klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi az a végtagi erek ultrahang vizsgálat? Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti elő a vizsgálat?

Az érrendszert érintő betegségek időben történő felismerése akár életet is menthet. Az érhálózat és a vénák állapotának felmérésében az ultrahang diagnosztika szinte nélkülözhetetlen eljárás. A végtagi erek ultrahang vizsgálatával az erek és vénák szűkülete, elzáródása, az áramlás esetleg leállása jól vizsgálható. Ez az ultrahang vizsgálat egyaránt alkalmas az alsó és a felső végtagi vénák vizsgálatára. Tiszta képet kaphatunk a felületi- és mélyvénák keringési viszonyáról, a vénák állapotáról, az áramlás sebességéről, az artériák megvastagodásáról és meszesedéséről, valamint az esetleges érvastagodás vagy trombózis jelenlétéről. A végtagi erek ultrahangos vizsgálatának legfőbb célja, hogy kimutassuk, nincs-e akadályoztatva a vénás vér áramlása. Felfedezhetők általa a visszerek gyulladásai, ill. az esetleges visszértágulatok i.s Akadályt képezhetnek vérrögök, amik, ha leszakadnak az érfalról, akár életveszélyesek is lehetnek, hiszen a véráramlással bekerülhetnek a tüdőbe. Az erek ultrahang vizsgálata segít a mélyvénás trombózis vizsgálatában is. A trombózist követően kontroll vizsgálatként is kiválóan alkalmazható.

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

Haladéktalanul el kell végezni a vizsgálatot, amennyiben mélyvénás trombózis gyanúja áll fen. Szintén hasznos a vénás ultrahang vizsgálat visszérbetegség vagy visszérgyulladás esetén, valamint visszér műtét előtt és után. Érdemes elvégeztetni az ultrahang vizsgálatot, amennyiben keringési zavarokkal küzd, fájdalmas, feszülő érzést érez a lábain, vagy a végtagjai gyakran hidegek és fázósak. A gyakori zsibbadás, végtagsérülés vagy fekély is alapos indok a végtagi ér ultrahanvizsgálatára.

Hogyan zajlik az emlő UH vizsgálat?

Az végtagi erek ultrahang vizsgálata teljesen fájdalommentes. A páciens a vizsgálandó testrészt szabaddá teszi, mivel a bőrfelszínt a terjedését elősegítő zselével kell bekenni ahhoz, hogy a vizsgálófej és a bőr közötti kevés levegőn ne verődjön vissza a hanghullám. Az alsó végtag esetében a lágyéktól a bokáig, a felső végtag esetében pedig a kulcscsonttól a csuklóig történik a vizsgálat. Bizonyos esetekben a véráramlás elősegítése céljából fel kell emelni a végtagokat.

Hogyan kell készülni az emlő ultrahang vizsgálatra?

Mivel a vizsgálat teljesen fájdalommentes és semmilyen különösebb előkészületet nem igényel, így felkészülni sem kell rá. A vizsgálat akár terhesség esetén is elvégezhető. Mivel a vizsgálathoz az adott testrészt szabaddá kell tenni, így érdemes kényelmes, könnyen kezelhető ruházatban érkezni.

Milyen esetben nem végezhető el a vizsgálat?

Mivel a végtagi ér UH vizsgálat nem jár fájdalommal és sugárterheléssel, valamint semmilyen mellékhatása nincs, így bármikor elvégezhető. Akár várandósság és szoptatás esetén is.

Kapcsolódó áraink

Megnevezés Ár
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat 30 000 Ft
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat + retenció mérés 35 000 Ft
Retenció mérés (férfi/nő) 28 000 Ft
Kismedence UH vizsgálat férfi 30 000 Ft
Pajzsmirigy (nyirokcsomókkal együtt) UH vizsgálat 30 000 Ft
Emlő + hónalj UH vizsgálat 33 000 Ft
Carotis UH vizsgálat (2 ér) 30 000 Ft
Alsóvégtagi vénás UH vizsgálat (darabonként) 30 000 Ft
Pénisz UH vizsgálat 28 000 Ft
Here UH vizsgálat 30 000 Ft
Rectalis prosztata UH vizsgálat 33 600 Ft
Szív UH vizsgálat 46 800 Ft
Lágyrész UH vizsgálat 28 000 Ft
Vese UH vizsgálat 30 000 Ft
Nyak UH vizsgálat 30 000 Ft

Jelentkezzen be a +36 1 998 0000 telefonszámon!

Áraink a kedvezményeket már tartalmazzák! Az árak kizárólag az aktuális vizsgálatokra vonatkoznak. Az árak tájékoztató jellegűek.
Áraink forintban értendő, bruttó árak. Intézményünkben fizethet készpénzzel, vagy bankkártyával.

MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb