klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi a szívultrahang vizsgálat? Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti elő a vizsgálat?

Az ultrahangkészülék magas frekvenciájú, az emberi fül számára érzékelhetetlen hanghullámokat bocsát ki. Ezeket a vizsgáló fej segítségével továbbítjuk a szövetek felé. A kapott információk jelátalakítón haladnak át. Így rajzolódik ki a monitoron az adott szerv képe. Így vizsgáljuk a szervek méretét, az esetleg elváltozásokat, a gyulladásra utaló jeleket. Az ultrahang egy teljesen fájdalom és kockázatmentes képalkotó módszer.

A szívultrahang vizsgálat (más néven ECHO vagy echokardiográfia) a kardiológiai kivizsgálás egyik része. A vizsgálat során mérhető és látható a szívbillentyűk alakja és mozgása, a szívüregek működése és mérete, a szív pumpafunkciója, a szívizomzat merevsége és rugalmassága. A szívultrahang vizsgálat segít a szívzörej, a szívet érintő fertőzések és az ezek után fennmaradó károsodások diagnosztizálására. A szívultrahang vizsgálatnak köszönhetően pontos képet kaphatunk a szív működéséről és szerkezeti felépítéséről. Akár a szívinfarktus is felmérhető általa, ill. az azt követő falmozgási zavarok, hegesedések és billentyűbetegségek. Kimutatható a szívburokban meggyűlő folyadék, a szív üregeiben esetlegesen kialakult vérrög és a szívüregek közti kóros irányú véráramlás is. Amennyiben a szívultrahang vizsgálat a komplett kardiológiai kivizsgálás része, úgy gyakran javasolt elvégzeni mellette egy nyugalmi EKG és egy terheléses EKG vizsgálatot is.

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

Mindenképpen forduljon szakorvoshoz és kezdeményezze a szívultrahang vizsgálatot, amennyiben az alábbi tünetek közül bármelyiket tapasztalja:

A szívultrahang vizsgálat a szerzett és veleszületett szívizom-betegségek felismerésében kiemelkedően fontos módszer, ezért aktív sporttevékenység vagy fokozott fizikai terhelés mellett rendszeres szűrővizsgálatként is alkalmazható.

Hogyan zajlik a szív UH vizsgálat?

A szív UH vizsgálat teljesen fájdalommentes. A páciens a vizsgálandó testrészt szabaddá teszi, mivel a bőrfelszínt a terjedését elősegítő zselével kell bekenni ahhoz, hogy a vizsgálófej és a bőr közötti kevés levegőn ne verődjön vissza a hanghullám. A szív UH vizsgálat hanyatt fekvő helyzetben kezdődik, majd az orvos utasítására oldalra kell feküdni a vizsgáló ágyon, hogy más szögből is látható legyen a szív.

Hogyan kell készülni a szívultrahang vizsgálatra?

Mivel a vizsgálat teljesen fájdalommentes és semmilyen különösebb előkészületet nem igényel, így felkészülni sem kell rá. Mivel a vizsgálathoz a vizsgálandó testrészt szabaddá kell tenni, így érdemes kényelmes, könnyen kezelhető ruházatban érkezni.

Milyen esetben nem végezhető el a vizsgálat?

Mivel a szív UH vizsgálat nem jár fájdalommal és sugárterheléssel, valamint semmilyen mellékhatása nincs, így bármikor elvégezhető. Akár kisgyermekeknél és csecsemőknél is.

Kapcsolódó áraink

Megnevezés Ár
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat 30 000 Ft
Has kismedence (férfi/nő) UH vizsgálat + retenció mérés 35 000 Ft
Retenció mérés (férfi/nő) 28 000 Ft
Kismedence UH vizsgálat férfi 30 000 Ft
Pajzsmirigy (nyirokcsomókkal együtt) UH vizsgálat 30 000 Ft
Emlő + hónalj UH vizsgálat 33 000 Ft
Carotis UH vizsgálat (2 ér) 30 000 Ft
Alsóvégtagi vénás UH vizsgálat (darabonként) 30 000 Ft
Pénisz UH vizsgálat 28 000 Ft
Here UH vizsgálat 30 000 Ft
Rectalis prosztata UH vizsgálat 33 600 Ft
Szív UH vizsgálat 46 800 Ft
Lágyrész UH vizsgálat 28 000 Ft
Vese UH vizsgálat 30 000 Ft
Nyak UH vizsgálat 30 000 Ft

Jelentkezzen be a +36 1 998 0000 telefonszámon!

Áraink a kedvezményeket már tartalmazzák! Az árak kizárólag az aktuális vizsgálatokra vonatkoznak. Az árak tájékoztató jellegűek.
Áraink forintban értendő, bruttó árak. Intézményünkben fizethet készpénzzel, vagy bankkártyával.

MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb