klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

CT – MRI mi a különbség?

Mi a különbség? Elmagyarázzuk!

A két kis rövidítés elég közismert már: képalkotó vizsgálatokat takarnak, amelyek segítenek feltérképezni a test elváltozásait, a szervezet betegségeit, okokat igyekszünk feltárni a segítségükkel. De mi a különbség a kettő között? Min múlik, hogy CT vagy MRI vizsgálatra kell menni?

A legalapvetőbb különbség, hogy míg a CT (komputertomográfia) röntgensugárzással dolgozik, az MRI mágneses rezonancia révén vizsgálja a szöveteket.

A CT-vel a csontok sérüléseit, a csontszerkezet elváltozásait, koponyasérüléseket, tumorokat lehet kimutatni, megvizsgálni, illetve a testben jelentkező különböző gyulladásokat is feltérképezhetjük vele. Nagy segítséget nyújtanak a CT berendezések sürgősségi esetekben, valamint a tüdő vizsgálatában is.

Az MRI vizsgálat bár jóval hosszabb ideig tart, mint a CT, azonban minimális káros sugárzással sem jár, a szervezetre teljesen ártalmatlan, mellékhatások nem kísérik. Az ínak, ízületek, a gerinc vizsgálatára használják elsősorban. A lágy-szövetek finom eltéréseit is kimutatja, az erek, a vesék, az epe épp úgy hatékonyan vizsgálható vele, mint az emlők vagy a nyirokcsomók akár.

Az MRI eljárás mágnesessége miatt azonban nem alkalmazható olyan személyek esetében, akiknek a testében fém implantátum van. Illetve a súlyosabb klausztrofóbiával küzdő páciensek számára altatásban végezve javasolt. Viszont ezen kívül szinte bárki (indokolt esetben a legalább második trimeszterbe lépett kismamák, illetve gyerekek is) biztonsággal vizsgálhatóak a berendezésekkel.

A CT vizsgálat rövidebb ideig tart az MRI-nél, és nem jár olyan zajjal sem, mint az MRI (ami egyesek számára emiatt kényelmetlen lehet).

A Margit Medical Centerben CT és MRI vizsgálatokat is végzünk. Rövid határidővel tudunk időpontot adni képalkotó vizsgálatainkra, szakrendeléseinken pedig teljes körű kivizsgálásra is bejelentkezhet. Felkeresheti munkatársainkat akkor is, ha szeretne további információkat megtudni a vizsgálatokról.


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb