is mérések végezhetők, és a gép különböző számítások végzésére alkalma, mint például a húgyhólyag folyadéktartalmának becslésére vizeletürítési nehézség esetén.

Amit érdemes tudni az ultrahang (UH) vizsgálat előtt:

  • A vizsgálat előtt 5-6 órával ne étkezzen, de szénsavmentes és ízanyag mentes víz fogyasztható, sőt javallott. Kerülni kell a kávé fogyasztását, mert epehólyag összehúzódást okozva befolyásolhatja a vizsgálat eredményét.
  • Vizsgálat előtti napon nem ajánlott a hüvelyes zöldségek, valamint a gázképző ételeket fogyasztása, („K” betűs ételek: kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, karfiol, stb.)
  • A vizsgálathoz szükséges, hogy a hólyag telt legyen, ez segíti a kismedencei szervek (férfi és női ivarszervek) pontosabb megítélését.
  • Amennyiben tükrözéses vizsgálata (olyan, amely során levegőt juttatnak a bélrendszerbe) volt, 2 nap szünetet kell hagyni a hasi/kismedencei ultrahang vizsgálat között.

Amennyiben történt előző UH vizsgálata, vagy az adott panaszokkal kapcsolatban előző leletekkel, más vizsgálati eredményekkel, (CT, MR, laborvizsgálatok) orvosi dokumentációval (ambuláns lap, zárójelentés) rendelkezik, megkérjük, hozza el teljes anyagát, beleértve a készült felvételeket, CD-t is, hogy pontosabb, a gyógyulását segítő értékelést készíthessünk!

Margit Medical Center

Bejelentkezés UH vizsgálatra telefonon:

Hétfőtől – Péntekig 08:00-20:00

+36-1-998-0000 

+36-30-641-0000


Margit Medical Center

– Központunkban elérhető ultrahang vizsgálatok –

Has és kismedencei ultrahang vizsgálata

A hasi panaszok, hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom, görcs, nyomásérzékenység, tapintható képlet, véres vizelet, a leggyakoribb kérdések a vizsgálat során. A vizsgálat alkalmas hasi folyadékgyülemek kimutatására és az erek, például a nagy hasi verőér esetleges tágulatainak megítélésére, követésére.

Nyaki erek doppler vizsgálata

A nyaki nagy verőerek vizsgálatát végezzük, a szűkületek, fali felrakódások szerkezetének, méretének és az okozott áramlási zavarok mértékének megítélésére alkalmas vizsgálat, elsősorban szív és érrendszeri betegségekben és agyi keringészavar esetén, de szűrővizsgálatként is indokolt vizsgálat.

Emlők ultrahang vizsgálata

Az emlők ultrahang vizsgálata 30 év alatt az első javasolt vizsgálati módszer, későbbiekben kiegészítő vizsgálat a mammográfia mellett. Folyadék-tartalmú képletek a gyakran előforduló cysták kimutatására kiváló módszer, ami gyakori oka fájdalmas „csomó”-érzésnek. A vizsgálathoz tartozik az elvezető nyirokrégiók vizsgálata is.

Végtagi vénák doppler vizsgálata

A mélyvénák keringési eltéréseit, elsősorban elzáródását keressük, illetve ezen elzáródott erek gyógyulását követjük. Az elzáródott vénák akár súlyos tüdőér elzáródás, tüdőembólia forrása is lehetnek, ezért egyik végtagra korlátozódó lábdagadás, fájdalom estén ezek mihamarabbi kizárása szükséges, ennek része a mélyvénák vizsgálata is.

Babamozi

A magzatról készítünk a szülők számára is élvezhető képeket, kétdimenzióban ill. háromdimenzióban, valamint videófelvétellel élvezhetik a baba mozgását. Az elkészült képanyagot a vizsgálat után adathordozón, számítógépen megtekinthető formában a szülők hazavihetik. A vizsgálat diagnosztikára nem alkalmas.

Nyaki lágyrész ultrahang

A nyaki képletek (nyálmirigyek, pajzsmirigy, nyirokcsomók) vizsgálatát végezzük, a fájdalom, a megnagyobbodás, nyelési panaszok, tapintható fájdalmatlan képlet a leggyakoribb tünetek.

 

Lágyrész ultrahang vizsgálata

A lágyrészekben, bőrben tapintható elváltozások megítélésre alkalmas módszer, leggyakrabbal a bőrben elhelyezkedő zsírcsomók, vagy felületes nyirokcsomók miatt kérik a vizsgálatot.

Here ultrahang vizsgálata

A herék, mellékherék szerkezetének vizsgálatára, daganatos betegségek és gyulladás gyanújában végezzük, ill. folyadékgyülemek és visszértágulat kimutatására alkalmas.


Az UH kép végsősoron a szervezet belsejéből származó hangreflexiókat megjelenítő, nagy teljesítményű számítógéppel összerakott visszhang-kép (ezt szinte valós időben, minimális késéssel tudjuk számítógépes monitoron megjeleníteni – körülbelül 14-25 kép/sec).

Ultrahang-vizsgálat | Margit Medical Center Diagnosztikai UH Központ Budapest

Pin It on Pinterest