klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi az MR vizsgálat?

Az MR (mágneses rezonanciás vizsgálat) vagy más néven MRI (Magnetic Resonance Imaging) vizsgálat egy modern képalkotó eljárás. A vizsgálat a test állapotáról ad képet. Tehát a szervezet, illetve a szövetek folyadéktereinek mágneses térben a megváltozott viselkedését jeleníti meg képi formában. Lényege, hogy az emberi test területeiről több irányban készít felvételeket. Ennek köszönhetően rengeteg információt kapunk a vizsgált testrészről, ami nagyban segíti a kezelőorvost a betegség pontos feltárásában és a megfelelő kezelés megtervezésében. A mágneses rezonanciás vizsgálat hordereje a radiológiai képalkotó diagnosztikában az, hogy pontos pillanatnyi képet alkosson az emberi testen belüli szervekről, illetve szövetekről is, a haszna és jelentősége a betegellátásban rendkívüli és fontos diagnosztikai lehetőség. A működése során a készülék nem használ röntgensugarat az erős mágneses tér és a rádióhullámok segítségével hoz létre igen magas részletgazdagságú anatómiai képeket, emiatt szükség szerinti gyakorisággal ismételhető és kisgyermekek esetén is biztonsággal alkalmazható. A vizsgálat nagyfrekvenciás rádióhullámok segítségével működik, aminek hatására az emberi szervezetben energiaváltozások következne be, amit egy nagyteljesítményű számítógép részletes felbontású, háromdimenziós képpé alakít.

Mikor szükséges/javasolt az MR vizsgálat?

Az MR vizsgálat számos esetben kiválóan alkalmazható, hiszen a test állapotáról, annak egyes részeiről nyerhetünk általa nagyon pontos képet. Az MRI alkalmas különböző betegségek, akár idegrendszeri megbetegedések (epilepszia, sclerosis multiplex, agyvérzés), sérülések (ficam, rándulás, törés), gyulladások, anyagcserezavar, érbetegségek, gerincbetegségek és fejlődési rendellenességek diagnosztizálásra is. Javasolt az MR különböző mellkasi és hasi szervek vizsgálatára is. Pontos képet ad továbbá a mozgásszervek vizsgálata során. Az MR kiváló diagnosztikai eszköz, hiszen sok esetben már jóval azelőtt láthatók egyes elváltozások, mint ahogy azokat röntgenen vagy ultrahangon fel lehet ismerni. Kiválóan alkalmazható a kóros elváltozások felismerésére. A magán MR vizsgálat lehetővé teszi, hogy minél előbb bizonyosságot nyerjünk egy-egy terület elváltozásairól, hosszú várakozási idő és beutaló nélkül. Az azonnali leletkiadás még gyorsabbá teszi az esetleg szükséges kezelések megkezdését.

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

Mivel az MRI vizsgálat teljesen fájdalommentes, így nem igényel különösebb felkészülést és akár kisgyermekek vizsgálatára is kiválóan alkalmas. Célszerű a vizsgálatra minden esetben üres gyomorral érkezni. A kontrasztanyagos vizsgálat előtt ugyanis 6 órával már nem szabad ételt fogyasztani. Így, ha a vizsgálat során derül ki, hogy mégis szükséges a kontrasztanyag beadása, üres gyomorral nem kell egy újabb időpontban megismételni a vizsgálatot. A kontrasztanyagos vizsgálatot meg kell, hogy előzze egy kreatinin teszt, amihez laboratóriumi vizsgálatra van szükség. A vizsgálatra érdemes kényelmes ruházatban érkezni. Kiemelten fontos, hogy a vizsgálóegységbe csak fémtárgyak és elektromos eszközök nélkül lehet belépni. Ide tartoznak az ékszerek, bele értve a testékszereket is, a hallókészülék, a műfogsor és minden elektromos árammal működő vagy mágneses részeket tartalmazó tárgy.

Mi történik a vizsgálat során?

A vizsgálat megkezdése előtt egy részletes tájékoztató és beleegyező nyilatkozatot kell kitölteni az általános egészségügyi állapotra vonatkozóan. Kontrasztanyagos vizsgálat esetén, megtörténik a kreatinin gyorsteszt. Ezt követően a páciens hanyatt fekvő helyzetben befekszik az MR gépbe. Bizonyos vizsgálatok esetén elengedhetetlen a hason fekvő helyzet. Egy régió vizsgálata átlagosan 20-40 percig tart. Pácienseinknek a vizsgálat idejére egy pánikjelző gombot adunk, aminek megnyomásával bármikor tud kommunikálni munkatársainkkal. Mivel a vizsgálat szűk térben történik, így a klausztrofóbiás érzés elkerülése érdekében érdemes csukva tartani szemünket. A vizsgálat során kapott utasításokat minden esetben követnie kell a páciensnek. Az MR gép a vizsgálat során hangos zörejt ad ki, amit fülvédővel csökkentünk. A vizsgálat végét kollégánk jelzi. Ezt követően a páciens elmozdulhat az felvett pozícióból.

Mikor szükséges kontrasztanyag adása?

Az MRI vizsgálat során használt kontrasztanyag egy gyógyszernek minősülő vegyület, amit az MR gép észlel. A kontrasztanyagot a vénába fecskendezzük be és egy injektor segítségével adagoljuk. A kontrasztanyag mennyiségét testsúly kilogrammonként határozzuk meg, így biztosan nem terheljük fölöslegesen a szervezetet. Kontrasztanyag akkor szükséges, amikor a lágyrészek és az erek állapotát fontos látni. Kontrasztanyagos vizsgálatot akkor szokott javasolni a kezelőorvos, ha több vagy pontosabb információ szükséges az adott elváltozás méretéről, helyzetéről vagy típusáról. Egyes MRI vizsgálatok természetesen kontrasztanyag nélkül is elvégezhetők.

Van-e a vizsgálatnak mellékhatása, kockázatos-e a vizsgálat?

Mivel az MR vizsgálat mágneses elven működik és nem jár semmilyen sugárterheléssel, így nincs semmilyen káros mellékhatása és nincs káros hatással a szervezetre. Csupán a kontrasztanyag okozhat nagyon ritka esetben allergiás reakciót, ami nagyon jól kezelhető. Kollégáink maximálisan felkészültek az esetleges allergiás reakciók kezelésére.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A Margit Medical Centerben használt MR gép nem képes a 200 kg feletti páciensek vizsgálatára. Kizáró ok az MR vizsgálatnál, ha a páciens pacemakerrel rendelkezik, hiszen ebben az esetben életveszélyes kockázat léphet fel. Szintén nem végezhető el az MR vizsgálat hallókészülék, érfogó chip és műszívbillentyű esetén. A műtéti úton beépített fémek esetén 2000 óta már kizárólag olyan fémeket használnak, melyekkel az MR vizsgálat biztonságosan elvégezhető. Az ez idő előtt behelyezett fémek esetén mindenképpen előzetes konzultáció szükséges a vizsgálat lehetőségéről.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Az MR vizsgálat általában 20-40 percig tart, a vizsgálandó területtől függően. Fontos, hogy ezidő alatt mozdulatlan maradjon a páciens. A vizsgálat teljes ideje alatt hangszórón keresztül tud kommunikálni a személyzettel.

Mikorra várható az eredmény?

A felvételeket tartalmazó CD-t a vizsgálat után egyből átadjuk pácienseinknek. A leletezés általában 3-5 munkanapot vesz igénybe, mivel az elkészült leletek radiológus szakorvos elemzi. A Margit Medical Centerben lehetőség van azonban akár azonnali leletátvételre is. Ezt fontos a vizsgálatot megelőzően jelezni, így a leletezés 24 órán belül elkészül.

A Margit Medical Centerben végzett MR vizsgálatok:

Miért a Margit Medical Center?

Amennyiben bármilyen egyéb kérdése merült fel az MR vizsgálattal kapcsolatban. Forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

Kapcsolódó áraink

Megnevezés Ár
Agykoponya MR vizsgálat natív 52 500 Ft
Agykoponya MR vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 102 500 Ft
Koponya MR és MRA vizsgálat natív 63 800 Ft
Koponya MR és MRA vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 103 500 Ft
Arckoponya MR vizsgálat natív 51 300 Ft
Arckoponya MR vizsgálat natív plusz kontrasztanyag adásával 96 200 Ft
Belső fül célzott MR vizsgálat natív 51 300 Ft
Belső fül célzott MR vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 96 200 Ft
Emlő MR vizsgálat natív 53 000 Ft
Emlő MR vizsgálat natív szilikon mérésekkel 71 000 Ft
Emlő MR vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 96 200 Ft
Emlő MR vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával, valamint szilikon mérésekkel 106 200 Ft
Gerinc MR vizsgálat natív (2 régió) 89 900 Ft
Gerinc MR vizsgálat natív (2 régió) plusz iv. kontrasztanyag adásával 103 500 Ft
Gerinc MR vizsgálat natív régiónként 50 800 Ft
Gerinc MR vizsgálat natív gerinc régiónként plusz iv. kontrasztanyag adásával 100 800 Ft
Hasi MR vizsgálat és kolangiopankretográfia (MRCP) natív 61 600 Ft
Hasi MR vizsgálat és kolangiopankretográfia (MRCP) natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 100 800 Ft
Ízület, végtag MR vizsgálat natív 51 300 Ft
Ízület, végtag MR vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 107 800 Ft
Medence MR vizsgálat natív 51 900 Ft
Medence MR vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 107 900 Ft
MR angiográfia, iv. kontrasztanyag adása nélkül 20 600 Ft
MR angiográfia, iv. kontrasztanyag adásával 107 900 Ft
MR kolangiográfia (MRCP) natív 52 200 Ft
Nyaki lágyrész MR vizsgálat natív 52 200 Ft
Nyaki lágyrész MR vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 100 800 Ft
Orbita célzott MR vizsgálat natív 52 200 Ft
Orbita célzott MR natív vizsgálat plusz iv. kontrasztanyag adásával 101 700 Ft
Sella célzott MR vizsgálat natív 52 200 Ft
Sella célzott MR vizsgálat natív plusz kontrasztanyag adásával 100 800 Ft
Teljes gerinc MR vizsgálat natív 124 200 Ft
Teljes gerinc MR vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 178 200 Ft
Has MR vizsgálat natív 52 200 Ft
Has MR natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 100 800 Ft
Máj specifikus kontrasztanyagos MR vizsgálat 134 500 Ft
Azonnali lelet (1 órán belül) 32 400 Ft
Orvosi konzultáció (lelet magyarázat), magyar nyelven 27 000 Ft
MR vizsgálatok bódításban, csak felnőtteknek - díja, az MR vizsgálatok árán felül: 86 400 Ft

Jelentkezzen be a +36 1 998 0000 telefonszámon!

Áraink a kedvezményeket már tartalmazzák! Az árak kizárólag az aktuális vizsgálatokra vonatkoznak. Az árak tájékoztató jellegűek.
Áraink forintban értendő, bruttó árak. Intézményünkben fizethet készpénzzel, vagy bankkártyával.

MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb