Ultrahang vizsgálat

Az Ultrahang vizsgálatról 

Az Ultrahang vizsgálat magánrendelés keretein belül elérhető a budapesti központban. Az ultrahang lágy-szövetek vizsgálatára alkalmas gyors könnyen kivitelezhető fájdalmatlan vizsgálómódszer, amelynek káros mellékhatása nem ismert. Az orvosi uh berendezés az “uh-tartományba” eső rezgéshullámot állít elő, mely a különböző szövetekből eltérő módon verődik vissza. 

A visszatérő hullámokat felhasználva képes a különböző szerkezetű szövetek elkülönítésére, és nagy pontosságú két- vagy háromdimenziós kép készítésére. 

A képalkotó diagnosztikában az ultrahangos képalkotás nagy jelentőséggel bír az orvosi diagnosztikában, mivel gyors, könnyen kivitelezhető és hozzáférhető, akár hordozható módszer a lágy-részek vizsgálatára.  A hanghullámok a csontok és a légtartó területek felszínükről visszaverik az ultrahangot, így ezek belső szerkezete nem megítélhető vele, de például különböző kövek ez alapján kiválóan diagnosztizálhatók. 

Mivel káros mellékhatása nincs, korlátlanul ismételhető, szűrővizsgálatokra kiválóan alkalmas – emlő ultrahang. 

Ultrahang vizsgálatra időpontfoglalás, bővebb információ hétköznap 8:00 – 20:00 között telefonon: +36-1-998-0000 

A vizsgálat menete

A vizsgálatot általában fekvő helyzetben történik, a Páciens a vizsgálandó testrészt szabaddá teszi, mivel bőrfelszínt az ultrahang terjedését elősegítő zselével kell bekenni ahhoz, hogy a vizsgálófej és a bőr közötti kevés levegőn ne verődjön vissza. A különböző vizsgálatokhoz más-más vizsgálófejet mozgatva a felszínen több irányból tekinthető át a szervek, akár mozgás közben, mély belégzésben, vagy nyomás alatt is.

A vizsgáló orvos az uh berendezés által készített képet kimerevíti, rögzíti digitálisan vagy kinyomtatja, akár videóra is rögzítheti. A képeket akár utólag is mérések végezhetők, és a gépkülönböző számítások végzésére alkalma, mint például a húgyhólyag folyadéktartalmának becslésére vizeletürítési nehézség esetén.

A vizsgálattal diagnosztizálható

  • A hasi ultrahang vizsgálat során máj, epe utak, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, kisebb mértékben a bélrendszer és a hasi erek állapotának feltárásra alkalmas.
  • A kismedencei ultrahang elsősorban a húgyhólyag és a nemi szervek, a prosztata és a méh, valamint a petefészkek megítélésére alkalmas.
  • A testüregi UH vizsgálatok (hüvelyi vagy végbélen keresztül történő prosztata vizsgálat, melyet nagyrészt nőgyógyász illetve urológus végez) pontosabb szerkezeti képet ad a nemi szervekről.
  • A nyaki régió UH vizsgálata során a nyálmirigyek, a pajzsmirigy, a nyaki nyirokcsomók, az itt kialakult kóros képletek szerkezete, helyzete, elváltozásai ítélhetők meg.
  • Az ultrahanggal vizsgálhatók a herék, az emlők, az egyéb lágyrészek, mint a bőrben tapintható képletek, vagy az izmok elváltozásai, de ízületek vizsgálatára is alkalmas.
  • Az erek falának szerkezete, a szűkületek, és az okozott áramlási zavarok ábrázolására, követésére szintén kiváló az ultrahang vizsgálat. Elsősorban a nyaki artériák és a végtagok vénás keringésének vizsgálata vált mindennapos gyakorlattá.

Amit érdemes tudni a vizsgálat előtt

Az Ultrahang vizsgálat előtt 5-6 órával ne étkezzen, de szénsavmentes és íz anyag mentes víz fogyasztható, sőt javallott. Kerülni kell a kávé fogyasztását, mert epehólyag összehúzódást okozva befolyásolhatja a vizsgálat eredményét. Vizsgálat előtti napon nem ajánlott a hüvelyes zöldségek, valamint a gázképző ételeket fogyasztása, („K” betűs ételek: kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, karfiol, stb.)

A vizsgálathoz szükséges, hogy a hólyag telt legyen, ez segíti a kismedencei szervek (férfi és női ivarszervek) pontosabb megítélését. Amennyiben tükrözéses vizsgálata (olyan, amely során levegőt juttatnak a bélrendszerbe) volt, 2 nap szünetet kell hagyni a hasi/kismedencei ultrahang vizsgálat között.

Amennyiben történt előző uh vizsgálata, vagy az adott panaszokkal kapcsolatban előző leletekkel, más vizsgálati eredményekkel, (CT, MR, laborvizsgálatok) orvosi dokumentációval (ambuláns lap, zárójelentés) rendelkezik, megkérjük, hozza el teljes anyagát, beleértve a készült felvételeket, CD-t is, hogy pontosabb, a gyógyulását segítő értékelést készíthessünk!

2D - 3D - Babamozi

A magzatról készítünk a szülők számára is élvezhető képeket, két-dimenzióban ill. három-dimenzióban, valamint videofelvétellel élvezhetik a baba mozgását. Az elkészült képanyagot a vizsgálat után adathordozón, számítógépen megtekinthető formában a szülők hazavihetik. A vizsgálat diagnosztikára nem alkalmas.

Has és kismedencei ultrahang vizsgálat

A hasi panaszok, hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom, görcs, nyomásérzékenység, tapintható képlet, véres vizelet, a leggyakoribb kérdések a vizsgálat során. A vizsgálat alkalmas hasi folyadék-gyülemlek kimutatására és az erek, például a nagy hasi verőér esetleges tágulatainak megítélésére, követésére.

Nyaki erek doppler vizsgálat

A nyaki nagy verőerek vizsgálatát végezzük, a szűkületek, fali felrakódások szerkezetének, méretének és az okozott áramlási zavarok mértékének megítélésére alkalmas vizsgálat, elsősorban szív és érrendszeri betegségekben és agyi keringészavar esetén, de szűrővizsgálatként is indokolt vizsgálat.

Emlők ultrahang vizsgálat

Az emlők ultrahang vizsgálata 30 év alatt az első javasolt vizsgálati módszer, későbbiekben kiegészítő vizsgálat a mammográfia mellett. Folyadék-tartalmú képletek a gyakran előforduló ciszták kimutatására kiváló módszer, ami gyakori oka fájdalmas „csomó”-érzésnek. A vizsgálathoz tartozik az elvezető nyirokrégiók vizsgálata is.

Végtagi vénák doppler UH vizsgálata

A mély-vénák keringési eltéréseit, elsősorban elzáródását keressük, illetve ezen elzáródott erek gyógyulását követjük. Az elzáródott vénák akár súlyos tüdőér elzáródás, tüdőembólia forrása is lehetnek, ezért egyik végtagra korlátozódó lábdagadás, fájdalom estén ezek mihamarabbi kizárása szükséges, ennek része a mély-vénák vizsgálata is.

Nyaki lágyrész ultrahang vizsgálata

A nyaki képletek (nyálmirigyek, pajzsmirigy, nyirokcsomók) vizsgálatát végezzük, a fájdalom, a megnagyobbodás, nyelési panaszok, tapintható fájdalmatlan képlet a leggyakoribb tünetek.

Lágyrész ultrahang vizsgálata

A lágy-részekben, bőrben tapintható elváltozások megítélésre alkalmas módszer, leggyakrabbal a bőrben elhelyezkedő zsírcsomók, vagy felületes nyirokcsomók miatt kérik a vizsgálatot.

A KISBABÁNAK – TUDNIVALÓK A CSECSEMŐULTRAHANGRÓL

A várandósság időszakában az ultrahangvizsgálatokból rengeteg információ kiderül a születendő babáról. A szülőknek az ultrahangfelvételek mindig nagy élményt jelentenek, hiszen nem csak a magzat méretét, elhelyezkedését láthatjuk a Tovább olvasom!

CSAK MEGERŐLTETÉS VAGY BETEGSÉG TÜNETE? – AZ ULTRAHANGBÓL KIDERÜLHET

Egy olyan mindennaposnak tűnő kellemetlenség, mint a hát- vagy derékfájdalom, gyakran csak a fizikai megerőltetés miatt alakul Tovább olvasom!

PAJZSMIRIGY, SZÍV, MAGZATI FEJLŐDÉS – MI MINDENRE JÓ AZ UH-VIZSGÁLAT?

Az ultrahangos vizsgálatok nagy előnye, hogy amellett, hogy teljesen fájdalommentesek és semmiféle mellékhatással nem kell számolni, a vizsgálati eredmény is azonnal megismerhető. Mivel az UH Tovább olvasom!