Nyárra fel – ne felejtse el, mielőtt útnak indul!

Lassan kezdődik a szünidő, sok gyerek iskolai, művészeti, sporttáborokba készül, és a családok tervezgetik már a közös pihenést is. Ha gyerekekkel megyünk nyaralni, mindig körültekintőbben kell úti célt, szálláshelyet választani, hogy az ő igényeiknek is megfeleljen, és a felnőtteknek is pihentető legyen a vakáció.

Persze még mindig a vízparti nyaralás az egyik legnépszerűbb, de ahol erre nincs lehetőség, ott a wellnesshotelek és a helyi strandok is kedveltek. Ha tó vagy tenger mellé megyünk, célszerű jó előre tájékozódni, hogy gyermekbarát strandszakasz is van-e, vagyis ahol sekély és lassan mélyülő a víz, hogy az egész pici gyerekekkel is lehessen pancsolni, a nagyobbak pedig biztonságos körülmények között játszhassanak, úszhassanak nagyobb területen is.

A gyerekek akár órákig is elvannak a vízben, a parton, ezért nagyon figyeljünk, nehogy leégjenek, használjunk naptejet naponta többször is, és gondoskodjunk róla, hogy árnyékosabb részeken játsszanak, nehogy napszúrás kapjanak. A rendszeres folyadékpótlás is elengedhetetlen, emlékeztessük őket, hogy igyanak, mert elfeledkezhetnek róla, és ügyeljünk rá, hogy ne cukros üdítőket fogyasszanak, hanem sok-sok vizet, de a gyümölcs, zöldség is nagyon jó választás.

A gyerekek sokféleképpen, sokféle helyzetben tudnak kisebb-nagyobb sérüléseket begyűjteni. A biztonságukról való gondoskodás és az odafigyelés mellett szánjunk néhány percet arra már az utazás tervezésekor, hogy tájékozódunk, hol van a strandhoz, szálláshoz legközelebb orvosi, egészségügyi segítség, ügyeletes gyógyszertár, érdemes biztosítást is kötni indulás előtt.

Csípések, horzsolások bármikor előfordulhatnak, a szülők általában fel vannak készülve ezekre, de fontos, hogy a komolyabb sérülések, ficamok vagy gyomorproblémák, rosszullétek esetén is gyorsan szakszerű segítséget kaphassunk. Gyakran előfordul, hogy a baj könnyen orvosolható ugyan, de a szülők nem ismerik ki magukat a nyaralás helyszínén, külföldön a nyelvi akadályok is problémákat okozhatnak. Ezért már a nyaralás tervezésekor mérjük fel a helyi lehetőségeket, mentsünk el fontosabb telefonszámokat, és ne sajnáljuk az időt rá, hogy mielőtt berendezkedünk a szálláson, tegyünk egy rövidke kirándulást, és nézzük meg, pontosan hol van az orvosi ügyelet, a gyógyszertár.

A családi nyaralások történetei között óhatatlanul felbukkan egy-egy medúza- vagy darázscsípés, játék közben szerzett sérülések, étel okozta kellemetlenségek, allergiás reakciók vagy balesetek. Ilyesmi minden igyekezetünk ellenére előfordulhat néha, ezért jó, ha tudjuk, hová fordulhatunk szakszerű, gyors segítségért.

Pin It on Pinterest