klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi az a prosztata ultrahang vizsgálat? Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti elő a vizsgálat?

Az ultrahangkészülék magas frekvenciájú, az emberi fül számára érzékelhetetlen hanghullámokat bocsát ki. Ezeket a vizsgáló fej segítségével továbbítjuk a szövetek felé. A kapott információk jelátalakítón haladnak át. Így rajzolódik ki a monitoron az adott szerv képe. Így vizsgáljuk a szervek méretét, az esetleg elváltozásokat, a gyulladásra utaló jeleket.

A prosztata ultrahang vizsgálat segítségével a prosztata elváltozások időben felismerhetők, így csökkentehető a beavatkozások kockázata. A prosztata ultrahangos vizsgálat során pontosan felmérhető a prosztata állapota, szerkezete és a prosztata mérete. Vizsgálható továbbá a felső húgyutak állapota is. Vizsgálható a prosztata megnagyobbodás, a jóindulatú elváltozások és a daganatos megbetegedések is. A prosztata ultrahang az urológiai vizsgálat része. Az időben diagnosztizált prosztatarák még jó eséllyel gyógyítható!

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

A prosztata vizsgálat minden 40 év feletti férfinak, panaszmentesség esetén is, évente ajánlott. A vizsgálatot mindenképp érdemes elvégeztetni az alábbi tünetek esetén:

Hogyan zajlik a prosztata UH vizsgálat?

A prosztata UH vizsgálat teljesen fájdalommentes. A prosztata vizsgálat a hasi és kismedence ultrahang része, így a has és alhas területét szabaddá kell tenni, mivel a bőrfelszínt a terjedését elősegítő zselével kell bekenni ahhoz, hogy a vizsgálófej és a bőr közötti kevés levegőn ne verődjön vissza a hanghullám. A prosztata UH vizsgálat fekvő helyzetben, háton fekve történik a vizsgáló ágyon.

Hogyan kell készülni a prosztata ultrahang vizsgálatra?

Mivel a vizsgálat teljesen fájdalommentes és semmilyen különösebb előkészületet nem igényel, így felkészülni sem kell rá. Mivel a vizsgálathoz a vizsgálandó testrészt szabaddá kell tenni, így érdemes kényelmes, könnyen kezelhető ruházatban érkezni. Az ultrahang vizsgálat előtt érdemes önvizsgálatot tartani, hogy bármilyen elváltozást jelezni tudjunk a vizsgálatot végző szakorvosnak. A vizsgáltra éhgyomorra kell érkezni, így a vizsgálat előtti 5-6 órában a páciens már nem fogyaszthat szilárd ételt, folyadékként pedig csak szénsavmentes ásványvizet.

Milyen esetben nem végezhető el a vizsgálat?

Mivel a prosztata UH vizsgálat nem jár fájdalommal és sugárterheléssel, valamint semmilyen mellékhatása nincs, így bármikor elvégezhető.

Kapcsolódó áraink

Megnevezés Ár
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat 30 000 Ft
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat + retenció mérés 35 000 Ft
Retenció mérés (férfi/nő) 28 000 Ft
Kismedence UH vizsgálat férfi 30 000 Ft
Pajzsmirigy (nyirokcsomókkal együtt) UH vizsgálat 30 000 Ft
Emlő + hónalj UH vizsgálat 33 000 Ft
Carotis UH vizsgálat (2 ér) 30 000 Ft
Alsóvégtagi vénás UH vizsgálat (darabonként) 30 000 Ft
Pénisz UH vizsgálat 28 000 Ft
Here UH vizsgálat 30 000 Ft
Rectalis prosztata UH vizsgálat 33 600 Ft
Szív UH vizsgálat 46 800 Ft
Lágyrész UH vizsgálat 28 000 Ft
Vese UH vizsgálat 30 000 Ft
Nyak UH vizsgálat 30 000 Ft

Jelentkezzen be a +36 1 998 0000 telefonszámon!

Áraink a kedvezményeket már tartalmazzák! Az árak kizárólag az aktuális vizsgálatokra vonatkoznak. Az árak tájékoztató jellegűek.
Áraink forintban értendő, bruttó árak. Intézményünkben fizethet készpénzzel, vagy bankkártyával.

MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb