Május 31 – a nemdohányzó világnap

Bármelyik nap tökéletes arra, hogy elkezdjük a leszokást a dohányzásról, május 31-e azonban több szempontból is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1987-ben döntött a nemzetközi dohányzásmentes világnapról. Azóta május 31-ére évente különböző, de minden esetben dohányzással összefüggő témákat jelölnek ki, hogy világszerte felhívják a figyelmet ennek a járványszerűen terjedő szokásnak a káros hatásaira. 

Az elsődleges „kihívás” az, hogy legalább május 31-én, 24 órán át szüneteltessük a dohányzást, azonban a tematikus kampányok segítségével a dohányzás számtalan aspektusáról, a közös társadalmi felelősségről és természetesen az egészségügyi kockázatokról is széles körben igyekeznek tájékoztatni. 

Volt már téma például a dohányfüstmentes munkahely és tömegközlekedés, a sport, a művészetek népszerűsítése dohánymentesen – ma már elképzelhetetlen, hogy egy sportoló vagy csapat mezén dohánytermékek szponzorációját lássuk. Sőt, talán még emlékeznek, hogy a kétezres évek elején a filmekből és a divatiparból is száműzték a cigarettát, mivel különösen a fiatalokra nézve volt veszélyes, hogy a dohányzást egyfajta társadalmi státuszszimbólummá, „menőséggé” emelték ezeken a területeken, miközben a káros hatásaira, kockázataira említésszinten sem igen tértek ki. 

A média, a reklámok felelősségére is külön felhívták a figyelmet egy-egy évben – ma már nem találkozhatunk cigarettamárkák hirdetésével, és a dohánytermékek csomagolásán szereplő képek, leszokást támogató és figyelemfelhívó információk is eredendően a WHO közreműködésének és kampányainak köszönhetőek. 

Az idei év témája különösen fontos kockázatra, a dohányzás és a szívbetegségek összefüggéseire hívja fel a figyelmet. 

Sok embernek erőt ad, ha tudja, a dohányzásról való leszokás nem mindenkinek ugyanolyan nehéz vagy könnyű. Van, akinek egy erős elhatározás is elegendő, gyakran fogadalmak, egy baráttal, családtaggal „közös” leszokás is segíthet, másoknak szakszerű támogatásra van szükségük. Míg az egyik ember már néhány hét után ki tudja jelenteni, leszokott, nem fog dohányozni többet, mások még évekkel később is kísértést érezhetnek, hogy rágyújtsanak. 

Ha régóta dohányzik, mindenképpen ajánlott egy alapos kivizsgálás is, amelyre máris foglalhat időpontot a Margit Medical Centerbe. 

Szakorvosaink nemcsak a szűrővizsgálatokat végzik el, de segítenek abban is, hogy a leszokáshoz szakszerű segítséget kaphassanak a dohányosok. 

Május 31-e, a dohányzásmentes világnap egy remek alkalom arra, hogy végiggondoljuk vagy alaposabban megismerjük a dohányzás káros hatásait, és nem utolsósorban megtehetjük az első lépést a leszokás felé azzal, hogy ezen a napon egyáltalán nem gyújtunk rá.

 

Pin It on Pinterest