+36-1-998-0000 ❤

CT-vizsgálat


 

A CT vizsgálat egy radiológiai eljárás amely a betegségek kimutatására alkalmas, illetve a keresésére vagy kizárására és az állapotának megítélésére. A vizsgálattal kimutatható a vérzés, a csontok, lágy-részek állapotának megítélésére és a kezelésekor az eredményesség megítélésére is alkalmas.

ct vizsgálat

CT vizsgálat Budapest

MIKOR ALKALMAZZUK A CT vizsgálatokat?

A korszerű diagnosztika vizsgálatot a fejlődési rendellenességek, gyulladások, daganatok, érszűkületek, idegrendszer agyi és gerinc arckoponya, balesetek, sérülések, orrmell-éküregek, érelzáródások kivizsgálására illetve diagnosztizálására használható. A gyors CT – vizsgálat a szűrés fontossága, a korai diagnosztika a test bármely területén, vagy ismert daganat kiterjedésének pontos megítéléséhez a betegségek gyanújában. A felsorolt esetekben alkalmazzuk a pontos diagnózis megállapításához.

A CT – vizsgálatokat szakképzett személyzet végzi az időtartama 5-15 perc, egyes speciális esetekben lehet ennél hosszabb, melyet kontrasztanyag adása után egy kb. 20-30 perces megfigyelési idő követ.

A CT azaz a computer tomográfia vizsgálat során a páciens egy asztalon fekszik, és egy kerek nyíláson át csúszik be egy nagyméretű, de viszonylag rövid hengerbe, vagyis magába a készülékbe. A vizsgáló henger kevésbé szűk, ezért klausztrofóbiás páciensek is jól tolerálják. Az analízis során az asztal többször ki – illetve becsúszik a csőben, közben a páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie, illetve a gép által kért módon kell lélegeznie.

Tájékoztató: 

A CT vizsgálatára érkezve magánúton kezdeményezheti a kivizsgálást. A magánrendelő hétköznap fogadja a gyógyulni kívánó pácienseket. A vizsgálattal kapcsolatban kérjük, forduljon bizalommal kollégáinkhoz.

Információk a CD-n lévő képnézegető programról, melynek segítségével a képanyagok megtekinthetők: ide kattintva elérheti!

A VIZSGÁLAT MENETE

A CT vizsgálatok előtt 2 órával már ne együnk, a vénába beadott kontrasztanyag nagyrészt a vesén keresztül távozik a szervezetből, ezért előtte és utána bőséges folyadékfogyasztás javasolt (napi 2,5-3,5 liter víz vagy cukormentes folyadék).

A fentiek miatt fontos tudnunk, hogy a vesék normálisan működnek-e, ezért kérjük, hozzon magával egy hónapnál nem régebbi laborvizsgálatot, amelyen vesefunkcióra vonatkozó értékeket is néztek.

A CT vizsgálatkor elfogyasztott kontrasztanyag hasmenésen tüneteket produkálhat, ami normális jelenség. Ritkán a beadott jódtartalmú kontrasztanyag* okozhat szövődményeket, allergiás reakciót is.

Ha Önnél ilyen korábban előfordult, azt feltétlenül jelezze! A képalkotást röntgensugárzással működő készülék végzi, ezért terhesség alatt nem végezzük.

Kérjük, amennyiben terhes, vagy terhesség gyanúja fennáll feltétlenül jelezze!

A CT VIZSGÁLAT KIÉRTÉKELÉSE

A vizsgálat elkészülte után a megkért vizsgálat típusától függően a kiértékelés időigényes lehet, de lehetőség van azonnali leletezésre is. A képanyagot CD-n a vizsgálat után rendelkezésre bocsátjuk. Az elkészült lelet átvehető személyesen, de kérésre e-mailben is kiküldjük.

ELÉRHETŐ CT VIZSGÁLATOK

ANGIOGRÁFIA VIZSGÁLATOK 

  • angiográfia koponya
  • angiográfia nyak
  • angiográfia mellkas
  • angiográfia teljes has
  • angiográfia medence
  • Teljes aorta angiográfia

Radiológus orvosi konzultáció
Azonnali lelet