klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi az az ultrahang vizsgálat?

Az ultrahang vizsgálat a lágyszövetek analízisére alkalmas gyors, könnyen kivitelezhető fájdalommentes vizsgálómódszer, amelynek káros mellékhatása nem ismert. Az orvosi berendezés az ultrahang tartományba eső rezgéshullámot állít elő, mely a különböző szövetekből eltérő módon verődik vissza. A visszatérő ultrahang hullámokat felhasználva képes a különböző szerkezetű szövetek elkülönítésére, és nagy pontosságú két- vagy háromdimenziós kép készítésére. Az ultrahang olyan hanghullámtartomány, amit az emberi fül ne érzékel. Az ultrahangos képalkotás nagy jelentőséggel bír az orvosi diagnosztikában, mivel gyors, könnyen kivitelezhető és hozzáférhető, akár hordozható módszer a lágyrészek vizsgálatára. A hanghullámok a csontok és a légtartó területek felszínükről visszaverik az ultrahangot, így ezek belső szerkezete nem megítélhető vele, de például különböző kövek ez alapján kiválóan diagnosztizálhatók. Mivel káros mellékhatása nincs, korlátlanul ismételhető, szűrővizsgálatokra kiválóan alkalmas. A Margit Medical Centerben magánrendelés keretén belül vehető igénybe az ultrahang vizsgálat.

Mikor ajánlatos ultrahang vizsgálatra menni?

Az ultrahang vizsgálat kiválóan alkalmas a betegségek idejében történő felismerésére. Segítséget nyújt a korai diagnózis felállításában. Az UH vizsgálat kiváló prevenciós szűrővizsgálat, így bizonyos ultrahangos vizsgálatokat érdemes rendszeresen, akár évente szűrési céllal elvégeztetni, ilyen pl. az emlő ultrahang, a prosztata, a hüvely, a has-kismedence és szívultrahang. Az ultrahangvizsgálat előnye, hogy gyors és pontos képet kapunk a test lágyrészeiről, így egyes jó- és rosszindulatú elváltozások is pontosan feltérképezhetők.

Mi a vizsgálat menete?

A vizsgálat általában fekvő helyzetben történik, a páciens a vizsgálandó testrészt szabaddá teszi, mivel a bőrfelszínt a terjedését elősegítő zselével kell bekenni ahhoz, hogy a vizsgálófej és a bőr közötti kevés levegőn ne verődjön vissza a hanghullám. A különböző vizsgálatokhoz más-más vizsgálófejet mozgatva a felszínen több irányból tekinthetők át a szervek, akár mozgás közben, mély belégzésben, vagy nyomás alatt is.

A vizsgáló orvos a berendezés által készített képet kimerevíti, rögzíti digitálisan vagy kinyomtatja, akár videóra is rögzítheti. A képeken akár utólag is mérések végezhetők, és a gép különböző számítások végzésére is alkalmas.

A vizsgálat után az ultrahanggél letörölhető, az semmilyen nyomot nem hagy sem a bőrön, sem a ruházaton.

Hogyan kell készülni az ultrahang vizsgálatra?

Az ultrahang vizsgálat egy teljesen fájdalommentes eljárás, így semmilyen különösebb felkészülést nem igényel. Kismedence ultrahang esetén fontos, hogy a vizsgálatot megelőző 1-2 órában tartsuk vissza a vizeletet, ill. hasi ultrahang esetén érkezzünk éhgyomorral. Az UH vizsgálat előtt érdemes kerülni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását. Egyéb előkészületekre nincs szükség a vizsgálat előtt.

Milyen ultrahang vizsgálatok elérhetőek?

A Margit Medical Centrben magánrendelés keretén belül az alábbi ultrahangvizsgálatokat végezzük:

Van-e a vizsgálatnak mellékhatása, kockázatos-e a vizsgálat?

Az ultrahang vizsgálat nem jár sugárterheléssel, így nincs káros hatással a szervezetre. Nincs semmilyen mellékhatása és teljesen fájdalommentes, ezért akárhányszor megismételhető. A vizsgálat során nem történik eszközös beavatkozás. A vizsgálat nem jár szövetkárosító hatással, ezrét bármely életkorban használható. Terhesség esetén és kisgyermekeknél vagy csecsemőknél is kiválóan alkalmazható.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Az ultrahang vizsgálat átlagosan 15-20 percet vesz igénybe, a vizsgált területtől függően. A vizsgálat során a szakorvos felméri a panaszokat és megválaszolja az esetleges kérdéseket. Az UH vizsgálat alapján felállítja a diagnózist vagy további vizsgálatokat ír elő, amennyiben szükséges.

Miért a Margit Medical Center?

Amennyiben bármilyen egyéb kérdése merült fel az ultrahang vizsgálattal kapcsolatban, forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

Kapcsolódó áraink

Megnevezés Ár
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat 30 000 Ft
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat + retenció mérés 35 000 Ft
Retenció mérés (férfi/nő) 28 000 Ft
Kismedence UH vizsgálat férfi 30 000 Ft
Pajzsmirigy (nyirokcsomókkal együtt) UH vizsgálat 30 000 Ft
Emlő + hónalj UH vizsgálat 33 000 Ft
Carotis UH vizsgálat (2 ér) 30 000 Ft
Alsóvégtagi vénás UH vizsgálat (darabonként) 30 000 Ft
Pénisz UH vizsgálat 28 000 Ft
Here UH vizsgálat 30 000 Ft
Rectalis prosztata UH vizsgálat 33 600 Ft
Szív UH vizsgálat 46 800 Ft
Lágyrész UH vizsgálat 28 000 Ft
Vese UH vizsgálat 30 000 Ft
Nyak UH vizsgálat 30 000 Ft

Jelentkezzen be a +36 1 998 0000 telefonszámon!

Áraink a kedvezményeket már tartalmazzák! Az árak kizárólag az aktuális vizsgálatokra vonatkoznak. Az árak tájékoztató jellegűek.
Áraink forintban értendő, bruttó árak. Intézményünkben fizethet készpénzzel, vagy bankkártyával.

MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb