CT-vizsgálat

CT – VIZSGÁLAT

A CT vizsgálat egy radiológiai eljárás amely a betegségek kimutatására alkalmas, illetve a keresésére vagy kizárására és az állapotának megítélésére. A vizsgálattal kimutatható a vérzés, a csontok, lágy-részek állapotának megítélésére és a kezelésekor az eredményesség megítélésére is alkalmas. A vizsgálat másrészről a fejlődési rendellenességek, gyulladások, daganatok, érszűkületek, idegrendszer agyi és gerinc arckoponya, balesetek, sérülések, orr-melléküregek, érelzáródások kivizsgálására illetve diagnosztizálására használható. Gyors szűrés, korai diagnosztika a test bármely területén, vagy ismert daganat kiterjedésének pontos megítéléséhez a betegségek gyanújában.

A felsorolt esetekben alkalmazzuk a pontos analízis – diagnózis megállapításához.

ct vizsgálat

CT – vizsgálat Budapest

Mi az a CT-vizsgálat?

A CT vizsgálat -okat szakképzett személyzet végzi az időtartama 5-15 perc, egyes speciális esetekben lehet ennél hosszabb, melyet kontrasztanyag* adása után egy kb. 20-30 perces megfigyelési idő követ. A CT (computer tomográfiás) vizsgálat során a páciens egy asztalon fekszik, és egy kerek nyíláson át csúszik be egy nagyméretű, de viszonylag rövid hengerbe, vagyis magába a készülékbe. A vizsgáló henger kevésbé szűk, ezért klausztrofóbiás páciensek is jól tolerálják. Az analízis során az asztal többször ki- illetve becsúszik a csőben, közben a páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie, illetve a gép által kért módon kell lélegeznie.

A CT-vizsgálat előtt, menete, eredménye

A CT vizsgálatok előtt 2 órával már ne együnk, a vénába beadott kontrasztanyag* nagyrészt a vesén keresztül távozik a szervezetből, ezért előtte és utána bőséges folyadékfogyasztás javasolt (napi 2,5-3,5 liter víz vagy cukormentes folyadék). A fentiek miatt fontos tudnunk, hogy a vesék normálisan működnek-e, ezért kérjük, hozzon magával egy hónapnál nem régebbi laborvizsgálatot, amelyen vesefunkcióra vonatkozó értékeket is néztek.

A CT vizsgálatkor elfogyasztott kontrasztanyag* hasmenésen tüneteket produkálhat, ami normális jelenség. Ritkán a beadott jódtartalmú kontrasztanyag* okozhat szövődményeket, allergiás reakciót is. Ha Önnél ilyen korábban előfordult, azt feltétlenül jelezze! A képalkotást röntgensugárzással működő készülék végzi, ezért terhesség alatt nem végezzük. Kérjük, amennyiben terhes, vagy terhesség gyanúja fennáll feltétlenül jelezze!

A VIZSGÁLAT KIÉRTÉKELÉSE

A CT vizsgálat elkészülte után a megkért vizsgálat-típusától függően a kiértékelés időigényes lehet, de lehetőség van azonnali leletezésre is. A képanyagot CD-n a vizsgálat után rendelkezésre bocsátjuk. Az elkészült lelet átvehető személyesen, de kérésre e-mailben is kiküldjük.

A HAS, KISMEDENCE – VIZSGÁLATA

A belek elkülönítéséhez azokat folyadékkal ki kell tölteni, ehhez előtte kb. 1-1,7 l folyadékot szükséges elfogyasztani, körülbelül 1-2 óra alatt. A folyadék lehet különböző féle, a kért CT vizsgálat céljától függően. Az elfogyasztott folyadék hasmenést okozhat, ez természetes következmény. A vizsgálatoknál a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie, illetve vissza kell tartania a lélegzetét, ilyenkor hangszórón keresztül kap utasításokat a kezelőhelyiségben tartózkodó személyzettől vagy a géptől.
A hasi CT esetén a bélrendszer könnyebb elkülönítése és annak eltéréseinek könnyebb tisztázásának céljából orális kontrasztanyag*-ot adunk a betegnek a vizsgálat előtti órában. A vénás kontrasztanyag*-ok beadása során tapasztalhat melegségérzést, fémes ízt, vizeletürítési ingert, mely nem kóros, és néhány perc alatt szűnik.

A központban ELÉRHETŐ CT VIZSGÁLATOK

  • Koponya, Orbita, Belső fül, Nyaki lágy-rész, Virtuális colonoscopia, Has, Kismedence, Gerinc, Ízület, Arckoponya, Mellkas, Tüdő, Szív – ct vizsgálatok

CT ANGIOGRÁFIÁS VIZSGÁLATOK

  • Alsó végtag, Koponya, Nyak, Mellkas – ct angiográfia vizsgálat

Pin It on Pinterest

Share This