klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

A vércukor önellenőrzésről

Függetlenül a cukorbetegség kezelési módjától, azaz, hogy vércukorcsökkentő tablettákkal vagy inzulinnal kezeli magát a cukorbeteg, a kívánt anyagcsere-egyensúly csak akkor biztosítható, ha a diabéteszes napi rendszerességgel maga ellenőrzi vércukrát és a mért értékeket kezelési naplóban rögzíti. Milyen rendszer szerint történjék mindez?

  • Ha valaki csak diétán van, vagy a diéta mellett vércukorcsökkentő tablettákat is szed, az önellenőrzés célszerű módja, ha naponta egyszer megméri a vércukrát, de minden egymás utáni napon különböző időpontokban. (Pl. első nap reggeli előtt, második nap reggeli után, utána ebéd előtt, majd ebéd után, ezt követően vacsora előtt és az utolsó nap vacsora után). Az étkezések utáni mérések az evés kezdetétől számított 90. percben történjenek.
  • A naponta egyszer, lefekvés előtt inzulint alkalmazó, de nappal tablettát szedő cukorbeteg is a fentiek szerint mérje vércukrát, csupán a sorozatot egészítse ki lefekvés előtti méréssel is.
  • A naponta kétszer előkevert inzulint alkalmazó cukorbeteg is minimum egyszer mérje vércukrát fentiek szerint, de még jobb, ha ún. páros méréseket végez az egyes étkezésekre felfűzve. Vagyis: első nap reggeli előtt és után 90 perccel, másnap ebéd előtt és után, majd vacsora előtt és után mérjen.
  • A naponta többszöri inzulinkezelés alatt álló diabéteszes számára napi 4-5 mérés szükséges. Minden inzulininjekció előtt és valamelyik étkezés után is. Fontos, hogy a vércukor értékeket naplóban rögzítsék, de még jobb, ha egy központi szerverbe – pl. a Dcont.hu rendszerbe – letöltik és a gondozó orvos számára távolról is hozzáférhetővé teszik azokat.
  • A 2020-as évtől nagy előrelépést jelent az 1-es típusú diabéteszesek számára a folyamatos szöveti glukóz monitorozás (CGM), melyet az egészségbiztosító kiemelten támogat.

MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb