A kis vérszívók – fő az elővigyázatosság!

Egymást érik a fesztiválok, visszatért a hőség, és aki csak teheti, rohan a vízpartra. Sem a rutinos fesztiválozóknak, sem a tóparton nyaralóknak nem újdonság, hogy amint lemegy a nap, a szúnyogok beindulnak, és rövid idő alatt elveszik a kedvünket a szabadtéren üldögéléstől.

A szúnyogok jelenléte zavaró, a csípés kellemetlen, viszket, néha fájdalmas is, sőt esetenként súlyosabb betegségeket is terjeszthetnek – utóbbi a magyarországi fajokra nem jellemző. A közkeletű vélekedéssel szemben nem „azokat szeretik a szúnyogok”, akinek „finomabb” a vére – bár tény, hogy a vércsoport meghatározó, a nullás a legnépszerűbb. A testünk kipárolgásai, a kilélegzett szén-dioxid és illatunk vegyülete vonzza őket, és ez alapján választják ki, kiből lakmároznak. (Vagyis valójában nem táplálkozás céljával szívják ki a nőstényszúnyogok a vérünket, hanem a szaporodásukban betöltött szerepe miatt: a petéket látja el a vér fontos tápanyagokkal.)

Épp ezért, ha befújjuk magunkat szúnyogriasztóval, kicsit összezavarhatjuk ezt az illatot, így hatékonyan védekezhetünk a csípések ellen. A világos színű és hosszú ruhák is védelmet nyújthatnak, de a legjobb, ha hűvös helyen tartózkodunk (légkondicionált helyiség például), mert a szúnyogok nem szeretik a hideget, ahogy egyébként a légmozgás is zavarja őket, így egy ventilátor is jó megoldásnak bizonyulhat.
Ha már összecsipkedtek, a legjobb, ha hűvös borogatással vagy hűsítő krémekkel kenjük be a sebet, és bár nagyon nehéz megállni, de próbáljuk nem vakarni a csípés helyét, mert sajnos csak rosszabb lesz.

A kullancsok a szúnyogokkal ellentétben tényleg táplálkoznak a vérünkkel. Bár a szúnyogok sokszor bosszantóak, a kullancsokat ezzel szemben sokáig észre sem vesszük, hiszen a csípést magát nem is lehet érezni, mégis sokkal veszélyesebbek lehetnek utóbbiak az emberre. A vérszívás során a kullancsok különböző vírusokat, baktériumokat juttathatnak a szervezetbe, amik agyvelő-, agyhártyagyulladást, Lyme-kórt és egyéb súlyos betegségeket is előidézhetnek.

Sűrű, gazos, füves területeken, bokrokban, lombokban fordulnak elő, így legjobb, ha elővigyázatosak vagyunk, ha fesztiválokon vagy nyaraláskor ilyen helyeken járunk. A leghasznosabb, ha minden este átvizsgáljuk magunkat, hogy nem szereztünk-e be egy kullancsot – különösen a hajlatokat, a fülek mögötti részeket, a hajunkat tapogassuk és nézzük át. A kullancsot a megfelelő technikával nyugodtan eltávolíthatjuk magunknak, de ha még nem csináltunk ilyet vagy tartunk tőle, kérjünk inkább segítséget.

Ezenkívül fontos, hogy házi kedvenceiket is óvjuk a vérszívóktól – ehhez speciális nyakörvekkel és samponokkal érdemes felszerelkezni.

Pin It on Pinterest