Van évente 10 perce? – Csak egy gyors mérés csontjaink egészségéért

A mozgás fontossága és a kiegyensúlyozott táplálkozás szinte minden egészségünkkel összegfüggő téma kapcsán felmerül. Azonban a „vázunk”, csontjaink állapotának szempontjából érdemes külön figyelmet fordítani ezekre életmódunkban. 

A gyerekkorban csontozatunk fokozatosan növekszik, erősödik, ha el is törik egy-egy csont, általában különösebb gond nélkül szépen össze is forr. A sok sport és mozgás, az ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztása elősegíti az erős, masszív csontozat fejlődését. 

A kor előrehaladtával azonban ez a folyamat megáll, és idővel lassan gyengülni is kezd a csontozat. Ez bár egy természetes változás, idősebb korban súlyos problémákat okozhat – különösen a csonttörések kockázatosak. 

Az egészséges életmód mellett rendszeres csontsűrűségméréssel érdemes gondoskodni arról, hogy az egyébként gyakran fájdalom és mindenféle tünet nélkül megjelenő oszteoporózis ne maradjon észrevétlen, és időben megkezdhessük a kezelést. 

40 éves kor fölött, amennyiben a családban előfordult csontritkulás, illetve mozgásszegény életmód, hormonális betegségek, pajzsmirigy-túlműködés, cukorbetegség esetén mindenképpen menjünk el mielőbb egy vizsgálatra. A magas és vékony testalkatú, alacsony testtömegindexű embereknek is érdemes néhány évente egy egyszerű mérést elvégeztetni. A nőknek legkésőbb a változókor környékén javasolt mindenképpen csontsűrűség-ellenőrzés, valamint mindazoknak, akik hosszú ideje fennálló hát-, gerinc- vagy csontfájdalmakat tapasztalnak. A hatvan fölötti korosztálynál szakorvos tanácsa szerint évenkénti vagy 2-3 évenkénti mérés lehet optimális. 

A csontsűrűségmérés semmiféle előkészületet nem igényel, minimális sugárterheléssel, teljesen fájdalommentesen zajlik. Enni-inni szabad előtte, és mindössze 10-15 percet vesz igénybe. A Margit Medical Centerben rövid határidővel tudunk időpontot adni pácienseinknek helyben végezhető csontsűrűségmérésre, valamint szakorvosi konzultációkra is lehetőség van.

Pin It on Pinterest