Pajzsmirigy, szív, magzati fejlődés – Mi mindenre jó az UH-vizsgálat?

Az ultrahangos vizsgálatok nagy előnye, hogy amellett, hogy teljesen fájdalommentesek és semmiféle mellékhatással nem kell számolni, a vizsgálati eredmény is azonnal megismerhető. Mivel az UH nem jár sugárterheléssel, a vizsgálati gyakoriságot sem szükséges korlátozni. 

Gyorsan és hatékonyan lehet UH-berendezés segítségével célzott szűrővizsgálatokat végezni, valamint a legkülönbözőbb betegségek, elváltozások korai felismerésében is fontos szerepe lehet, mert nagyon széles körben használható. 

A legközismertebb talán a terhességi ultrahang: ennek segítségével sok minden megtudható a növekedő magzatról. Egyrészt persze nagy élmény a szülőknek látni a baba mozgását, de az ultrahang-vizsgálat segít követni a fejlődését, az elhelyezkedését is, illetve innen derül ki az is, milyen nemű a baba. 

A nyaki régió UH-vizsgálata során a nyálmirigyek, a nyaki nyirokcsomók állapotáról kaphatunk képet, ezenkívül a pajzsmirigyciszták és -göbök is azonnal diagnosztizálhatók vele. Ezen a területen szintén vizsgálhatjuk ultrahanggal a nyaki nagy verőereket, ami különösen az érrendszeri betegségek, áramlási zavarok megelőzésében és kezelésében jelent segítséget. A nyaki erek UH-vizsgálata különösen indokolt lehet cukorbetegség, illetve magas vérnyomás esetén. 

A szívultrahang során a szív, a szívbillentyűk, a szívüregek, a szívburok, a vénák és az aorta vizsgálható. És olyan információk nyerhetők a működésükről, állapotukról, amik különösen szívbetegségek, korábbi infarktusok után vagy szív- és érrendszeri betegségek kockázatánál lényegesek. 

A hasnyálmirigy, a lép, a máj, az epehólyag vagy a vesék betegségei is kimutathatók ultrahangos vizsgálattal, például az epe-, vesekő akár. A kismedencei UH a húgyhólyag mellett a prosztata, valamint a méh és a petefészkek vizsgálatára, ciszták, daganatok diagnosztizálására is alkalmas. 

A nyak, a mell, a hónalj, a herék és egyéb lágy részek területén kitapintható elváltozások tisztázására is UH-vizsgálatot szoktak javasolni, de célszerű bizonyos időközönként panaszmentesen is elmenni egy ilyen szűrővizsgálat. 

Mivel az UH-vizsgálatok nagyon egyszerű és gyors diagnosztikát tesznek lehetővé, széles körben használhatóak, és szinte alapvizsgálattá váltak a legkülönbözőbb területeken. 

A Margit Medical Centerben rövid határidővel tudunk időpontot adni pácienseinknek helyben végezhető UH-vizsgálatokra.

Pin It on Pinterest