klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi a gerinc MR vizsgálat célja? Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti a gerinc MR vizsgálat?

Az MR (mágneses rezonanciás vizsgálat) vagy más néven MRI (Magnetic Resonance Imaging) vizsgálat egy modern képalkotó eljárás. A vizsgálat a test állapotáról ad képet. Tehát a szervezet, illetve a szövetek folyadéktereinek mágneses térben a megváltozott viselkedését jeleníti meg képi formában.

A teljes gerinc MR során a nyaktól a kismedencéig terjedő gerincszakaszt és szerveket vizsgáljuk, tehát készül egy részletes nyaki gerinc MR és egy háti gerinc MR. Ennek a vizsgálatnak az a célja, hogy időben felismerjük a gyulladásos, a degeneratív vagy daganatos elváltozásokat, hiszen így a kezelés is pontosabb és jobb eredmény várható el. A teljes gerinc MR segítségével átfogó képet kaphatunk gerincünk állapotáról. A gerinc MR során a nyaki-, háti- és lumbális gerinc szakaszt vizsgáljuk és a gerincvelő is jól látható.

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

Gyakori fejfájás, szédülés, fülzúgás esetén, amennyiben korábbi vizsgálatok nem hoztak eredményt, érdemes MR vizsgálatot végeztetni. Szintén szükséges lehet a gerinc MR sérv, porckorong sérv vagy sclerosis multiplex gyanúja esetén. Ezen esetekben azonban kontrasztanyagos MR vizsgálatra van szükség. A teljes gerinc MR vizsgálat elvégzése javasolt hátfájdalom, lumbális gerinc fájdalom, deréktáji fájdalmak, lábba kisugárzó zsibbadások esetén is. Régóta nem múló fájdalom és korlátozott mozgás esetén, amik kapcsán egyéb vizsgálatok során nem sikerült megtalálni a kiváltó okokat, megbízható eredményt nyújthat a gerinc MR.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat megkezdése előtt egy részletes tájékoztatást és beleegyező nyilatkozatot kell kitölteni az általános egészségügyi állapotra vonatkozóan. Kollégánk bekíséri a pácienst az MR vizsgálóba és részletesen tájékoztatja a vizsgálat menetéről. Ezt követően a páciens hanyatt fekvő helyzetben befekszik az MR készülékbe. Pácienseinknek a vizsgálat idejére egy pánikjelző gombot adunk, aminek megnyomásával bármikor tud kommunikálni munkatársainkkal. Mivel a vizsgálat szűk térben történik, így a klausztrofóbiás érzés elkerülése érdekében érdemes csukva tartani szemünket. A vizsgálat során kapott utasításokat minden esetben követnie kell a páciensnek. Az MR gép a vizsgálat során hangos zörgő hangot ad ki, amit fülvédővel csökkentünk. A vizsgálat végét kollégánk jelzi. A teljes gerinc MR kb. 60 percig tart. Ezt követően a páciens elmozdulhat az felvett pozícióból.

Hogy kell készülni a gerinc MR vizsgálatra?

Habár az MR vizsgálat nem igényel különösebb előkészületet, érdemes a vizsgálat előtt konzultálnia kezelő orvosával. Célszerű a vizsgálatra minden esetben üres gyomorral érkezni. A kontrasztanyagos vizsgálat előtt ugyanis 6 órával már nem szabad ételt fogyasztani. Így, ha a vizsgálat során derül ki, hogy mégis szükséges a kontrasztanyag beadása, üres gyomorral nem kell egy újabb időpontban megismételni a vizsgálatot. A kontrasztanyagos vizsgálatot meg kell, hogy előzze egy kreatinin teszt, amihez laboratóriumi vizsgálatra van szükség. A vizsgálatra érdemes kényelmes ruházatban érkezni. Kiemelten fontos, hogy a vizsgálóegységbe csak fémtárgyak és elektromos eszközök nélkül lehet belépni. Ide tartoznak az ékszerek, bele értve a testékszereket is, a hallókészülék, a műfogsor és minden elektromos árammal működő vagy mágneses részeket tartalmazó tárgy.

Mivel az MR vizsgálat mágneses elven működik és nem jár semmilyen sugárterheléssel, így nincs semmilyen káros mellékhatása és nincs káros hatással a szervezetre. Csupán a kontrasztanyag okozhat nagyon ritka esetben allergiás reakciót, ami nagyon jól kezelhető. Kollégáink maximálisan felkészültek az esetleges allergiás reakciók kezelésére.

Milyen esetben nem végezhető el a vizsgálat?

A Margit Medical Centerben használt MR gép nem képes a 200 kg feletti páciensek vizsgálatára.

Kizáró ok az MR vizsgálatnál, ha a páciens pacemakerrel rendelkezik, hiszen ebben az esetben életveszélyes kockázat léphet fel. Szintén nem végezhető el az MR vizsgálat hallókészülék, érfogó chip, fém implantátum, művégtag, fém idegentest és műszívbillentyű esetén

A terhesség első trimeszterében az MR vizsgálat nem javasolt, a fejlődő magzat fizikai hatásokra való nagyfokú érzékenysége miatt. Csak akkor végezzük el ebben az időszakban a gerinc MR-t, ha az anya szempontjából elengedhetetlenül fontos. Ilyenkor is csak szakorvosi egyeztetést követően. A terhesség további időszakában is javasoljuk a gerinc MR-t csak sürgős esetekben elvégezni.

Mikorra várható eredmény?

A gerinc MR során készült felvételeket tartalmazó CD-t a vizsgálat után egyből átadjuk pácienseinknek. A leletezés általában 3 munkanapot vesz igénybe, mivel az elkészült leletek radiológus szakorvos elemzi. A Margit Medical Centerben lehetőség van azonban akár azonnali leletátvételre is. Ezt fontos a vizsgálatot megelőzően jelezni, így a leletezés 24 órán belül elkészül.

Fontos megjegyezni, hogy a gerinc MR egy szűrővizsgálat, ami az elváltozásokat hivatott kiszűrni, nem pedig azok típusát. Ezért előfordulhat olyan eset, amikor további konzultációra van szükség a kezelőorvossal.

Kapcsolódó áraink

Megnevezés Ár
Agykoponya MR vizsgálat natív 52 500 Ft
Agykoponya MR vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 102 500 Ft
Koponya MR és MRA vizsgálat natív 63 800 Ft
Koponya MR és MRA vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 103 500 Ft
Arckoponya MR vizsgálat natív 51 300 Ft
Arckoponya MR vizsgálat natív plusz kontrasztanyag adásával 96 200 Ft
Belső fül célzott MR vizsgálat natív 51 300 Ft
Belső fül célzott MR vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 96 200 Ft
Emlő MR vizsgálat natív 53 000 Ft
Emlő MR vizsgálat natív szilikon mérésekkel 71 000 Ft
Emlő MR vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 96 200 Ft
Emlő MR vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával, valamint szilikon mérésekkel 106 200 Ft
Gerinc MR vizsgálat natív (2 régió) 89 900 Ft
Gerinc MR vizsgálat natív (2 régió) plusz iv. kontrasztanyag adásával 103 500 Ft
Gerinc MR vizsgálat natív régiónként 50 800 Ft
Gerinc MR vizsgálat natív gerinc régiónként plusz iv. kontrasztanyag adásával 100 800 Ft
Hasi MR vizsgálat és kolangiopankretográfia (MRCP) natív 61 600 Ft
Hasi MR vizsgálat és kolangiopankretográfia (MRCP) natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 100 800 Ft
Ízület, végtag MR vizsgálat natív 51 300 Ft
Ízület, végtag MR vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 107 800 Ft
Medence MR vizsgálat natív 51 900 Ft
Medence MR vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 107 900 Ft
MR angiográfia, iv. kontrasztanyag adása nélkül 20 600 Ft
MR angiográfia, iv. kontrasztanyag adásával 107 900 Ft
MR kolangiográfia (MRCP) natív 52 200 Ft
Nyaki lágyrész MR vizsgálat natív 52 200 Ft
Nyaki lágyrész MR vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 100 800 Ft
Orbita célzott MR vizsgálat natív 52 200 Ft
Orbita célzott MR natív vizsgálat plusz iv. kontrasztanyag adásával 101 700 Ft
Sella célzott MR vizsgálat natív 52 200 Ft
Sella célzott MR vizsgálat natív plusz kontrasztanyag adásával 100 800 Ft
Teljes gerinc MR vizsgálat natív 124 200 Ft
Teljes gerinc MR vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 178 200 Ft
Has MR vizsgálat natív 52 200 Ft
Has MR natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 100 800 Ft
Máj specifikus kontrasztanyagos MR vizsgálat 134 500 Ft
Azonnali lelet (1 órán belül) 32 400 Ft
Orvosi konzultáció (lelet magyarázat), magyar nyelven 27 000 Ft
MR vizsgálatok bódításban, csak felnőtteknek - díja, az MR vizsgálatok árán felül: 86 400 Ft

Jelentkezzen be a +36 1 998 0000 telefonszámon!

Áraink a kedvezményeket már tartalmazzák! Az árak kizárólag az aktuális vizsgálatokra vonatkoznak. Az árak tájékoztató jellegűek.
Áraink forintban értendő, bruttó árak. Intézményünkben fizethet készpénzzel, vagy bankkártyával.

MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb