Mr-vizsgálat

MR – VIZSGÁLAT

Az MR vizsgálat során ábrázolhatók az emésztő rendszeren túl a hasi és a vesék mellett a kismedencei szervek a csontok és az ízületek a koponyán belüli agy meg a teljes test diagnosztikai vizsgálata illetve a gerinc is. A képalkotás közben a testen belül kimutatható az adott szerv specifikus vizsgálatokkal a szervek elváltozásai illetve a daganatos vagy gyulladásos betegsége és a sérülése illetve annak mértéke kiterjedése.

MR vizsgalat

MR – vizsgalat Budapest

Mi is az MR-vizsgálat?

Az MR vizsgálat a test állapotáról ad képet. Tehát a szervezet illetve a szövetek folyadéktereinek mágneses térben a megváltozott viselkedését jeleníti meg képi formában. Az MR (mágneses rezonanciás) vizsgálat hordereje a radiológiai képalkotó diagnosztikában az, hogy pontos pillanatnyi képet alkosson az emberi testen belüli szervekről illetve szövetekről is, a haszna és jelentősége a betegellátásban rendkívüli és fontos diagnosztikai lehetőség. Az MR működése során a készülék nem használ röntgensugarat az erős mágneses tér és a rádióhullámok segítségével hoz létre igen magas részletgazdagságú anatómiai képeket, emiatt szükség szerinti gyakorisággal ismételhető és kisgyermekek esetén is biztonsággal alkalmazható.

Az MR-vizsgálat előtt, menete, eredménye

Az MR – vizsgálat viszonylag hosszú ideig tart egy diagnosztizálás átlagosan 20 percet vesz igénybe. A kontrasztanyag* nélküli vizsgálat körülbelül 20 perces, a kontrasztanyag*-os pedig körülbelül 40 percet szokott átlagosan igénybe venni. A vizsgálatok átlagosan 90 % az intravénás kontrasztanyag*-ok adása nélkül történik. Egyes eltérések minél pontosabb tisztázása érdekében intravénás kontrasztanyag* használatára kerülhet sor, így jobban elkülöníthetők az egyes szervek, a kóros elváltozások.

FIGYELEM!

  • Pacemakerrel és implantátumokkal rendelkező beteg nem minden esetben lehetséges. Kisgyermekek, klausztrofóbiás, és értelmi fogyatékos betegek vizsgálata altatásban végezhető el.

A központban ELÉRHETŐ MR VIZSGÁLATOK

  • Orbita, Máj, Nyaki lágyrész, Vese, Teljes test, Emlő, Panreas, Kismedence, Gerinc, Ízület, Koponya, Belső fül – MR vizsgálatok

MRA – ANGIOGRÁFIÁS VIZSGÁLATOK

  • Végtag, Hasi, Nyaki, Koponya – MRA vizsgálatok

Pin It on Pinterest

Share This