CT-vizsgálat

A betegségek keresésére vagy kizárására – CT vizsgálatról

A CT – vizsgálat magánrendelés keretein belül elérhető a budapesti központban. A komputertomográfia CT eljárás a betegségek kimutatására is alkalmas, illetve a keresésére vagy kizárására és az állapotának megítélésére. Kimutatható a vérzés, a csontok, lágy-részek állapotának megítélésére és a kezelésekor az eredményesség megítélésére is alkalmas.

CT-vizsgalatA felsorolt esetekben alkalmazzuk a pontos analízis – diagnózis megállapításához a központunkban.

Másrészről a fejlődési rendellenességek, gyulladások, daganatok, érszűkületek, idegrendszer agyi és gerinc arckoponya, balesetek, sérülések, orr-melléküregek, érelzáródások kivizsgálására illetve diagnosztizálására használható. A test bármely területén, vagy ismert daganat kiterjedésének pontos megítéléséhez a betegségek gyanújában.

CT – vizsgálatra időpontfoglalás, bővebb információ hétköznap 8:00 – 20:00 között telefonon: +36-1-998-0000 

CT – hogyan és milyen módon történik

A CT – vizsgálatokat a központunkban szakképzett személyzet végzi az időtartama 5-15 perc, egyes speciális esetekben lehet ennél hosszabb, melyet kontrasztanyag adása után egy kb. 20-30 perces megfigyelési idő követ. A CT- vizsgálatok során a páciens egy asztalon fekszik, és egy kerek nyíláson át csúszik be egy nagyméretű, de viszonylag rövid hengerbe, vagyis magába a készülékbe. A CT henger kevésbé szűk, ezért klausztrofóbiás páciensek is jól tolerálják. Az analízis során az asztal többször ki- illetve becsúszik a csőben, közben a páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie, illetve a gép által kért módon kell lélegeznie.

A hasi, kismedencei CT – a szervek vizsgálatáról

A belek elkülönítéséhez azokat folyadékkal ki kell tölteni, ehhez előtte kb. 1-1,7 l folyadékot szükséges elfogyasztani, körülbelül 1-2 óra alatt. A folyadék lehet különböző féle, a kért CT-vizsgálat céljától függően. Az elfogyasztott folyadék hasmenést okozhat, ez természetes következmény.

A CT vizsgálatok kiértékelése

A CT vizsgálat elkészülte után a megkért vizsgálat típusától függően a kiértékelés időigényes lehet, de lehetőség van azonnali leletezésre is. A képanyagot CD-n a vizsgálat után rendelkezésre bocsátjuk. Az elkészült lelet átvehető személyesen, de kérésre e-mailben is kiküldjük.

Mire figyeljünk a CT – vizsgálat előtt

A vizsgálatok előtt 2 órával már ne együnk, a vénába beadott kontrasztanyag nagyrészt a vesén keresztül távozik a szervezetből, ezért vizsgálat előtt és vizsgálat után bőséges folyadékfogyasztás javasolt (napi 2,5-3,5 liter víz vagy cukormentes folyadék). A fentiek miatt fontos tudnunk, hogy a vesék normálisan működnek-e, ezért kérjük, hozzon magával egy hónapnál nem régebbi laborvizsgálatot, amelyen vesefunkcióra vonatkozó értékeket is néztek.

A hasi, mellkasi CT vizsgálatoknál a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie, illetve vissza kell tartania a lélegzetét, ilyenkor hangszórón keresztül kap utasításokat a kezelőhelyiségben tartózkodó személyzettől vagy a géptől. Hasi CT vizsgálatok esetén a bélrendszer könnyebb elkülönítése és annak eltéréseinek könnyebb tisztázásának céljából orális kontrasztanyagot adunk a betegnek a vizsgálat előtti órában. A vénás kontrasztanyagok beadása során tapasztalhat melegségérzést, fémes ízt, vizeletürítési ingert, mely nem kóros, és néhány perc alatt szűnik.

A CT –vizsgálat előtt elfogyasztott kontrasztanyag hasmenésen tüneteket produkálhat, ami normális jelenség. Ritkán a beadott jódtartalmú kontrasztanyag okozhat szövődményeket, allergiás reakciót is. Ha Önnél ilyen korábban előfordult, azt feltétlenül jelezze! A képalkotást röntgensugárzással működő készülék végzi, ezért terhesség alatt nem végezzük.

Kérjük, amennyiben terhes, vagy terhesség gyanúja fennáll, a vizsgálat előtt feltétlenül jelezze!

ELÉRHETŐ TERÜLETEK

 • Koponya CT – vizsgálat 
 • Arckoponya CT – vizsgálat 
 • Orbita CT – vizsgálata 
 • Belső fül CT – vizsgálat 
 • Nyaki lágyrész CT – vizsgálat 
 • Gerinc CT – vizsgálat 
 • Ízület CT – vizsgálat 
 • Mellkas CT – vizsgálat 
 • Szív  CT – vizsgálat 
 • Has CT – vizsgálat 
 • Kismedence CT – vizsgálat 
 • Virtuális colonoscopia CT – vizsgálata 

ELÉRHETŐ ANGIOGRÁFIÁS TERÜLETEK

 • Koponya vizsgálata 
 • Nyak vizsgálata 
 • Mellkas vizsgálata 
 • Alsó végtag CT vizsgálata