Csapvíz nyaraláskor?

Nyáron fokozottan kell ügyelni a folyadékpótlásra, és erre természetesen a víz a legalkalmasabb, egyben legolcsóbb és leggyorsabb megoldás. Bár sokan a palackozott szénsavas vagy mentes ásványvizeket részesítik előnyben, alapvetően elég kinyitnunk a csapot, hogy jó minőségű, friss vizet ihassunk. 

A magyarországi települések csapvízminőségét könnyen ellenőrizhetjük az ÁNTSZ honlapján található listáról, azonban fontos hangsúlyozni, hogy mielőtt külföldre indulunk nyaralni, tájékozódjunk az ottani vízminőségről is. 

Az emberi fogyasztásra nem alkalmas csapvíz komoly gondokhoz vezethet, az enyhébb hányásos, hasmenéses panaszoktól a súlyosabb vírusfertőzésekig. És hát a nyaralást sem kellemes úgy eltölteni, hogy összeszedünk valami gyomorbajt. 

Az alapszabály, hogy ha nem tudjuk egy helyen biztosan, hogy a csapvíz iható, semmiképpen ne igyunk belőle, és ne mossunk meg benne élelmiszert se. Kérdezzünk rá a szálláson, nézzünk utána, de soha ne kockáztassunk, ha nincsen biztos információnk. A fogmosáshoz, öblögetéshez is palackos vizet használjunk inkább. 

Az olyan helyeken, ahol a csapvíz nem iható, ügyeljünk rá, hogy ne együnk olyan élelmiszert se (salátákat, nyers zöldséget, gyümölcsöt), amit folyóvízben szoktunk megmosni. Limonádékat, jégkrémeket se fogyasszunk, és semmiképpen ne készítsünk belőle jégkockát se. Ne higgyünk az orrunknak és a szemünknek se: hiába „tűnik” a csapvíz ihatónak, ha ellenkező információt kaptunk, nem szabad inni belőle. És bár sokan úgy tudják, bármilyen minőségű is legyen, ha felforraljuk a vizet, meg is ihatjuk utána, ez általánosságban nem igaz – nem szabad kockáztatni, a forralással valójában csak nagyon ritkán érjük el ezt a célt. Ha nem tudjuk biztosan, hogy az adott víz forralással fogyasztásra alkalmassá tehető, ezt a módszert se próbálgassuk. 

Ha mégis ittunk olyan vízből, amiből nem kellett volna, a legjobb, ha nem várjuk meg, mi fog történni, hanem haladéktalanul felkeresünk egy gyógyszertárat vagy orvost. Émelygés, hányás, rosszullét, hasmenés, vagy akár görcsök, láz jelentkezésekor a házi praktikákat inkább mellőzzük, irány az egészségügyi ellátás. 

Általánosságban elmondható, hogy a nyaralásos gyomorbajokból néhány nap alatt kigyógyulunk, azonban mindig legyünk elővigyázatosak a vízzel, különösen olyan országokban, ahol csak néhány helyen biztosított a szakszerű víztisztítás, mert nagyon komoly fertőzéseket is összeszedhetünk.

Pin It on Pinterest