+36-1-998-0000 ❤

Emberi segítség – ez a nap a köszöneté

Van egy nap az évben, amikor olyan emberek önzetlen segítségét köszönjük meg világszerte, akik szó szerint magukból adnak, hogy segítsék beteg embertársaikat. A véradók világnapja június 14-én van, Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos születésnapján. 

Landsteiner a vérátömlesztések eredményeit vizsgálta a huszadik század első éveiben, mert magyarázatot keresett arra, hogy mi állhat a vörös vértestek kicsapódása mögött – vagyis hogy miért sikertelen a transzfúziók egy része az addig ismert orvosi tények kizárása mellett is. Vizsgálatai során három különböző vércsoportot azonosított, később ez kiegészült egy negyedik csoporttal is. Ma már természetesnek vesszük, hogy a vércsoport ismerete az orvoslás mellett törvényszéki esetek vizsgálatánál, sőt az apaság tisztázásához is elengedhetetlen, de mindenképpen jegyezzük meg Landsteiner nevét, mert kutatásaival fantasztikus áttörést ért el. 

A világ nagyobb részén sajnos még ma is bizonytalan a vérellátás, ezért különösen fontos azoknak az önkénteseknek a szerepe, akik segítséget nyújtanak. Magyarországon naponta 1800, 18-65 év közötti egészséges felnőtt véradása szükséges ahhoz, hogy megfelelő és biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre. 

Fontos tudni, hogy a nők évente 4, a férfiak 5 alkalommal is adhatnak vért, de legalább 56 napnak el kell telnie két véradás között. A nők menstruáció alatt, terhesség, szoptatás idején nem adhatnak vért. Mindkét nem esetében kizáró tényező a cukorbetegség, vagy ha a testsúly 50 kg alatti. 

Ami azonban tévhit, hogy nem mehet véradásra, akinek van tetoválása, testékszere – ők is adhatnak vért, ha a tetoválás, piercing legalább fél éve készült. 

Ha véradásra megy, ne felejtse el magával vinni lakcímkártyáját és személyijét vagy egyéb fényképes igazolványát, továbbá a TAJ-számra is szükség van – ezek nélkül nem lehet vért adni. A véradást mindig megelőzi egy gyors laboratóriumi vizsgálat, a vér levétele pedig mindössze néhány percet vesz igénybe (ezalatt 4,5 dl vért vesznek le, plusz további 3 kémcsőnyit az utólagos vizsgálatokhoz). A levett véren minden esetben további szűrővizsgálatokat végeznek (szifilisz, hepatitisz A és C, HIV). 

A véradók napján köszönetet mondunk mindazoknak, akik önzetlen segítségükkel hozzájárulnak embertársaink gyógyulásához, és egyúttal felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára.

A Vöröskereszt veradas.hu oldalán folyamatosan közzéteszik, hogy épp hol van lehetőség vért adni. Menjen el egy véradásra, és segítsen egyszerre három emberen egy rövid, fájdalommentes és nagyon szép gesztussal.