+36-1-998-0000 ❤

CT - vizsgálat

A CT – vizsgálat egy radiológiai eljárás amely a betegségek kimutatására alkalmas, illetve a keresésére vagy kizárására és az állapotának megítélésére. A vizsgálattal kimutatható a vérzés, a csontok, lágyrészek állapotának megítélésére és a kezelésekor az eredményesség megítélésére is alkalmas.

ct vizsgálat

CT – vizsgálat Budapest

CT – vizsgálat

Bejelentkezés a +36 1 998 0000 telefonszámon!
Kérjen időpontot!

~ a fejlődési rendellenességek, gyulladások, daganatok, érszűkületek, idegrendszer agyi és gerinc arckoponya, balesetek, sérülések, orrmelléküregek, érelzáródások kivizsgálására illetve diagnosztizálására használható. A gyors szűrés fontossága, a korai diagnosztika a test bármely területén, vagy ismert daganat kiterjedésének pontos megítéléséhez a betegségek gyanújában.

A felsorolt esetekben alkalmazzuk a pontos analízis – diagnózis megállapításához.

A vizsgálatokat szakképzett személyzet végzi az időtartama 5-15 perc, egyes speciális esetekben lehet ennél hosszabb, melyet kontrasztanyag adása után egy kb. 20-30 perces megfigyelési idő követ.

A komputertomográfia vizsgálat során a páciens egy asztalon fekszik, és egy kerek nyíláson át csúszik be egy nagyméretű, de viszonylag rövid hengerbe, vagyis magába a készülékbe.

A vizsgáló henger kevésbé szűk, ezért klausztrofóbiás páciensek is jól tolerálják. Az analízis során az asztal többször ki – illetve becsúszik a csőben, közben a páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie, illetve a gép által kért módon kell lélegeznie.

Információ pacienseknek, a CT – magánrendelő fogadja magánúton kezdeményezett vizsgálatokat, ha a vizsgálattal kapcsolatban bármiféle kérdése van, kérjük forduljon bizalommal kollégáinkhoz és készséggel adunk Önnek felvilágosítás.

A – VIZSGÁLAT MENETE

A CT-vizsgálatok előtt 2 órával már ne együnk, a vénába beadott kontrasztanyag nagyrészt a vesén keresztül távozik a szervezetből, ezért előtte és utána bőséges folyadékfogyasztás javasolt (napi 2,5-3,5 liter víz vagy cukormentes folyadék).

A fentiek miatt fontos tudnunk, hogy a vesék normálisan működnek-e, ezért kérjük, hozzon magával egy hónapnál nem régebbi laborvizsgálatot, amelyen vesefunkcióra vonatkozó értékeket is néztek.

A CT-vizsgálatkor elfogyasztott kontrasztanyag hasmenésen tüneteket produkálhat, ami normális jelenség. Ritkán a beadott jódtartalmú kontrasztanyag* okozhat szövődményeket, allergiás reakciót is.

Ha Önnél ilyen korábban előfordult, azt feltétlenül jelezze! A képalkotást röntgensugárzással működő készülék végzi, ezért terhesség alatt nem végezzük.

Kérjük, amennyiben terhes, vagy terhesség gyanúja fennáll feltétlenül jelezze!

A VIZSGÁLAT KIÉRTÉKELÉSE

A CT-vizsgálat elkészülte után a megkért vizsgálat típusától függően a kiértékelés időigényes lehet, de lehetőség van azonnali leletezésre is.

A képanyagot CD-n a vizsgálat után rendelkezésre bocsátjuk.

Az elkészült lelet átvehető személyesen, de kérésre e-mailben is kiküldjük.

A HAS, KISMEDENCE VIZSGÁLATA

A belek elkülönítéséhez azokat folyadékkal ki kell tölteni, ehhez előtte kb. 1-1,7 l folyadékot szükséges elfogyasztani, körülbelül 1-2 óra alatt.

A folyadék lehet különbözőféle, a kért vizsgálat céljától függően. Az elfogyasztott folyadék hasmenést okozhat, ez természetes következmény.

A vizsgálatoknál a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie, illetve vissza kell tartania a lélegzetét, ilyenkor hangszórón keresztül kap utasításokat a kezelőhelyiségben tartózkodó személyzettől vagy a géptől.

A hasi CT esetén a bélrendszer könnyebb elkülönítése és annak eltéréseinek könnyebb tisztázásának céljából orális kontrasztanyagot adunk a betegnek a vizsgálat előtti órában. A vénás kontrasztanyagok beadása során tapasztalhat melegségérzést, fémes ízt, vizeletürítési ingert, mely nem kóros, és néhány perc alatt szűnik.

ELÉRHETŐ CT – VIZSGÁLATOK

  • Koponya, Orbita, Belső fül, Nyaki lágyrész, Virtuális colonoscopia, Has, Kismedence, Gerinc, Ízület, Arckoponya, Mellkas, Tüdő, Szív

ANGIOGRÁFIA VIZSGÁLATOK

  • Alsó végtag, Koponya, Nyak, Mellkas