Emberi segítség – ez a nap a köszöneté

Van egy nap az évben, amikor olyan emberek önzetlen segítségét köszönjük meg világszerte, akik szó szerint magukból adnak, hogy segítsék beteg embertársaikat. A véradók világnapja június 14-én van, Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos születésnapján. 

Landsteiner a vérátömlesztések eredményeit vizsgálta a huszadik század első éveiben, mert magyarázatot keresett arra, hogy mi állhat a vörös vértestek kicsapódása mögött – vagyis hogy miért sikertelen a transzfúziók egy része az addig ismert orvosi tények kizárása mellett is. Vizsgálatai során három különböző vércsoportot azonosított, később ez kiegészült egy negyedik csoporttal is. Ma már természetesnek vesszük, hogy a vércsoport ismerete az orvoslás mellett törvényszéki esetek vizsgálatánál, sőt az apaság tisztázásához is elengedhetetlen, de mindenképpen jegyezzük meg Landsteiner nevét, mert kutatásaival fantasztikus áttörést ért el. 

A világ nagyobb részén sajnos még ma is bizonytalan a vérellátás, ezért különösen fontos azoknak az önkénteseknek a szerepe, akik segítséget nyújtanak. Magyarországon naponta 1800, 18-65 év közötti egészséges felnőtt véradása szükséges ahhoz, hogy megfelelő és biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre. 

Fontos tudni, hogy a nők évente 4, a férfiak 5 alkalommal is adhatnak vért, de legalább 56 napnak el kell telnie két véradás között. A nők menstruáció alatt, terhesség, szoptatás idején nem adhatnak vért. Mindkét nem esetében kizáró tényező a cukorbetegség, vagy ha a testsúly 50 kg alatti. 

Ami azonban tévhit, hogy nem mehet véradásra, akinek van tetoválása, testékszere – ők is adhatnak vért, ha a tetoválás, piercing legalább fél éve készült. 

Ha véradásra megy, ne felejtse el magával vinni lakcímkártyáját és személyijét vagy egyéb fényképes igazolványát, továbbá a TAJ-számra is szükség van – ezek nélkül nem lehet vért adni. A véradást mindig megelőzi egy gyors laboratóriumi vizsgálat, a vér levétele pedig mindössze néhány percet vesz igénybe (ezalatt 4,5 dl vért vesznek le, plusz további 3 kémcsőnyit az utólagos vizsgálatokhoz). A levett véren minden esetben további szűrővizsgálatokat végeznek (szifilisz, hepatitisz A és C, HIV). 

A véradók napján köszönetet mondunk mindazoknak, akik önzetlen segítségükkel hozzájárulnak embertársaink gyógyulásához, és egyúttal felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára. A Vöröskereszt veradas.hu oldalán folyamatosan közzéteszik, hogy épp hol van lehetőség vért adni. Menjen el egy véradásra, és segítsen egyszerre három emberen egy rövid, fájdalommentes és nagyon szép gesztussal.

Pin It on Pinterest