klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mit jelentenek a Dexa vizsgálat értékei?

A DEXA vizsgálat értékeinek megértése sokat mondhat el nekünk a csontok állapotáról, hozzásegítve ezzel az orvosokat a csontritkulás korai felismeréséhez és a megfelelő kezelés megtervezéséhez. De mi is pontosan a DEXA vizsgálat, és miért van rá szükség?

A modern orvostudomány az emberi test mélyebb rétegeinek megismerésére számtalan innovatív módszert fejlesztett ki. Ezek közül az egyik a csontsűrűségmérés, amely segítségével felmérhetjük csontjaink állapotát. A DEXA vizsgálat, aminek nevében a DEXA a kétféle energiájú röntgensugárzás (Dual Energy X-ray Absorptiometry) rövidítése, éppen ezt a cél szolgálja. Ez a fajta vizsgálat a csontok ásványianyag-tartalmának mérésére irányul, amely kritikus információt nyújthat azok sűrűségéről és általános egészségéről.

De vajon miért van szükség pontosan erre a típusú vizsgálatra? A válasz egyszerű: a csontritkulás – egy olyan állapot, amelyben a csontok gyengébbé és törékennyé válnak – növekvő közegészségügyi aggodalmat jelent világszerte. Az időben történő felismerése és kezelése életmentő lehet. A DEXA vizsgálat értékei pontos képet adnak a csontsűrűségről, segítve ezzel az orvosokat a csontritkulás diagnózisában és annak megelőzésében vagy kezelésében.

A csontok erősségének fenntartása érdekében elengedhetetlen az időszakos vizsgálat, amely felméri az ásványianyag-tartalmukat. Ezáltal az eredmények alapján időben észrevehetjük a potenciális problémákat és szükség esetén korai stádiumban kezelni tudjuk a csontritkulást.

Mi az a Dexa vizsgálat?

A DEXA vizsgálat a szakértők által leginkább ajánlott módszer, ha a csontok erősségéről van szó. Központi szerepe van abban, hogy felfedezzük a korai csonttörés kockázatait, illetve értékeljük a csontritkulás mértékét.

A technikai hátterében álló dupla energiájú röntgensugárzás minimalizálja a betegek sugárterhelését, miközben rendkívül pontos méréseket tesz lehetővé. A vizsgálat során a csontok ásványianyag-tartalmát mérik meg, ami alapvető fontosságú az erős csontozat fenntartásához.

A DEXA vizsgálat nemcsak a szakemberek körében vált elterjedtté, hanem a betegek körében is, mivel fájdalommentes és gyors módszer arra, hogy átfogó képet kapjunk csontjaink egészségéről. A vizsgálatot legtöbbször az ágyéki csigolyákon és a csípőn végzik, de alkalmazható a karokon is.

A Dexa vizsgálat értékei

Amikor először megkapjuk a DEXA vizsgálat eredményeit, könnyen elveszhetünk az adatok tengerében. De mi áll a számok mögött, és mit jelentenek pontosan? A DEXA vizsgálat kulcsfontosságú információkat szolgáltat csontjaink erősségéről, különösen a BMD (Bone Mineral Density) vagyis a csontsűrűség tekintetében. De hogyan olvassuk le és értelmezzük ezeket az értékeket? Lássuk sorban.

A DEXA vizsgálat eredményének alapjai: BMD érték

A BMD érték, vagyis a csont ásványianyag-sűrűsége, ami megmutatja, mennyi ásványi anyag található a csontokban egy adott területen. Ez az alapja minden további számításnak és értékelésnek. Minél magasabb a BMD érték, annál sűrűbb és erősebb a csontunk. De ez önmagában még nem mond el mindent.

T-score: A csontsűrűség összehasonlítása

A T-score érték kulcsfontosságú az osteoporosis (csontritkulás) diagnosztizálásában. Ha a T-score -1.0 felett van, jó hírünk van: csontsűrűségünk normálisnak tekinthető. Ha viszont a T-score -1.0 és -2.5 közé esik, csökkent csontsűrűségről, vagyis osteopeniáról beszélünk. És ha a T-score -2.5 alatt van, sajnos csontritkulásról (osteoporosis) van szó. Fontos tudni, hogy minél alacsonyabb a T-score, annál nagyobb a törés kockázata.

Z-score: Korcsoportok összehasonlítása

A Z-score egy másik érdekes paraméter, ami az adott életkorhoz és nemhez tartozó átlagos csontsűrűséget veszi alapul. Míg a T-score az osteoporosis diagnosztizálásában hasznos, addig a Z-score inkább abban segít, hogy a saját korcsoportunkon belül hol helyezkedünk el.

A DEXA vizsgálat értékei tehát mélyebb betekintést nyújtanak csontjaink állapotába, segítve orvosainkat abban, hogy a legmegfelelőbb kezelést válasszák számunkra. A T-score és a Z-score, együttes értékelése révén egy teljes képet kaphatunk a csontsűrűségünkről, ami nélkülözhetetlen az osteoporosis hatékony kezelésében.

A Margit Medical Centerben a legmodernebb GE Lunar Prodigy Primo készülékkel végezzük a páciensek vizsgálatát. Nálunk akár már másnapra foglalható vizsgálat, az eredményeket pedig a vizsgálat végén azonnal odaadjuk. További részletek a DEXA vizsgálatról weboldalunkon!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb