klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi a here ultrahang? Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti elő a vizsgálat?

Az ultrahangkészülék magas frekvenciájú, az emberi fül számára érzékelhetetlen hanghullámokat bocsát ki. Ezeket a vizsgáló fej segítségével továbbítjuk a szövetek felé. A kapott információk jelátalakítón haladnak át. Így rajzolódik ki a monitoron az adott szerv képe. Így vizsgáljuk a szervek méretét, az esetleg elváltozásokat, a gyulladásra utaló jeleket.

Ahogyan a nők esetében a mell, úgy a férfiaknál a here önvizsgálata egy rendszeresen elvégzendő tevékenység. Optimális esetben egy férfinak havonta egyszer kellene megvizsgálnia heréit, hogy időben felfigyelhessen az esetleges elváltozásokra. A here ultrahang gyors és fájdalommentes módja a herefájdalom és herepanaszok kivizsgálásának. A hereállomány vizsgálatával megállapíthatók az artériás zavarok, a gyulladások és a daganatos elváltozások is. A vizsgálat továbbá elősegíti a mellékherék elváltozásainak megállapítását, információt ad az erekről és felismerhető általa a ciszta okozta megnagyobbodás vagy a heregyulladás. A heresérv, herecsavarodás és a visszerek szintén diagnosztizálhatók az ultrahang vizsgálat során. A férfi meddőség kivizsgálásában kiemelten fontos az ultrahangos vizsgálat. Ráadásul a here ultrahang könnyen kiegészíthető hasi és kismedencei ultrahanggal is, amivel akár az ondóvezetékek, a prosztata és a hólyagfal állapota is vizsgálható, hiszen ezek mind fontos szerepet játszanak a meddőség okainak feltárásában. Szintén fontos lehet a here ultrahang csecsemő- és gyermekkorban, ugyanis a herék leszállásának elmaradása igen gyakori gyerekkori probléma. A rejtetteheréjűség időben történő felismerése nagyban segítheti a műtéti kivitelezést.

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

Mindenképpen forduljon szakorvos és kezdeményezze a here ultrahang vizsgálatot, amennyiben az alábbi tünetek közül bármelyiket tapasztalja:

Hogyan zajlik a here UH vizsgálat?

A here UH vizsgálat teljesen fájdalommentes. a páciens a vizsgálandó testrészt szabaddá teszi, mivel a bőrfelszínt a terjedését elősegítő zselével kell bekenni ahhoz, hogy a vizsgálófej és a bőr közötti kevés levegőn ne verődjön vissza a hanghullám. A here UH vizsgálat fekvő helyzetben, háton fekve történik a vizsgáló ágyon.

Hogyan kell készülni a here ultrahang vizsgálatra?

Mivel a vizsgálat teljesen fájdalommentes és semmilyen különösebb előkészületet nem igényel, így felkészülni sem kell rá. Mivel a vizsgálathoz a vizsgálandó testrészt szabaddá kell tenni, így érdemes kényelmes, könnyen kezelhető ruházatban érkezni. Az ultrahang vizsgálat előtt érdemes önvizsgálatot tartani, hogy bármilyen elváltozást jelezni tudjunk a vizsgálatot végző szakorvosnak.

Milyen esetben nem végezhető el a vizsgálat?

Mivel a here UH vizsgálat nem jár fájdalommal és sugárterheléssel, valamint semmilyen mellékhatása nincs, így bármikor elvégezhető. Akár kisgyermekeknél és csecsemőknél is.

A felvételeket tartalmazó CD-t a vizsgálat után egyből átadjuk pácienseinknek. A leletezés általában 3 munkanapot vesz igénybe, mivel az elkészült leletek radiológus szakorvos elemzi. A Margit Medical Centerben lehetőség van azonban akár azonnali leletátvételre is. Ezt fontos a vizsgálatot megelőzően jelezni, így a leletezés 24 órán belül elkészül.

Kapcsolódó áraink

Megnevezés Ár
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat 30 000 Ft
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat + retenció mérés 35 000 Ft
Retenció mérés (férfi/nő) 28 000 Ft
Kismedence UH vizsgálat férfi 30 000 Ft
Pajzsmirigy (nyirokcsomókkal együtt) UH vizsgálat 30 000 Ft
Emlő + hónalj UH vizsgálat 33 000 Ft
Carotis UH vizsgálat (2 ér) 30 000 Ft
Alsóvégtagi vénás UH vizsgálat (darabonként) 30 000 Ft
Pénisz UH vizsgálat 28 000 Ft
Here UH vizsgálat 30 000 Ft
Rectalis prosztata UH vizsgálat 33 600 Ft
Szív UH vizsgálat 46 800 Ft
Lágyrész UH vizsgálat 28 000 Ft
Vese UH vizsgálat 30 000 Ft
Nyak UH vizsgálat 30 000 Ft

Jelentkezzen be a +36 1 998 0000 telefonszámon!

Áraink a kedvezményeket már tartalmazzák! Az árak kizárólag az aktuális vizsgálatokra vonatkoznak. Az árak tájékoztató jellegűek.
Áraink forintban értendő, bruttó árak. Intézményünkben fizethet készpénzzel, vagy bankkártyával.

MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb