Ne halogassuk a szűrést! – A mammográfiai vizsgálat életeket ment!

Rendszeres önvizsgálat és néhány perc 1-2 évente – mindössze ennyi elegendő ahhoz, hogy korunk egyik leggyakoribb betegségét nagyon korai stádiumában felismerjük, és így sikerrel gyógyíthassuk. A mellrák kialakulását számos tényező befolyásolhatja, ilyen az is, ha a családban már előfordult emlődaganatos betegség. Különösen nők esetében, ha a női felmenők között volt már rákbeteg, kiemelten javasolt a rendszeres mammográfiai szűrővizsgálat. A betegség férfiaknál is előfordul, de a nők körében valóban gyakoribb. 

Mivel a sikeres kezelést nagyban meghatározza, hogy mikor diagnosztizáljuk az elváltozást, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy szó szerint életeket menthet a rendszeres szűrés.

A 30-35 fölötti nők esetében évente szükséges elvégeztetni a mindössze pár perces vizsgálatot, melynek során az emlőkről röntgenfelvétel készül – a mellek függőleges irányú összenyomása minimális kényelmetlenséggel, kellemetlenséggel járhat, de a vizsgálat fájdalommentes, és semmiféle előkészületet nem igényel a páciens részéről. 

A szűrés mellett természetesen a mammográfia az észlelt elváltozások kivizsgálásának legfontosabb lépcsője is. Amennyiben a mellben vagy a hónaljban csomó, göb tapintható, vagy a mell, mellbimbó elváltozását tapasztaljuk, ha a bőr elszíneződik vagy váladékozást észlelünk, a lehető leghamarabb szükséges mammográfiai vizsgálattal ellenőriztetni magunkat. A felvételen a legkisebb eltérések is megjelennek, így diagnosztizálhatóak az esetlegesen fennálló problémák. 

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a mellrák kockázatát növelheti a hormonpótlás, illetve az olyan életmódból fakadó rizikófaktorok, mint a dohányzás, alkoholfogyasztás, a rendszeres mozgás hiánya vagy a túlsúly. 

Évente több rendezvény és kampány igyekszik felhívni különösen a nők figyelmét arra, hogy korunk egyik leggyakrabban előforduló daganatos betegségével hogyan vehetjük fel a harcot. Sok mozgással, sporttal és az egészséges táplálkozással, a káros szenvedélyek mellőzésével sokat tehetünk magunkért, de elengedhetetlen az 1-2 évenkénti mammográfiai szűrés is. 

A Margit Medical Centerben rövid határidővel tudunk időpontot adni pácienseinknek helyben végezhető mammográfiai vizsgálatokra.

Pin It on Pinterest