klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi a nyaki lágyrész ultrahang? Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti elő a vizsgálat?

A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat során a nyirokcsomókat, a pajzsmirigyet és a nyálmirigyeket vizsgáljuk. Megállapíthatók a gyulladások, elváltozások, esetleges daganatok. A nyakon, a bőr alatt tapintható elváltozásokat, csomókat vizsgáljuk. A nyaki ultrahang segítségével könnyen felismerhetők a gyulladások, a jó- ill. rosszindulatú daganatok. A vizsgálat során a nyirokcsomók és nyálmirigyek méretét, erezettségét, szerkezetét, a környezetéhez való viszonyát és a benne található elváltozásokat vizsgáljuk.

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

Pajzsmirigy betegségre utalhat az indokolatlan fáradtság, a nagyobb súlyvesztés vagy gyarapodás, a hajhullás és a nyaki diszkomfort érzés. Ilyen esetekben érdemes először elvégeztetni egy nyaki ultrahang vizsgálatot.

Amennyiben a bőr alatt csomó tapintható, a nyirokcsomók érezhetően megnagyobbodtak, nyomásra fájdalmasak, szintén indokolt lehet a nyaki UH vizsgálat.

Nyelési nehézség, ill. diszkomfort érzés esetén is érdemes ultrahang vizsgálatot végeztetni.

Mindenkinek vannak nyirokcsomói, azonban gyulladás vagy daganatos betegség esetén megváltoznak, ami ultrahanggal kiválóan vizsgálható.

A nyaki lágyrész ultrahang alkalmas már ismert betegségek ellenőrzésére vagy műtét utáni kontrollvizsgálatra. Emellett kiváló általános szűrővizsgálat is, ami az egészségügyi állapot ellenőrzését szolgálja.

Hogyan zajlik a nyaki UH vizsgálat?

A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat teljesen fájdalommentes. A páciens a vizsgálandó testrészt szabaddá teszi, mivel a bőrfelszínt a terjedését elősegítő zselével kell bekenni ahhoz, hogy a vizsgálófej és a bőr közötti kevés levegőn ne verődjön vissza a hanghullám. A nyaki ultrahang vizsgálat fekvő helyzetben, háton történik a vizsgáló ágyon. A páciens válla alá általában párnát helyezünk, hogy a nyak vizsgálandó területe jól kifeszüljön.

Hogyan kell készülni nyaki ultrahang vizsgálatra?

Mivel a vizsgálat teljesen fájdalommentes és semmilyen különösebb előkészületet nem igényel, így felkészülni sem kell rá. A vizsgálat akár terhesség esetén is elvégezhető. Mivel a vizsgálathoz a felső testet szabaddá kell tenni, így érdemes kényelmes, könnyen kezelhető ruházatban érkezni. A nyaki ultrahang vizsgálat alacsony kockázatú, nem invazív eljárás, ami fájdalommentesen és ami a legfontosabb, sugárterhelés nélkül elvégezhető.

Kapcsolódó áraink

Megnevezés Ár
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat 30 000 Ft
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat + retenció mérés 35 000 Ft
Retenció mérés (férfi/nő) 28 000 Ft
Kismedence UH vizsgálat férfi 30 000 Ft
Pajzsmirigy (nyirokcsomókkal együtt) UH vizsgálat 30 000 Ft
Emlő + hónalj UH vizsgálat 33 000 Ft
Carotis UH vizsgálat (2 ér) 30 000 Ft
Alsóvégtagi vénás UH vizsgálat (darabonként) 30 000 Ft
Pénisz UH vizsgálat 28 000 Ft
Here UH vizsgálat 30 000 Ft
Rectalis prosztata UH vizsgálat 33 600 Ft
Szív UH vizsgálat 46 800 Ft
Lágyrész UH vizsgálat 28 000 Ft
Vese UH vizsgálat 30 000 Ft
Nyak UH vizsgálat 30 000 Ft

Jelentkezzen be a +36 1 998 0000 telefonszámon!

Áraink a kedvezményeket már tartalmazzák! Az árak kizárólag az aktuális vizsgálatokra vonatkoznak. Az árak tájékoztató jellegűek.
Áraink forintban értendő, bruttó árak. Intézményünkben fizethet készpénzzel, vagy bankkártyával.

MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb