Közös küzdelmeink közös egészségünkért

A pszichoaktív szerek rendkívül komoly egészségügyi és társadalmi kockázatokat jelentenek világszerte, a kereskedelmükre, terjesztésükre kiépült hálózatok pedig számos enyhébb, de rengeteg nagyon súlyos visszaélés, bűncselekmény mögött is fellelhetőek. 1988-ban az ENSZ a kábítószerek és tiltott kereskedelmük elleni küzdelem világnapjává nyilvánította június 26-át, Magyarországon 1997-ban tartották meg először. 

A kábítószerek nagyjából az emberiséggel egyidősek, azonban a huszadik század közepétől folyamatosan eszkalálódó, világméretű problémáról beszélhetünk. Az utóbbi évek legnagyobb új kihívását ezen a téren a dizájnerdrogok jelentik, amelyek nemcsak bizonytalan összetételük és emiatt sokszor kiszámíthatatlan hatásaik miatt kockázatosak, hanem mert könnyen hozzáférhetőek és olcsók is. 

Ahogy a hatások, a függőség kialakulása is nagyban függ a szer típusától és persze az egyéntől, annak egészségi állapotától. A kábítószerek használata a szervezetből többféle módon és eltérő ideig kimutatható. Erre nem csak sürgősségi esetekben lehet szükség, hanem például balesetek, büntetőügyek tisztázásakor, amikor a tesztek eredménye nagyban befolyásolhatja az adott ügy kimenetelét. A doppingvizsgálatok is a tiltott teljesítményfokozó szerek után kutatnak, és mint számos példán láttuk, a súlyos egészségkárosítás mellett további komoly következményekkel járhat, ha pozitív a teszteredmény. 

A szervezetben egyfajta „mérgezést” idéznek elő a kábítószerek, és mivel csak fokozatosan ürülnek ki, így vérből, vizeletből, sőt hajmintákból is ki lehet mutatni őket – azonban a szer típusától függ, hogy mennyi ideig van erre lehetőség. Semmiképpen nem attól függ, hogy meddig mutatható ki egy kábítószer használata, hogy legális-e, vagy milyen „súlyos” vagy „kemény” drognak tekinti azt egyénileg bárki.
Jól szemlélteti ennek a megítélésnek a tévességét, hogy míg az alkohol kb. fél nap után már nem mutatható ki a vérből, a hajmintákból akár 3 hónap múlva is, vagy a kannabisz, mely a vérből kb. két hétig kimutatható, de kilencven nap is eltelhet, mire már hajmintákban sem lelhető fel a nyoma, ezekkel szemben az LSD például a vérből 2-3 óra múlva már nem mutatható ki, vizeletből, hajmintából pedig mindössze három napig kimutatható. 

A kábítószer elleni küzdelemnek fontos része minden olyan esemény, kezdeményezés, nemzetközi program és együttműködés, amely felhívja a figyelmet a veszélyekre és a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Ilyen június 26-a is, amikor számos országban erős üzenetekkel, előadásokkal és figyelemfelhívó programokkal készülnek a kábítószer elleni küzdelem világnapján.