klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi az a CT?

A CT (azaz computer tomográfia) vizsgálat egy radiológiai eljárás, amely a betegségek kimutatására, keresésére vagy kizárására, valamint az állapotának megítélésére alkalmas. A CT berendezés röntgensugár segítségével készít anatómiailag pontos képsorozatokat a vizsgálható testtájak adott területéről, melynek eredményét radiológus orvos értékeli ki. A CT vizsgálatnak köszönhetően a test területei úgy vizsgálhatók meg, ahogy an más egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel (ultrahang, MR, röntgen vizsgálat) nem. A CT-vel kiválóan vizsgálható a koponya, a gerinc, a nyak, a mellkas, a tüdő, a hasi és kismedencei szervek, a szív, a végtagok és az érrendszer is. A komputertomográfia az adott testrészt pár milliméter nagyságú képszeletekre bontja, majd a röntgensugarak segítségével feltérképezi ezeket a szeleteket. A röntgensugarak áthaladnak az emberi testen és az egyes szövetekben nyelődnek el. Amikor egy szövet összetétele megváltozik, annak változik a sugáráteresztő képessége is, így az elváltozások jól láthatóvá válnak a felvételeken. A szöveteken áthaladó sugarakat egy röntgendetektor fogja fel, a jeleket pedig a gép képpé alakítja. A CT vizsgálat teljesen fájdalommentes, általában mindössze 10-20 percet vesz igénybe. Bár a CT gép röntgensugárral dolgozik, ez csupán alacsony sugárterhelést jelent az emberi szervezetnek, így az általa nyert diagnózis túlmutat a vizsgálatok során okozott terhelésen.

Mikor szükséges a CT vizsgálat?

Komputertomográf vizsgálatot általában akkor szoktak javasolni, ha a fizikális vagy más diagnosztikai vizsgálatok (MR, ultrahang, röntgen) nem adott egyértelmű diagnózist. CT vizsgálat javasolt gyulladásos betegségek kimutatására és az arckoponya, az orrüreg állapotának megítélésére. Kiválóan alkalmas a vizsgálat idegrendszeri és csontrendszeri betegségek felismerésére vagy kizárására. A CT vizsgálattal kimutatható az érszűkület és az érelzáródás. Javasolt elvégezni Balesetek, sérülések esetén, a lágyrészek és a csontok állapotának felmérésére. A CT vizsgálatnak köszönhetően pontos diagnózis állítható fel daganatos betegség és kóros elváltozások gyanúja esetén a test bármely területén, valamint segít az alkalmazott terápia eredményességének megítélésben is. Mivel a Margit Medicalban azonnali leletkiadásra is van lehetőség, így a lehető leggyorsabban állítható fel a diagnózis.

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

A vizsgálat fájdalommentes, biztonságos és gyors, így nem igényel különösebb felkészülést. Célszerű a vizsgálatok előtt 2 órával már nem enni. A kontrasztanyagos CT vizsgálat ugyanis éhgyomorral végezhető. Így, ha a vizsgálat során derül ki, hogy mégis szükséges a kontrasztanyag beadása, üres gyomorral nem kell egy újabb időpontban megismételni a vizsgálatot. A vénába beadott kontrasztanyag nagyrészt a vesén keresztül távozik a szervezetből, ezért előtte és utána bőséges folyadékfogyasztás javasolt (napi 2,5-3,5 liter víz vagy cukormentes folyadék). A fentiek miatt fontos tudnunk a vizsgálat előtt, hogy a vesék normálisan működnek-e, ezért egy hónapnál nem régebbi laborvizsgálatra van szükség, amelyen vesefunkcióra vonatkozó értékeket is néztek. A vizsgálatra érdemes kényelmes ruházatban érkezni.

Mi történik a vizsgálat során?

A vizsgálat hanyatt fekvő helyzetben történik. Fontos, hogy a felvétel közben a páciens mozdulatlan maradjon. A komputertomográf vizsgálat közben a vizsgálóágy időnként ki-becsúszik a gépbe, míg az érzékelő többször körbe forog a páciens körül. Egy régió vizsgálata átlagosan 10-20 percig tart. A vizsgálat során kapott utasításokat minden esetben követnie kell a páciensnek, például a levegővételre vagy a nyelésre vonatkozóan. Munkatársaink a vizsgálat közben egy hangszórón keresztól kommunikálnak a pácienssel. A vizsgálat végét kollégánk jelzi. Ezt követően a páciens elmozdulhat az felvett pozícióból.

Mikor szükséges kontrasztanyag adása?

Bizonyos CT vizsgálatos esetén kontrasztanyag beadása szükséges. A vizsgálat során használt kontrasztanyag egy jód tartalmú, gyógyszernek minősülő vegyület, melyet a vénába fecskendezünk. A kontrasztanyag mennyiségét testsúly kilogrammonként határozzuk meg, így biztosan nem terheljük fölöslegesen a szervezetet. Használatára azért van szükség bizonyos esetekben, mert segítségével könnyebben láthatóvá válnak az erek és a lágyrészek, aminek köszönhetően pontosabb diagnózis állítható fel az elváltozásokról, azok méretéről és helyzetéről. Az, hogy mely esetekben szükséges kontrasztanyagos vizsgálat, mindig a kezelőorvos dönti el.

Van-e a vizsgálatnak mellékhatása, kockázatos-e a vizsgálat?

A vizsgálat minimális sugárterheléssel jár. A vizsgálatkor elfogyasztott kontrasztanyag bizonyos esetekben hasmenésen tüneteket produkálhat, ami normális jelenség. Ritkán a beadott jódtartalmú kontrasztanyag okozhat szövődményeket, allergiás reakciót is, ami azonban enyhe lefolyású. Emellett azonban fontos kihangsúlyozni, hogy a kontrasztanyag allergiás kockázata jóval alacsonyabb, mint annak a következménye, ha egy súlyos betegség nem kerül diagnosztizálásra.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A tévhitekkel ellentétben a CT vizsgálat pacemakerrel is kockázatmentesen elvégezhető. A CT vizsgálat 150 kg-os testtömeg felett nem végezhető, ebben az esetben a kezelőorvossal történő konzultáció szükséges.

Pajzsmirigy alulműködés esetén, a vizsgálat előtt friss (3 hónapnál nem régebbi) endokrinológiai vizsgálat javasolt.

Mivel a képalkotást röntgensugárzással működő készülék végzi, ezért terhesség alatt nem végzünk CT vizsgálatot. Amennyiben a páciens terhes, vagy terhesség gyanúja áll fent, azt minden esetben fontos előre jelezni.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

A komputertomográf vizsgálat átlagosan 10-20 percig tart, a vizsgálandó területtől függően. Fontos, hogy ez idő alatt mozdulatlan maradjon a páciens és pontosan kövesse a hangszórón keresztül kapott utasításokat.

Mikorra várható az eredmény?

A felvételeket tartalmazó CD-t a vizsgálat után egyből átadjuk pácienseinknek. A leletezés általában 3-5 munkanapot vesz igénybe, mivel az elkészült leletek radiológus szakorvos elemzi. A Margit Medical Centerben lehetőség van azonban akár azonnali leletátvételre is. Ezt fontos a vizsgálatot megelőzően jelezni, így a leletezés 24 órán belül elkészül.

A Margit Medical Centerben végzett CT vizsgálatok:

Miért a Margit Medical Center?

Amennyiben bármilyen egyéb kérdése merült fel a CT vizsgálattal kapcsolatban. Forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

Kapcsolódó áraink

Megnevezés Ár
Agykoponya CT vizsgálat natív 32 400 Ft
Agykoponya CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 61 200 Ft
Sella célzott natív CT vizsgálat (vékonyszeletes) 33 900 Ft
Sella célzott natív CT vizsgálat (vékonyszeletes) plusz kontrasztanyag adásával 62 400 Ft
Orbita célzott CT vizsgálat natív (vékonyszeletes) 33 900 Ft
Orbita célzott CT natív vizsgálat (vékonyszeletes) plusz iv. kontrasztanyag adásával 62 400 Ft
Belső fül célzott CT vizsgálat natív (vékonyszeletes) 32 400 Ft
Belső fül célzott CT vizsgálat natív (vékonyszeletes) plusz iv. kontrasztanyag adásával 62 400 Ft
Arckoponya CT vizsgálat natív 33 600 Ft
Arckoponya CT vizsgálat natív plusz kontrasztanyag adásával 62 400 Ft
Gerinc CT vizsgálat natív, régiónként 32 400 Ft
Gerinc CT vizsgálat natív gerinc plusz iv. kontrasztanyag adásával, régiónként 62 400 Ft
Nyaki lágyrész CT vizsgálat natív 32 400 Ft
Nyaki lágyrész CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 62 400 Ft
Mellkas CT vizsgálat natív 33 900 Ft
Mellkas CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 69 600 Ft
Mellkas - has - kismedence natív CT vizsgálat 69 600 Ft
Mellkas - has - kismedence CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 117 600 Ft
Calcium score CT vizsgálat 44 400 Ft
Teljes has és medence CT vizsgálat natív 58 800 Ft
Teljes has és medence CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásáva 100 800 Ft
Végtag CT vizsgálat natív 33 600 Ft
Végtag CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 58 800 Ft
Kiegészítő CT angiográfia - koponya 55 200 Ft
Kiegészítő CT angiográfia - nyak 55 200 Ft
Kiegészítő CT angiográfia - mellkas 55 200 Ft
Kiegészítő CT angiográfia - teljes has 55 200 Ft
Kiegészítő CT angiográfia - medence 55 200 Ft
Teljes aorta angiográfia vizsgálat 118 800 Ft
CT kolonográfia natív 66 000 Ft
CT kolonográfia natív plusz iv. kontrasztanyag adásával/beöntés nélkül 118 800 Ft
Cardio CT vizsgálat 190 800 Ft
Azonnali lelet (1 órán belül) 36 000 Ft
Orvosi konzultáció (lelet magyarázat), magyar nyelven 30 000 Ft

Jelentkezzen be a +36 1 998 0000 telefonszámon!

Áraink a kedvezményeket már tartalmazzák! Az árak kizárólag az aktuális vizsgálatokra vonatkoznak. Az árak tájékoztató jellegűek.
Áraink forintban értendő, bruttó árak. Intézményünkben fizethet készpénzzel, vagy bankkártyával.

MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb