+36-1-998-0000 ❤

Nincs mitől félni, teljes a biztonság! – Hogyan zajlik az MR vizsgálat? 

A mágneses rezonanciás diagnosztikai eljárás során egy mesterségesen generált, erős mágneses térben rádióhullámok segítségével készíthetők felvételek például a koponyáról, a gerincről, illetve számos lágy-részről, ízületekről, erekről. Mivel az MR eljárás nem röntgensugár révén mutat meg elváltozásokat, a vizsgálat teljesen veszélytelen, szükség esetén biztonsággal ismételhető, és szinte bárkin elvégezhető. 

Amennyiben fém implantátum, pacemaker stb. van a testében, nagyon fontos, hogy tájékoztassa szakorvosát, mielőtt MR vizsgálatra menne, mivel bizonyos fémimplantátumok megléte esetén az MR vizsgálatot nem szabad elvégezni. 

Az vizsgálattal kapcsolatban ritkán felmerül, hogy a klausztrofóbiás embereknél szorongás léphet fel – ha klausztrofóbiás, mindenképpen kérjen részletes tájékoztatást a vizsgálat menetéről, és ha szakorvosa úgy ítéli meg, hogy szükséges lehet, a vizsgálatot altatásban is el lehet végeztetni. Az altatást szokták alkalmazni akkor is, ha a páciens állapotából adódóan nem tud mozdulatlan maradni, vagy gyerekeknél, kisbabáknál, akik életkoruk miatt nem képesek még erre. 

Az MR berendezés egy henger vagy alagút forma, amelybe egy asztalra fekve csúszik a vizsgált személy. Ez a szituáció egyesekben kelthet kellemetlen érzéseket, komplikációktól tartani azonban nem kell, teljesen veszélytelen, biztonságos és végig kontrollált. A vizsgálat fájdalommentes, és nincsenek mellékhatásai. 

A másik velejáró a gép által kibocsátott intenzív zaj, amely egyesek számára szintén kellemetlen lehet, de ugyancsak teljesen ártalmatlan. Az MR képalkotás egy rendkívül hasznos vizsgálat, amellyel feltárhatók a legapróbb elváltozások is, de számos betegség vagy rendellenesség kizárására is sikerrel alkalmazzák.

CT, MR? MI A KÜLÖNBSÉG? ELMAGYARÁZZUK! Tovább olvasom!

A Margit Medical Centerben tapasztalt szakemberek végzik a vizsgálatokat, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy pácienseink a hosszabb vizsgálatok alatt is biztonságban érezhessék magukat. Kérjen időpontot a Margit Medical Centerbe vizsgálatra, vagy keresse fel munkatársainkat kérdéseivel!