klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi a pajzsmirigy ultrahang? Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti elő a vizsgálat?

Az ultrahangkészülék magas frekvenciájú, az emberi fül számára érzékelhetetlen hanghullámokat bocsát ki. Ezeket a vizsgáló fej segítségével továbbítjuk a szövetek felé. A kapott információk jelátalakítón haladnak át. Így rajzolódik ki a monitoron az adott szerv képe. Így vizsgáljuk a szervek méretét, az esetleg elváltozásokat, a gyulladásra utaló jeleket.

Az ultrahang vizsgálat elengedhetetlen a pajzsmirigy két lebenyének, a mellékpajzsmirigy, valamint a nyaki lágyrészek vizsgálatához. Az ultrahangnak köszönhetően már a kisebb elváltozások is észrevehetők. Meghatározható a pajzsmirigy alakja, szerkezete és mérete, valamint megállapíthatók gyulladások, elváltozások, göbök és ciszták. Amennyiben felmerül a rosszindulatú elváltozás gyanúja, úgy további biopsziára, citológiára lehet szükség.

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

A pajzsmirigy UH sok esetben endokrinológus szakorvos javaslatára készül. Ajánlott elvégeztetni a vizsgálatot, ha tapintásos vagy egyéb vizsgálat során felmerül a pajzsirigy valamilyen kóros elváltozásának lehetősége, ill. akkor is, ha a laborvizsgálat pajzsmirigy alul- vagy túlműködésre utal. A labor vizsgálat nem elegendő a pajzsmirigyzavarok pontos megállapításához. Bár az UH vizsgálat előtt érdemes elvégeztetni egy labor vizsgálatot, amiben kimutatásra kerül a TSH, T3 és T4 mennyisége, melyek alapján megállapítható a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése. A pontos diagnózishoz azonban elengedhetetlen a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata.

Hogyan zajlik a pajzsmirigy UH vizsgálat?

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat teljesen fájdalommentes. A vizsgálat átlagosan 20 percet vesz igénybe. A szakorvos felméri a panaszokat, tájékoztatja a pácienst és megválaszolja az esetleges kérdéseket. A vizsgálat közben a páciens háton fekszik a vizsgáló asztalon. Válla alá párnát helyezünk, hogy a vizsgált nyaki terület a lehető legjobban kifeszüljön.

A vizsgálathoz a bőrfelszínt a terjedést elősegítő ultrahang zselével kell bekenni ahhoz, hogy a vizsgálófej és a bőr közötti kevés levegőn ne verődjön vissza a hanghullám. A vizsgálatot követően ez a gél egyszerűen letörölhető, nyomot nem hagy sem a bőrön, sem a ruhán.

A vizsgáló orvos a berendezés által készített képet kimerevíti monitoron, rögzíti digitálisan vagy kinyomtatja, akár videóra is rögzítheti. A képeken akár utólag is mérések végezhetők, és a gép különböző számítások végzésére is alkalmas.

A vizsgálatot követően orvosaink azonnal elkészítik a leletet, amit átadnak a páciensnek.

Mi a teendő a pajzsmirigy ultrahang után?

Amennyiben a pajzsmirigy ultrahang lelet bármilyen eltérést mutat, mindenképpen keresse fel endokrinológus vagy belgyógyász szakorvosát, akik előírják a szükséges kezelést vagy az esetleges további vizsgálatokat.

Kapcsolódó áraink

Megnevezés Ár
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat 30 000 Ft
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat + retenció mérés 35 000 Ft
Retenció mérés (férfi/nő) 28 000 Ft
Kismedence UH vizsgálat férfi 30 000 Ft
Pajzsmirigy (nyirokcsomókkal együtt) UH vizsgálat 30 000 Ft
Emlő + hónalj UH vizsgálat 33 000 Ft
Carotis UH vizsgálat (2 ér) 30 000 Ft
Alsóvégtagi vénás UH vizsgálat (darabonként) 30 000 Ft
Pénisz UH vizsgálat 28 000 Ft
Here UH vizsgálat 30 000 Ft
Rectalis prosztata UH vizsgálat 33 600 Ft
Szív UH vizsgálat 46 800 Ft
Lágyrész UH vizsgálat 28 000 Ft
Vese UH vizsgálat 30 000 Ft
Nyak UH vizsgálat 30 000 Ft

Jelentkezzen be a +36 1 998 0000 telefonszámon!

Áraink a kedvezményeket már tartalmazzák! Az árak kizárólag az aktuális vizsgálatokra vonatkoznak. Az árak tájékoztató jellegűek.
Áraink forintban értendő, bruttó árak. Intézményünkben fizethet készpénzzel, vagy bankkártyával.

MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb