Oldal kiválasztása

Küzdj a néma kór ellen!

Hazánkban közel 1 millió embert érint a csontritkulás. Hogy miért néma kór? Mert az érintettek fele nem tud róla, hogy oszteoporózisban szenved. Maga a csontritkulás sem kezdődő, sem előrehaladott állapotában nem fáj, így sokan már csak akkor kezdenek el törődni vele, amikor a kialakult szövődmények nagy mértékben megkeserítik életüket. Ilyenkor viszont már sokszor késő. Dr. Gomez Izabellával, a Margit Medical Center reumatológus szakorvosával arról beszélgettünk, hogyan ismerjük fel időben a bajt.

A csontritkulás miatti csonttörést elszenvedők negyede, főleg az idősebb korosztályból, a megfelelő terápiás lehetőségek ellenére a szövődmények következtében fél éven belül meghal. Az életünk múlhat azon, hogy a betegség még a ‘néma’ szakaszában felismerésre kerüljön és már a csontritkulás kialakulásának kezdetekor megfelelő kezelésben részesüljünk. A felismerés viszont sokszor nem könnyű.

Miről is van szó?

A csontritkulás, vagyis oszteoporózis egy anyagcsere betegség, melyben a csontokat építő és bontó szakasz közötti összhang felbomlik, ennek következtében pedig fokozódik a csontok leépülése, vagy a csontképződés lelassul. A csontozat mennyisége csökken, szerkezete megbomlik. „Az oszteoporózis eleinte nem jár specifikus tünetekkel. Figyelemfelhívó lehet a testmagasság csökkenése (mely a megbomlott szerkezetű csigolyák összenyomatódásának következménye), a háti gerincfájdalom. A csontritkulás első tünete sajnos gyakran csak már maga a következmény, a már kialakult csonttörés” – figyelmeztet a doktornő.

Nem élünk a lehetőségekkel

Nagy probléma, hogy a csontritkulás következményeként kialakult csonttörésen átesett betegek fele nem is akarja kivizsgáltatni magát, így megfelelő kezelést is csupán 10-20%-uk kap. A kezelés hiánya pedig 2-3-szoros eséllyel növeli a további törési kockázatot. „Bár rendelkezésre állnak hatékony terápiás lehetőségek, a szakellátóknál mégis csak az érintettek kb. 20%-a fordul meg, ráadásul a közel egymillió magyar beteg döntő többsége (80%-a) idő előtt abbahagyja a terápiát. Ennek a problémának megoldására a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) is komoly erőfeszítéseket tett és tesz” – mondja Dr. Gomez Izabella.

A rendszeres szűrés fontosságára is sokan csak legyintenek, pedig ennek segítségével nem kellene megvárni a tünet, vagyis a törés bekövetkeztét. A terápia célja az aktuális csontszerkezet megőrzése, minőségének javítása, illetve újjáépítése. Ötven éves kor felett már mindenki veszélyeztetett, így mindenképp fontos csontsűrűség-vizsgálatra mennie.

Vedd fel a kesztyűt!

A csontritkulás folyamata, a csontvesztés üteme nagy mértékben lassítható. Hogy mivel? Időben történő diagnózissal, rendszeres testmozgással és megfelelő táplálozással. „Fontos a megfelelő D-vitamin szint biztosítása mind gyermekkorban, mind felnőtteknél, mely gyakran csak a D-vitamin gyógyszeres bevitelével valósítható meg. Ajánlott kerülni a dohányzást, a kávé és a szeszes italok fogyasztását, melyek bizonyítottan csontsűrűség csökkenéshez vezethetnek. A csontozat rendszeres terhelése is nagyban hozzájárulhat a csont szerkezetének megőrzéséhez, így a rendszeres sport, a napi séta, kocogás, vagy bármilyen testmozgás elősegíti a csontképzést, csökkentheti az oszteoporózis kialakulásának esélyét” – javasolja a doktornő.

Nem érdemes csendben várni, inkább tegyél most az egészségedért!