Mammográfia vizsgálat

Mammográfia vizsgálatA mammográfia vizsgálat, a legkorszerűbb képi-vizsgálat és napjainkban egyetlen mód arra, hogy az emlő daganatos elváltozásait, megbetegedéseit, illetve a közvetett jeleket időben felismerjük, és így korai stádiumukban sikerrel gyógyíthassunk. A mellrák a világon a második, a nők körében az első leggyakoribb rákbetegség, ezért a 40 feletti nők esetében évente szükséges mammográfiai szűrővizsgálatot végeztetni.

A rendszeres önvizsgálat nagyon lényeges, de a szűrővizsgálatokat nem helyettesíti. Ezzel a speciális röntgentechnikával ugyanis a lágyrészek legapróbb elváltozásait is kimutathatjuk, ami kulcsfontosságú, hiszen minél korábbi stádiumban diagnosztizáljuk az elváltozást, annál nagyobb sikerrel gyógyítható.

Kiemelten fontos a mammográfiai szűrővizsgálat, ha a családban már fordult elő emlőrákos megbetegedés, túlsúly, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, hormonpótló gyógyszerek szedése esetén, illetve a gyermektelen vagy 35 éves kor felett szülő nők esetében.

Fontos tudni, hogy mindkét nemnél előfordul a megbetegedés, így panasz esetén a vizsgálat férfiaknak is javasolt.

A Mammográfia vizsgálatot magánrendelés keretein belül elérhető a budapesti központban. Mammográfiai vizsgálatra időpontfoglalás, bővebb információ hétköznap 8:00 – 20:00 között telefonon: +36-1-998-0000

Milyen esetekben javasolt a mammográfia

 • önvizsgálat vagy egyéb vizsgálat bármilyen elváltozást, csomót jelzett
 • ha a családban előfordult emlőrák
 • panaszmentes nőknél 40 éves kor fölött évente
 • emlőfájdalmak, mellbimbó elváltozásai esetén
 • mell váladékozása, vérzése, elváltozása
 • bőr megváltozása
 • túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, túlsúly
 • hormongyógyszerek szedése

Itt, a központunkban emlődiagnosztikai vizsgálatot végzünk GE Senographe Crystal direkt digitális mammográfiás berendezéssel. A rendszeres mammográfiai-szűrővizsgálat a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően 30-35 éves kor felett évente ajánlott.

Hogyan zajlik az emlő vizsgálata

A vizsgálat két részből áll: röntgen-mammográfia – emlő-ultrahang vizsgálatból. A képalkotás alacsony energiájú ionizáló sugárzással történik, ezért a sugárkockázat elenyésző.

 • alapvető adatok, családi és egyéni kórelőzmények kikérdezése
 • a felsőtestet szabaddá kell tenni, fémből készült ékszereket levenni
 • a tapintásos vizsgálatot követi a gépi vizsgálat, mely álló pozícióban történik
 • a mellekről külön-külön készülnek felvételek, az összenyomás járhat némi kellemetlenséggel, de a vizsgálat nem fájdalmas, és mindössze pár percig tart

Mit hozzon magával a vizsgálatra

 • ha van, szakorvosi beutaló
 • ha van, az összes előzmény dokumentációját (mammográfia, emlő ultrahang, emlő-MRI lelet, felvétel, zárójelentés, korábbi biopsziás eredmény)
 • szedett gyógyszerek nevei

Minden esetben kérjük, hogy az összes, emlőre vonatkozó előzményét – korábbi eredményt a vizsgálatra feltétlenül hozza magával!

Tudnivalók a vizsgálatokról

Az emlőben tapintható csomó és más panaszok esetén komplex emlődiagnosztika vizsgálat elvégzése indokolt!

A korszerű készülékek esetében a vizsgálat elkészítésének időpontjánál már nem kell figyelembe venni a menstruációs ciklust, mert diagnosztikai szempontból nincs különbség.

A jelenleg hatályos hazai szabályozás (Kecskeméti Konszenzus Konferencia 2016) szerint a -mammográfia- 30-35 éves kor felett kötelező.

Az emlő vizsgálata 30 éves kor alatt önmagában is alkalmazható.

Implantált emlőknél az esetek többségében gond nélkül elvégezhető a -mammográfia.

Férfi emlők esetén mammográfiás vizsgálat szükséges.

Terhesség, szoptatás esetén csak emlő UH -ot lehet végezni, mammográfiát nem!

Amennyiben az orvos indokoltnak tartja az emlő további vizsgálatát, központunkban lehetőség van emlő MRI-vizsgálatra, valamint UH-vezérelt mintavételre.

Mammográfia vizsgálat árak – Díjak

Érvényes 2019.03.01.-től.

A vizsgálat árlistája - Megnevezése - Ára
Megnevezés:Ára
Komplex Mammográfia vizsgálat35.000,- Ft
Rtg. Mammográfiás vizsgálat15.000,- Ft
Mammográfiai kiegészítő felvétel, felvételenként6.500,- Ft
UH vezérelt aspirációs cytológia25.000,- Ft
UH vezérelt core biopszia39.000,- Ft
Ultrahang vezérelt praeoperatív drótjelölés25.000,- Ft
Core biopszia *39.000,- Ft

* Ez az összeg a malignus tumor pontos differenciál diagnosztikáját tartalmazza. Bizonyos esetekben azonban további reakciók vizsgálatai válhatnak szükségessé, melyek költsége egyenként 6000 Forint. Ennek az esetlegesen felmerülő összegnek a kiszámlázása és kiegyenlítése a Pácienssel történt előzetes egyeztetés alapján az eredmény átvételekor történik.

A RÓZSASZÍN VALÓSÁG

Minden nőnél az emlőrák kialakulásnak a valószínűsége elég nagy. Bármennyire is ijesztő statisztika ez, a betegség korai felismerése esetén a mellrák … Tovább olvasom!

NE HALOGASSUK A SZŰRÉST!

Rendszeres önvizsgálat és néhány perc 1-2 évente – mindössze ennyi elegendő ahhoz, hogy korunk egyik leggyakoribb betegségét nagyon korai stádiumában felismerjük, és így sikerrel … Tovább Olvasom!

Pin It on Pinterest