klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi a mellkas CT célja, milyen típusú betegségek diagnózisát segíti a vizsgálat?

A CT (azaz computer tomográfia) vizsgálat egy radiológiai eljárás, amely a betegségek kimutatására, keresésére vagy kizárására, valamint az állapotának megítélésére alkalmas. A CT berendezés röntgensugarak segítségével készít anatómiailag pontos képsorozatokat a vizsgálható testtájak adott területéről, melynek eredményét radiológus orvos értékeli ki. A CT vizsgálatnak köszönhetően a test területei úgy vizsgálhatók meg, ahogy an más egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel (ultrahang, MR, röntgen vizsgálat) nem.

A mellkas CT a mellkasi szervek elváltozásainak felismerésében nyújt segítséget, mint pl. szív, tüdő, nagyerek, mellhártya és gátor üreg. A mellkas CT vizsgálat célja a tüdő- és szívproblémák feltárása, valamint a daganatos megbetegedések diagnosztizálása. Kimutatható általa a mellüregben kialakult folyadék és a nyirokcsomók állapota is.

Tüdő esetén szűrő jelleggel is végezhető a vizsgálat, ilyenkor alacsonyabb sugárdózissal, kontrasztanyag nélkül végezzük a vizsgálatot.

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

Érdemes elvégeztetni a mellkas CT vizsgálatot gyulladásos tüdőbetegségek esetén. Balesetek, sérülések kivizsgálására is kiválóan alkalmas a mellkas CT, valamint tüdőembólia vagy tüdőrák gyanúja esetén is pontos diagnózis állítható fel. Nemcsak a tüdő jó- vagy rosszindulatú elváltozásait lehet vizsgálni, hanem bármilyen a tüdőállományt érintő betegséget vagy gyulladást. Esetleg korábbi gyulladások maradványairól is pontos képet kaphatunk, ahogy a hörgők állapotáról is részletes eredmény várható. A mellkas CT vizsgálat az utóbbi időben felértékelődött, hiszen nagy szerepe volt a COVID-19 felismerésében és gyógyításában is. A betegség lefolyását követően mellkas CT vizsgálattal ellenőrizhető a tüdő állapota és a betegség lefolyása is.

Hogyan zajlik a mellkas CT vizsgálat?

A vizsgálat fájdalommentes, biztonságos és gyors. A vizsgálat hanyatt fekvő helyzetben történik. Fontos, hogy a felvétel közben a páciens mozdulatlan maradjon. A komputertomográf vizsgálat közben a vizsgálószerkezet időnként ki-becsúszik a gépbe, míg az érzékelő többször körbe forog a páciens körül. A felvételt a tüdőcsúcstól a mellékvesékig készítjük. A vizsgálat során kapott utasításokat minden esetben követnie kell a páciensnek, például a levegővételre vagy a nyelésre vonatkozóan. Munkatársaink a vizsgálat közben egy hangszórón keresztól kommunikálnak a pácienssel. A vizsgálat végét kollégánk jelzi. Ezt követően a páciens elmozdulhat az felvett pozícióból.

Hogy kell készülni a mellkas CT vizsgálatra?

A mellkas CT előtt mindenképp szükséges a kezelőorvossal történő konzultáció. A sugárterhelés miatt CT vizsgálatot jellemzően csak orvosi indikáció alapján végzünk. A vizsgálat fájdalommentes, biztonságos és gyors, így nem igényel különösebb felkészülést. Célszerű a vizsgálatok előtt 2 órával már nem enni. A kontrasztanyagos CT vizsgálat ugyanis csak éhgyomorral végezhető. Így, ha a vizsgálat során derül ki, hogy mégis szükséges a kontrasztanyag beadása, üres gyomorral nem kell egy újabb időpontban megismételni a vizsgálatot. A vénába beadott kontrasztanyag nagyrészt a vesén keresztül távozik a szervezetből, ezért előtte és utána bőséges folyadékfogyasztás javasolt (napi 2,5-3,5 liter víz vagy cukormentes folyadék).

Amennyiben kontrasztanyagos vizsgálatot végzünk, úgy a cukorbetegségre szedett, metformin tartalmú gyógyszereket 48 órával a vizsgálat előtt már nem szabad beszedni és a vizsgálatot követően is várni kell 48 órát az újra szedésükkel.

A vizsgálat előtt érdemes otthon hagyni az ékszereket és laza, kényelmes öltözékben érkezni. A fémeknek itt nincs olyan jelentősége, mint az MR vizsgálat esetén, csupán azért célszerű kerülni őket, mert a testen műtermékeket okozhatnak és ezáltal ronthatják a képek minőségét.

Milyen esetben nem végezhető el a vizsgálat?

A CT vizsgálat 150 kg-os testtömeg felett nem végezhető, ebben az esetben a kezelőorvossal történő konzultáció szükséges. Mivel a képalkotást röntgensugárzással működő készülék végzi, ezért terhesség alatt nem végzünk CT vizsgálatot. Amennyiben a páciens terhes, vagy terhesség gyanúja áll fent, azt minden esetben fontos előre jelezni. Szoptatás alatt nyugodtan elvégezhető a mellkas CT, a vizsgálatot követő 48 órában azonban érdemes kerülni a szoptatást.

Ellenjavalt a vizsgálat, amennyiben a páciens nem képes 20-30 másodperces légzésvisszatartásra, ugyanis ebben az esetben légzési műtermékek keletkezhetnek, amik miatt nem lehet kiértékelni a képeket.

Mikorra várható eredmény?

A felvételeket tartalmazó CD-t a vizsgálat után egyből átadjuk pácienseinknek. A leletezés általában 3 munkanapot vesz igénybe, mivel az elkészült leletek radiológus szakorvos elemzi. A Margit Medical Centerben lehetőség van azonban akár azonnali leletátvételre is. Ezt fontos a vizsgálatot megelőzően jelezni, így a leletezés 24 órán belül elkészül.

Kapcsolódó áraink

Megnevezés Ár
Agykoponya CT vizsgálat natív 32 400 Ft
Agykoponya CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 61 200 Ft
Sella célzott natív CT vizsgálat (vékonyszeletes) 33 900 Ft
Sella célzott natív CT vizsgálat (vékonyszeletes) plusz kontrasztanyag adásával 62 400 Ft
Orbita célzott CT vizsgálat natív (vékonyszeletes) 33 900 Ft
Orbita célzott CT natív vizsgálat (vékonyszeletes) plusz iv. kontrasztanyag adásával 62 400 Ft
Belső fül célzott CT vizsgálat natív (vékonyszeletes) 32 400 Ft
Belső fül célzott CT vizsgálat natív (vékonyszeletes) plusz iv. kontrasztanyag adásával 62 400 Ft
Arckoponya CT vizsgálat natív 33 600 Ft
Arckoponya CT vizsgálat natív plusz kontrasztanyag adásával 62 400 Ft
Gerinc CT vizsgálat natív, régiónként 32 400 Ft
Gerinc CT vizsgálat natív gerinc plusz iv. kontrasztanyag adásával, régiónként 62 400 Ft
Nyaki lágyrész CT vizsgálat natív 32 400 Ft
Nyaki lágyrész CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 62 400 Ft
Mellkas CT vizsgálat natív 33 900 Ft
Mellkas CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 69 600 Ft
Mellkas - has - kismedence natív CT vizsgálat 69 600 Ft
Mellkas - has - kismedence CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 117 600 Ft
Calcium score CT vizsgálat 44 400 Ft
Teljes has és medence CT vizsgálat natív 58 800 Ft
Teljes has és medence CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásáva 100 800 Ft
Végtag CT vizsgálat natív 33 600 Ft
Végtag CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 58 800 Ft
Kiegészítő CT angiográfia - koponya 55 200 Ft
Kiegészítő CT angiográfia - nyak 55 200 Ft
Kiegészítő CT angiográfia - mellkas 55 200 Ft
Kiegészítő CT angiográfia - teljes has 55 200 Ft
Kiegészítő CT angiográfia - medence 55 200 Ft
Teljes aorta angiográfia vizsgálat 118 800 Ft
CT kolonográfia natív 66 000 Ft
CT kolonográfia natív plusz iv. kontrasztanyag adásával/beöntés nélkül 118 800 Ft
Cardio CT vizsgálat 190 800 Ft
Azonnali lelet (1 órán belül) 36 000 Ft
Orvosi konzultáció (lelet magyarázat), magyar nyelven 30 000 Ft

Jelentkezzen be a +36 1 998 0000 telefonszámon!

Áraink a kedvezményeket már tartalmazzák! Az árak kizárólag az aktuális vizsgálatokra vonatkoznak. Az árak tájékoztató jellegűek.
Áraink forintban értendő, bruttó árak. Intézményünkben fizethet készpénzzel, vagy bankkártyával.

MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb