Gyors szűrés, korai diagnosztika – Ismerje meg a CT vizsgálatok előnyeit!

CT vizsgálatokat már a hetvenes évek óta végeznek, azóta pedig ez a diagnosztikai módszer is együtt fejlődött a tudománnyal és a technikával. 

Az eljárás valójában a röntgen egyfajta továbbfejlesztése: a páciensnek csak mozdulatlanul kell feküdnie egy asztalon, ami a gyűrű formájú CT készülékbe csúszik. A CT gyűrű a vizsgálat során körbeforog, és a test különböző részeiről „szeletenként”, egymás után sok-sok felvételt készít. Ezekből a felvételekből aztán egy számítógép megszerkeszti az adott testrész részletgazdag és pontos háromdimenziós képét, ami alapján a szakorvos később gyorsan felállíthatja a diagnózist is. A teljes vizsgálat mindössze 15-20 percig tart. 

A komputertomográfia a páciens számára teljesen fájdalommentes. Apróbb kellemetlenségeket csak akkor tapasztalhat, ha a vizsgálathoz kontrasztanyagra is szükség van. Ezt vagy vénásan adják be, vagy meg kell inni, és azért lehet rá szükség, hogy bizonyos területekről még pontosabb képet mutathasson a CT. A várandósság alatt CT vizsgálat nem végezhető, csak különösen indokolt esetben. 

Ez a képalkotó eljárás rendkívül nagy segítséget jelent a diagnosztikában. Ugyanis ha a test bármely területén, például az agyban, a mellkasi, hasi, kismedencei szervekben, a csontokban gyulladás, tumor, fejlődési rendellenességek, vérzés, daganat vagy egyéb kóros elváltozás van, az a hagyományos röntgenfelvételeken nem feltétlenül látszik, míg CT vizsgálattal pontosan lokalizálhatók, kiterjedésük is precízen meghatározható. 

Jó példa erre azoknak a pácienseknek a vizsgálata, akik nagymértékben ki vannak téve a tüdőbetegségek kockázatának. A hagyományos tüdőszűrésnél sokkal hatékonyabban vizsgálható a tüdő CT készülékkel, hiszen annak legapróbb elváltozásait, korai stádiumú gócait is kimutathatja. A korai diagnosztika pedig a tüdőbetegségek (és számos más betegség) kezelése és a gyógyulás szempontjából is kulcsfontosságú tényező lehet. 

Azonban a CT nem pusztán a meglévő elváltozások azonosítására, hanem ugyanígy a betegségek kizárására is alkalmas. A megelőzés és a rendszeres szűrések pedig az egészségünk megőrzésének fontos alapjai. 

A Margit Medical Centerben rövid határidővel tudunk időpontot adni pácienseinknek helyben végezhető CT vizsgálatra.

Pin It on Pinterest