Oldal kiválasztása

FIBROSCAN/CAP

(Controlled Attenuation Parameter)

 Magánrendelés

Évekkel ezelőtt a májfibrózis mértékének megállapítására a májbiopsziát illetve ennek szövettani feldolgozását használtuk. Ez egy invazív beavatkozás, ami kellemetlen, számos szövődménnyel is járt, és a betegség követésére ismételt mintavételek is szükségesek.

Ma már a máj szerkezeti átépülés és a máj zsírtartalmának meghatározását a FIBROSCAN/ CAP vizsgálattal fájdalmatlanul, néhány perc alatt, szövettani pontossággal tudjuk megállapítani, ultrahang hullám segítségével.
Az ultrahanghullám terjedése, visszaverődése adja az információt a máj rugalmasságáról, esetleg hegesedéséről és egyidejűleg a zsírosodás mértékéről.

FIBROSCAN/CAP májfibrózis megállapítására

Intézményünkben a legújabb FT-100 típusú elasztográphiás diagnosztikai eszközt használjuk, amelyet hazánkban csupán 3 helyen alkalmaznak.

Az ultrahang elven működő, gyors, fájdalommentes vizsgálat, azonnali képet ad a máj globális állapotáról, minimális eltéréstől a súlyos májzsugorig, stádiumokra pontosan. Az ultrahang vizsgálófej adaptív, 10 kg feletti gyermekeknél is alkalmazható már, és egészen az extrémen elhízott felnőttekig. A szerkezeti átépülés korai, sokszor előrehaladott stádiumaiban is tünetmentes, azonban a májban zajló fibrózis a készülék segítségével pontosan látható és nyomon követhető.

A CAP ( controlled attenuation parameter): az ultrahang elnyelődését méri a májban, amely korrelál a zsírmáj mértékével. A hasi ultrahangon leírt zsíros, fénylő májszerkezet, csupán a zsírmáj tényét állapítja meg, de a zsírréteg vastagságáról nem ad tájékoztatást. A CAP stádiumra pontosan megmondja a zsírtartalom mennyiségét és a következményes májszrekezeti átépülést is.
A májenzimemelkedések hátterében leggyakrabban a zsírmáj áll, a szírok a májsejtekben felhalmozódva, gyulladást, majd évek , évtizedek után hegesedést okoz.

Az alkoholos zsímájat a túlzott alkoholfogyasztás okozza.
A nem alkoholos eredetű zsírmáj a lakosság több, mint 20 %-kát érinti, a fejlett nyugati országokban elérheti a 40, akár 50%-ot is.
Afrikában kevesebb, mint 10 % a gyakorisága.

Az elhízás „járványa” a gyermekeket is érinti, sajnálatos módon, fiatal felnőtt korukban már fellelhetőek a szerkezeti átépülés jelei a májukon. A túlsúlyosok 80%-nál fedezhető fel a betegség.

Fő kockázati tényezők: kettes típusú cukorbetegség, csökent glükóztolerancia, elhízás (főleg a hasi típusú), mozgáshiány, magas vérzsírszint (hypertrygliceridaemia, hypercholesterinaemia), PCO-sy (policisztás ovárium szindróma), hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés), obstruktív alvási apnoe, egyes gyógyszerek (hormonok, szteroidkezelés), terhességi másodlagos zsírmáj, idült hepatitisek (hepatitis C) másodlagos zsírmája, tartós éhezés, hasnyálmirigybetegség, felszívódási zavar, gyulladásos bélbetegségek, ritka anyagcserebetegségek pl. Wilson kór, genetikai okok