klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi a hasi CT célja, milyen típusú betegségek diagnózisát segíti a vizsgálat?

A CT (azaz computer tomográfia) vizsgálat egy radiológiai eljárás, amely a betegségek kimutatására, keresésére vagy kizárására, valamint az állapotának megítélésére alkalmas. A CT berendezés röntgensugarak segítségével készít anatómiailag pontos képsorozatokat a vizsgálható testtájak adott területéről, melynek eredményét radiológus orvos értékeli ki. A CT vizsgálatnak köszönhetően a test területei úgy vizsgálhatók meg, ahogy an más egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel (ultrahang, MR, röntgen vizsgálat) nem.

A hasi CT segítségével a hasüreg minden szervének elváltozása, betegsége vizsgálható. Mivel a hasi szervek betegségei nagyon sok félék és szerte ágazók lehetnek, így a pontos diagnózis kiemelten fontos. A hasi CT-t legtöbb esetben megelőzi egy belgyógyászati vizsgálat vagy egy hasi ultrahang vizsgálat. A hasi CT-vel az alábbi betegségek diagnosztizálhatók:

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

A hasi CT vizsgálatot általában belgyógyász szakorvos javaslatára végezzük el. Szakorvosa akkor rendelheti el a vizsgálatot, ha hosszabb ideje fennálló fájdalmai vannak, melynek okát más vizsgálatokkal nem sikerült felderíteni. Indokolt lehet a vizsgálat gyulladásos megbetegedések gyanúja esetén is, ill. amennyiben vérzés áll fenn. A szakorvos mindenképp elrendeli a hasi CT-t, amennyiben daganatos megbetegedést feltételez.

Hogyan zajlik a hasi CT vizsgálat?

A vizsgálat fájdalommentes, biztonságos és gyors. A vizsgálat hanyatt fekvő helyzetben történik. Fontos, hogy a felvétel közben a páciens mozdulatlan maradjon. A komputertomográf vizsgálat közben a vizsgálószerkezet időnként ki-becsúszik a gépbe, míg az érzékelő többször körbe forog a páciens körül. A vizsgálat során kapott utasításokat minden esetben követnie kell a páciensnek. Munkatársaink a vizsgálat közben egy hangszórón keresztól kommunikálnak a pácienssel. A vizsgálat végét kollégánk jelzi. Ezt követően a páciens elmozdulhat az felvett pozícióból.

Hogyan kell készülni a hasi CT vizsgálatra?

A hasi és kismedencei CT előtt mindenképp szükséges a kezelőorvossal történő konzultáció. A sugárterhelés miatt CT vizsgálatot jellemzően csak orvosi indikáció alapján végzünk. A vizsgálat fájdalommentes, biztonságos és gyors, így nem igényel különösebb felkészülést. A vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni. A belek elkülönülése céljából a vizsgálat előtt el kell fogyasztani 2 liter folyadékot. A folyadékfogyasztás üteméről kollégánk tájékoztatja a pácienst. Ezt fontos betartani. A kontrasztanyagos CT vizsgálat is indokolja, hogy éhgyomorral érkezzen. Hiszen, ha a vizsgálat során derül ki, hogy mégis szükséges a kontrasztanyag beadása, üres gyomorral nem kell egy újabb időpontban megismételni a vizsgálatot. A vénába beadott kontrasztanyag nagyrészt a vesén keresztül távozik a szervezetből, ezért a vizsgálat után bőséges folyadékfogyasztás javasolt (napi 2,5-3,5 liter víz vagy cukormentes folyadék).

Amennyiben kontrasztanyagos vizsgálatot végzünk, úgy a cukorbetegségre szedett, metformin tartalmú gyógyszereket 48 órával a vizsgálat előtt már nem szabad beszedni és a vizsgálatot követően is várni kell 48 órát az újra szedésükkel.

Milyen esetben nem végezhető el a vizsgálat?

A CT vizsgálat 150 kg-os testtömeg felett nem végezhető, ebben az esetben a kezelőorvossal történő konzultáció szükséges. Mivel a képalkotást röntgensugárzással működő készülék végzi, ezért terhesség alatt nem végzünk CT vizsgálatot. Amennyiben a páciens terhes, vagy terhesség gyanúja áll fent, azt minden esetben fontos előre jelezni. Szoptatás alatt nyugodtan elvégezhető a hasi CT, a vizsgálatot követő 48 órában azonban érdemes kerülni a szoptatást.

Mikorra várható eredmény?

A CT felvételt tartalmazó CD-t a vizsgálat után egyből átadjuk pácienseinknek. A leletezés általában 3 munkanapot vesz igénybe, mivel az elkészült leletek radiológus szakorvos elemzi. A Margit Medical Centerben lehetőség van azonban akár azonnali leletátvételre is. Ezt fontos a vizsgálatot megelőzően jelezni, így a leletezés 24 órán belül elkészül.

Kapcsolódó áraink

Megnevezés Ár
Agykoponya CT vizsgálat natív 32 400 Ft
Agykoponya CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 61 200 Ft
Sella célzott natív CT vizsgálat (vékonyszeletes) 33 900 Ft
Sella célzott natív CT vizsgálat (vékonyszeletes) plusz kontrasztanyag adásával 62 400 Ft
Orbita célzott CT vizsgálat natív (vékonyszeletes) 33 900 Ft
Orbita célzott CT natív vizsgálat (vékonyszeletes) plusz iv. kontrasztanyag adásával 62 400 Ft
Belső fül célzott CT vizsgálat natív (vékonyszeletes) 32 400 Ft
Belső fül célzott CT vizsgálat natív (vékonyszeletes) plusz iv. kontrasztanyag adásával 62 400 Ft
Arckoponya CT vizsgálat natív 33 600 Ft
Arckoponya CT vizsgálat natív plusz kontrasztanyag adásával 62 400 Ft
Gerinc CT vizsgálat natív, régiónként 32 400 Ft
Gerinc CT vizsgálat natív gerinc plusz iv. kontrasztanyag adásával, régiónként 62 400 Ft
Nyaki lágyrész CT vizsgálat natív 32 400 Ft
Nyaki lágyrész CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 62 400 Ft
Mellkas CT vizsgálat natív 33 900 Ft
Mellkas CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 69 600 Ft
Mellkas - has - kismedence natív CT vizsgálat 69 600 Ft
Mellkas - has - kismedence CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 117 600 Ft
Calcium score CT vizsgálat 44 400 Ft
Teljes has és medence CT vizsgálat natív 58 800 Ft
Teljes has és medence CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásáva 100 800 Ft
Végtag CT vizsgálat natív 33 600 Ft
Végtag CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adásával 58 800 Ft
Kiegészítő CT angiográfia - koponya 55 200 Ft
Kiegészítő CT angiográfia - nyak 55 200 Ft
Kiegészítő CT angiográfia - mellkas 55 200 Ft
Kiegészítő CT angiográfia - teljes has 55 200 Ft
Kiegészítő CT angiográfia - medence 55 200 Ft
Teljes aorta angiográfia vizsgálat 118 800 Ft
CT kolonográfia natív 66 000 Ft
CT kolonográfia natív plusz iv. kontrasztanyag adásával/beöntés nélkül 118 800 Ft
Cardio CT vizsgálat 190 800 Ft
Azonnali lelet (1 órán belül) 36 000 Ft
Orvosi konzultáció (lelet magyarázat), magyar nyelven 30 000 Ft

Jelentkezzen be a +36 1 998 0000 telefonszámon!

Áraink a kedvezményeket már tartalmazzák! Az árak kizárólag az aktuális vizsgálatokra vonatkoznak. Az árak tájékoztató jellegűek.
Áraink forintban értendő, bruttó árak. Intézményünkben fizethet készpénzzel, vagy bankkártyával.

MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb