klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi a hiperglikémia?

A vércukornak a normálisnál, ill. a kívántnál magasabb szintje: éhgyomorra és étkezések előtt a 7 mmol/l feletti, étkezés után a 9 mmol/l feletti vércukorszint.

Melyek a hiperglikémia tünetei?

A hiperglikémia sokszor semmilyen tünettel nem jár, de 15 mmol/l feletti vércukornál szájszárazság, szomjazás, fokozott vizelés, acetonos lehelet léphet fel, főként 1-es típusú cukorbetegeknél.

Az állapot súlyosbodásával kifejlődhet a hiperglikémiás ketoacidózisos kóma, elsősorban abszolút inzulinhiány esetén, azaz 1-es típusú cukorbetegeknél. Ez súlyos, életveszélyes állapot, amelynél a 25–30 mmol/l-es szintet meghaladó vércukorhoz a szervezet vegyhatását savas irányba toló ketontestek felszaporodása társul, és egyidejűleg eszméletvesztés is felléphet. Jellemzői még: a szapora, mély légzés, az erősen acetonos lehelet, a meleg, piros bőrszín. Idősebb 2-es típusú cukorbetegeknél súlyos, lázas megbetegedésekhez társulhat. Minden esetben azonnal gyógyintézeti ellátás szükséges.

Mi a teendő hiperglikémiás rosszullét esetén?

A kiváltó ok megszüntetése. Amennyiben a vércukorcsökkentő tabletta elhagyása, az inzulininjekció kihagyása miatt lép fel, a gyógyszer újraszedése, ill. a vércukor 10 mmol/l-es szint alá csökkenéséig kis adagban javasolt gyorshatású inzulin alkalmazása, mely legtöbb esetben orvosi beavatkozást jelent. Fontos tudni, hogy inzulinpumpa-kezelés esetén a tű vagy a szerelék eltömődése miatt viszonylag gyakran fejlődhet ki hiperglikémiás, ketoacidózissal társult állapot. Ilyenkor azonnali szerelék cserére, ill. átmenetileg injekcióban történő ultragyors hatású inzulin adagolására van szükség.


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb