klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi az emlő ultrahang? Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti elő a vizsgálat?

A kóros fejlődésnek indult emlőrák sokáig tünetmentes lehet. Éppen ezért csak szűrővizsgálat segítségével fedezhető fel. Sok esetben, mire tapintással érzékelhető a daganat, már késő a sikeres beavatkozáshoz. Ultrahanggal már a sokkal kisebb, még nem kitapintható csomók is felismerhetők. Az emlő ultrahang segítségével a daganatos betegség korai felismerése válik lehetővé, megelőzve ezzel a súlyosabb következményeket. Az emlő ultrahang olyan szűrővizsgálat, ahova panasz- és tünetmentesség esetén is ajánlott évente elmenni. Az emlőrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat, hiszen az időben diagnosztizált megbetegedés sokkal nagyobb hatásfokkal gyógyítható. Az emlő UH teljesen fájdalommentes, nem jár sugárterheléssel, semmilyen mellékhatása nem ismert. Az ultrahangos vizsgálattal kimutathatók az emlők szöveti- és szerkezeti elváltozásai (ciszták, daganatok), valamint az emlőben található gyulladások.

Az emlő UH kifejezetten ajánlott azoknak, akik mell implantátummal rendelkeznek, hiszen a vizsgálat az esetleges elváltozások kiszűrése mellett alkalmas az implantátum állapotának felmérésére is. Vizsgálható az implantátum szerkezete, alakja és esetleges hibái is. Időben észrevehető a repedés, a szakadás és megállapítható, hogy szükséges-e az implantátum cseréje.

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

A női emlő a nőiesség szimbóluma, szolgálja a gyermekvállalást, a szexualitást és a nőiség megélését. Így kitüntetett figyelmet érdemel. Az emlő UH 35 éves kor alatt az emlők szöveti- és szerkezeti elváltozásainak kimutatására ajánlott. 35 év felett kiegészítő vizsgálatként a mammográfia mellé ajánlott.

Bármilyen szűrővizsgálat mellett ajánlatos otthon rendszeresen önvizsgálatot tartani. Minél jobban ismerjük testünket, annál könnyebben vesszük észre az apróbb elváltozásokat is. Érdemes az önvizsgálatot menstruációs ciklusonként egyszer elvégezni. Az otthoni önvizsgálat során kézzel tapogassuk alaposan végig mindkét mellet. Ehhez számos kiváló oktatóanyag áll rendelkezésre.

Hogyan zajlik az emlő UH vizsgálat?

Az emlő UH vizsgálat teljesen fájdalommentes. a páciens a vizsgálandó testrészt szabaddá teszi, mivel a bőrfelszínt a terjedését elősegítő zselével kell bekenni ahhoz, hogy a vizsgálófej és a bőr közötti kevés levegőn ne verődjön vissza a hanghullám. Az emlő UH vizsgálat fekvő helyzetben, háton és oldalt fekve történik a vizsgáló ágyon. A vizsgálat során nem csak a melleket, hanem a hónaljat is vizsgálja az orvos.

Hogyan kell készülni az emlő ultrahang vizsgálatra?

Mivel a vizsgálat teljesen fájdalommentes és semmilyen különösebb előkészületet nem igényel, így felkészülni sem kell rá. A vizsgálat akár terhesség esetén is elvégezhető. Mivel a vizsgálathoz a felső testet szabaddá kell tenni, így érdemes kényelmes, könnyen kezelhető ruházatban érkezni. Az ultrahang vizsgálat előtt érdemes önvizsgálatot tartani, alaposan végig tapogatva az emlőket és a hónaljakat, hogy bármilyen elváltozást jelezni tudjunk a vizsgálatot végző szakorvosnak.

Milyen esetben nem végezhető el a vizsgálat?

Mivel az emlő UH vizsgálat nem jár fájdalommal és sugárterheléssel, valamint semmilyen mellékhatása nincs, így bármikor elvégezhető. Akár várandósság és szoptatás esetén is, valamint mellimplantátummal is.

Kapcsolódó áraink

Megnevezés Ár
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat 30 000 Ft
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat + retenció mérés 35 000 Ft
Retenció mérés (férfi/nő) 28 000 Ft
Kismedence UH vizsgálat férfi 30 000 Ft
Pajzsmirigy (nyirokcsomókkal együtt) UH vizsgálat 30 000 Ft
Emlő + hónalj UH vizsgálat 33 000 Ft
Carotis UH vizsgálat (2 ér) 30 000 Ft
Alsóvégtagi vénás UH vizsgálat (darabonként) 30 000 Ft
Pénisz UH vizsgálat 28 000 Ft
Here UH vizsgálat 30 000 Ft
Rectalis prosztata UH vizsgálat 33 600 Ft
Szív UH vizsgálat 46 800 Ft
Lágyrész UH vizsgálat 28 000 Ft
Vese UH vizsgálat 30 000 Ft
Nyak UH vizsgálat 30 000 Ft

Jelentkezzen be a +36 1 998 0000 telefonszámon!

Áraink a kedvezményeket már tartalmazzák! Az árak kizárólag az aktuális vizsgálatokra vonatkoznak. Az árak tájékoztató jellegűek.
Áraink forintban értendő, bruttó árak. Intézményünkben fizethet készpénzzel, vagy bankkártyával.

MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb