klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi az a vese ultrahang vizsgálat? Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti elő a vizsgálat?

Az ultrahangkészülék magas frekvenciájú, az emberi fül számára érzékelhetetlen hanghullámokat bocsát ki. Ezeket a vizsgáló fej segítségével továbbítjuk a szövetek felé. A kapott információk jelátalakítón haladnak át. Így rajzolódik ki a monitoron az adott szerv képe. Így vizsgáljuk a szervek méretét, az esetleg elváltozásokat, a gyulladásra utaló jeleket.

A vese ultrahang vizsgálat segítségével a vese, a húgyvezetékek, a húgyhólyag és a húgyutak kinézetét és tartalmát vizsgáljuk. A vese ultrahang során vizsgálható a vesék nagysága és alakja, a körvonalainak szabályossága, a veseszövet homogentiása és mirigyes állománya. Vizsgálhatók vele az erek és a veseüreg rendszere. A vese ultrahang során vizsgálható a húgyhólyag nagysága, alakja, fali szerkezete és vastagsága, valamint megállapítható, hogy vizeletürítést követően a tartalma teljes mértékben, visszamaradó vizeletmennyiség nélkül képes-e kiürülni. A vizsgálat során feltérképezhető a mellékvese és a vesevezeték is. Diagnosztizálhatók a vizsgálat során a vesekő és a húgyő és az esetleges gyulladásos megbetegedések is, valamint a vese ciszta vagy a vese daganatos megbetegedései is felfedezhetők.

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

Mindenképpen forduljon szakorvoshoz és kezdeményezze a vese ultrahang vizsgálatot, amennyiben az alábbi tünetek közül bármelyiket tapasztalja:

Hogyan zajlik a vese UH vizsgálat?

A vese UH vizsgálat teljesen fájdalommentes. a páciens a vizsgálandó testrészt szabaddá teszi, mivel a bőrfelszínt a terjedését elősegítő zselével kell bekenni ahhoz, hogy a vizsgálófej és a bőr közötti kevés levegőn ne verődjön vissza a hanghullám. A vese UH vizsgálat fekvő helyzetben, háton fekve történik a vizsgáló ágyon.

Hogyan kell készülni a vese ultrahang vizsgálatra?

Mivel a vizsgálat teljesen fájdalommentes és semmilyen különösebb előkészületet nem igényel, így felkészülni sem kell rá. A vizsgálatra teli hólyaggal kell érkezni, ezért javasolt előtte legalább 5dl szénsavmentes vizet elfogyasztani. Mivel a vizsgálathoz a vizsgálandó testrészt szabaddá kell tenni, így érdemes kényelmes, könnyen kezelhető ruházatban érkezni.

Milyen esetben nem végezhető el a vizsgálat?

Mivel a vese UH vizsgálat nem jár fájdalommal és sugárterheléssel, valamint semmilyen mellékhatása nincs, így bármikor elvégezhető. Akár kisgyermekeknél és csecsemőknél is.

Kapcsolódó áraink

Megnevezés Ár
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat 30 000 Ft
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat + retenció mérés 35 000 Ft
Retenció mérés (férfi/nő) 28 000 Ft
Kismedence UH vizsgálat férfi 30 000 Ft
Pajzsmirigy (nyirokcsomókkal együtt) UH vizsgálat 30 000 Ft
Emlő + hónalj UH vizsgálat 33 000 Ft
Carotis UH vizsgálat (2 ér) 30 000 Ft
Alsóvégtagi vénás UH vizsgálat (darabonként) 30 000 Ft
Pénisz UH vizsgálat 28 000 Ft
Here UH vizsgálat 30 000 Ft
Rectalis prosztata UH vizsgálat 33 600 Ft
Szív UH vizsgálat 46 800 Ft
Lágyrész UH vizsgálat 28 000 Ft
Vese UH vizsgálat 30 000 Ft
Nyak UH vizsgálat 30 000 Ft

Jelentkezzen be a +36 1 998 0000 telefonszámon!

Áraink a kedvezményeket már tartalmazzák! Az árak kizárólag az aktuális vizsgálatokra vonatkoznak. Az árak tájékoztató jellegűek.
Áraink forintban értendő, bruttó árak. Intézményünkben fizethet készpénzzel, vagy bankkártyával.

MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb