A légkondi…

Lakásban, autóban, bevásárlóközpontokban, munkahelyen, nyaraláskor a szálláson, de még a tömegközlekedési eszközökön vagy a moziban, színházban is nehéz már elképzelni egy rekkenő nyári napot légkondicionáló nélkül. Az előnyeit nem kell különösebben ecsetelni, az extrém hőség veszélyes, súlyos rosszulléteket okozhat, de a közérzetünkre is hatással van. Kánikulában rosszabbul funkcionálunk, erőtlenebbek, dekoncentráltabbak vagyunk, megviseli a szervezetünket a nagy meleg – jó, hogy van mód kellemesebb hőmérsékletet biztosítani magunknak. 

Azonban mint mindennel, a klímával kapcsolatban is érdemes mértéket tartani, és körültekintően működtetni a berendezést, mert számos egészségre ártalmas dologgal hozható összefüggésbe a légkondicionáló. 

A legalapvetőbb a megfázás. Ugyanis, ha felhevült testtel egy lényegesen, 10-15 fokkal hűvösebb helyiségbe lépünk, azzal ugyancsak sokkoljuk a szervezetünket, és könnyen meghűlés lehet a vége. A klíma beállítását fokozatosan igazítsuk a kinti hőmérséklethez, a munkahelyeken pedig mindig vegyük figyelembe, hogy olyan hőfokot állítsunk be, ami mindenkinek komfortos. Ellenkező esetben a kollégáknál fejfájás, szédülés léphet fel. Különösen lényeges, hogy ne tartózkodjunk a klíma alatt/mellett, mert ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, előfordulhatnak ízületi fájdalmak, sőt gyulladások is kialakulhatnak.
A légkondicionált helyiségek levegője általában nagyon száraz, ami amellett, hogy szemszárazságot, a torok és az orrnyálkahártyák irritációját okozhatja, légzési panaszok okozója is lehet, és a bőrünket is kiszárítja. 

Extrém esetekben akár gombás fertőzések, legionellózis, Pontiac-láz is kialakulhat a rosszul karbantartott légkondicionáló miatt, de ezek mindegyike könnyen megelőzhető, ha komolyan vesszük a klíma működtetésére vonatkozó javaslatokat, szabályokat. 

Szellőztessünk is! A klíma a benti levegőt keringeti, ezért hajnalban, éjszaka érdemes egy nagyot szellőztetni a klimatizált helyiségekben is. Mindenképpen gondoskodjunk a szűrő rendszeres tisztításáról, néha érdemes karbantartó szakembert is kihívni, hogy ellenőrizze a klíma állapotát. 

Ha ezt a néhány apró dolgot figyelembe vesszük, és a légkondicionálót ennek megfelelően működtetjük, nem kell tartani káros hatásoktól, így aggodalom nélkül élvezhetjük a kánikulában a klimatizált helyiségek, járművek kellemes hőmérsékletét.

Pin It on Pinterest