klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi a hasi ultrahang célja? Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti elő a hasi UH vizsgálat?

Az ultrahangkészülék magas frekvenciájú, az emberi fül számára érzékelhetetlen hanghullámokat bocsát ki. Ezeket a vizsgáló fej segítségével továbbítjuk a szövetek felé. A kapott információk jelátalakítón haladnak át. Így rajzolódik ki a monitoron az adott szerv képe. Így vizsgáljuk a szervek méretét, az esetleg elváltozásokat, a gyulladásra utaló jeleket.

A hasi és kismedence ultrahangvizsgálat során a szeméremcsonttól egészen a rekeszizmokig a hasüreg szerveit alaposan megvizsgálunk. Feltérképezzük a máj, az epe utak, az epehólyag, a lép, a vese és a hasnyálmirigy szerkezetét és alakját. A vizsgálat során a hasi verőereket is feltérképezzük. A gyomor és a belek teljesen átfogó vizsgálata ultrahanggal nem lehetséges, de a belek falát átszövő elváltozások kiszűrésére kiválóan alkalmas ez a módszer. Foglalkozunk a kismedencével is. A kismedencében a méh, a petefészek, ill. a prosztata, valamint a húgyhólyag is vizsgálható. Az esetleges betegségekre a szervek szerkezeti változásából következtetünk. Megvizsgáljuk a szervek vérkeringését is. A hasi UH egy gyakran igényelt vizsgálat, hiszem számos betegséget ki lehet mutatni, ill. ki is lehet zárni általa. 40 éves kor felett évente egyszer érdemes megcsináltatni a vizsgálatot, szűrés jelleggel.

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

Általában hasi panaszok, haspuffadás, belgyógyászati vagy gasztroenterológiai kivizsgálások során használjuk a hasi ultrahangot, mivel ennek segítségével pontos képet kaphatunk a has- és kismedence bizonyos szerveiről. Használható a hasi ultrahang az epekő, vesekő vagy hasüregi ciszták kimutatására is és a gyulladásos megbetegedések, egyes daganatok diagnosztizálásához is. Kimutathatók a szervek szerkezeti eltérései és méretbeli elváltozásai is. Bizonyos esetekben szükséges a hasi ultrahangot gyomortükrözéssel vagy vastagbéltükrözéssel kiegészíteni. Az eredmény tükrében mindenképp javasolt egy kezelőorvosi konzultáció.

Hogyan zajlik a hasi UH vizsgálat?

A hasi ultrahang vizsgálat teljesen fájdalommentes. A vizsgálat átlagosan 20 percet vesz igénybe.

A szakorvos felméri a panaszokat, tájékoztatja a pácienst és megválaszolja az esetleges kérdéseket. Derékig szabaddá kell tenni a testet. A hasi ultrahang közben a páciens háton fekszik a vizsgáló asztalon, majd kollégánk felszólítására először jobbra, majd balra fordul a szervek vizsgálhatósága érdekében. Légzését a szerint irányítsa, ahogy kollégánk megkéri önt. Időnként szükséges a levegőt beszívni és bent tartani. A vizsgálat során a helyiségben enyhén besötétítünk, hogy a monitor a lehető legjobb képet adja.

A vizsgálathoz a bőrfelszínt a terjedést elősegítő ultrahang zselével kell bekenni ahhoz, hogy a vizsgálófej és a bőr közötti kevés levegőn ne verődjön vissza a hanghullám. A vizsgálatot követően ez a gél egyszerűen letörölhető, nyomot nem hagy sem a bőrön, sem a ruhán.

A vizsgáló orvos a berendezés által készített képet kimerevíti monitoron, rögzíti digitálisan vagy kinyomtatja, akár videóra is rögzítheti. A képeken akár utólag is mérések végezhetők, és a gép különböző számítások végzésére is alkalmas.

Amennyiben a páciens üres húgyhólyaggal érkezik vagy a vizsgálat előtt evett, úgy a vizsgálat korlátozott értékű vagy nem végezhető el.

A vizsgálatot követően orvosaink azonnal elkészítik a leletet, amit átadnak a páciensnek.

Hogyan kell készülni a hasi ultrahang vizsgálatra?

A hasi UH vizsgálat nem jár sugárterheléssel, így nincs káros hatással a szervezetre. Nincs semmilyen mellékhatása, teljesen fájdalommentes. Éppen ezért akárhányszor megismételhető. A hasi ultrahang nem jár szövetkárosító hatással, így bármely életkorban elvégezhető és kismamák, csecsemők vagy kisgyermekek számára is elvégezhető. Amennyiben rendszeresen gyógyszert szed, úgy érdemes konzultálnia kezelőorvosával, hogy az ultrahangvizsgálat előtt is beszedheti-e.

Fontos, hogy a hasi ultrahang vizsgálatot éhgyomorra végezzük, ezért a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni. Szintén fontos, hogy tele húgyhólyaggal kell érkezni a vizsgálatra, így előtte 1-2 órával bő 6-7dl szénsavmentes víz fogyasztása javasolt. Ne fogyasszunk a vizsgálat előtt szénsavas, tejes vagy alkoholos italt! A hólyagot ne ürítse ki vizsgálat előtt!

A vizsgálatra érdemes kényelmes, könnyen levehető ruházatban érkezni.

Kapcsolódó áraink

Megnevezés Ár
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat 30 000 Ft
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat + retenció mérés 35 000 Ft
Retenció mérés (férfi/nő) 28 000 Ft
Kismedence UH vizsgálat férfi 30 000 Ft
Pajzsmirigy (nyirokcsomókkal együtt) UH vizsgálat 30 000 Ft
Emlő + hónalj UH vizsgálat 33 000 Ft
Carotis UH vizsgálat (2 ér) 30 000 Ft
Alsóvégtagi vénás UH vizsgálat (darabonként) 30 000 Ft
Pénisz UH vizsgálat 28 000 Ft
Here UH vizsgálat 30 000 Ft
Rectalis prosztata UH vizsgálat 33 600 Ft
Szív UH vizsgálat 46 800 Ft
Lágyrész UH vizsgálat 28 000 Ft
Vese UH vizsgálat 30 000 Ft
Nyak UH vizsgálat 30 000 Ft

Jelentkezzen be a +36 1 998 0000 telefonszámon!

Áraink a kedvezményeket már tartalmazzák! Az árak kizárólag az aktuális vizsgálatokra vonatkoznak. Az árak tájékoztató jellegűek.
Áraink forintban értendő, bruttó árak. Intézményünkben fizethet készpénzzel, vagy bankkártyával.

MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb