klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Tüdő CT: gyors és fájdalommentes diagnosztikai eljárás

A mellkas CT a diagnosztika eszköze, segítségével fény derülhet a tüdő, a szív, a gátorüreg és a nagyerek betegségeire. A számítógépes tomográfiai vizsgálat valójában egy speciális röntgen vizsgálat, ami bőséges információt szolgáltat a vizsgált területről. Mit kell tudni a tüdő CT-ként is ismert eljárásról? Hogy zajlik maga a vizsgálat és milyen esetekben indokolt az elvégzése?

Mi az a CT?

A CT, vagyis computer tomográfiás vizsgálat az orvosi képalkotás egy fajtája, a diagnosztika egy eszköze. Lényege, hogy a képpontok értékeit számítással határozzák meg, méghozzá úgy, hogy síkszerű röntgensugárral világítják meg a test vizsgált részeit, a mögötte elhelyezett detektor pedig érzékeli, hogy a sugárzásból mennyi nyelődik el. Az eljárás segítségével feltérképezhető a vizsgált elem térbeli szerkezete.

A CT előnye a röntgennel szemben, hogy a szív, a rekesz, az erek és a csontok által vetett árnyékok nem takarnak, nem zavarják a végső képet. Sokkal pontosabb eredményt ad és akár néhány milliméteres eltérést is egyértelműen kimutat. Az alacsony dózisú mellkas CT-t tüdőszűrés elvégzésére is alkalmazzák, köszönhetően annak, hogy az egészen pici elváltozásokat is kimutatja.

A CT röntgensugarak alkalmazásával zajlik, ebből adódóan terhesség alatt nem ajánlott, csak nagyon indokolt esetben végzik el a vizsgálatot. Hasonló a helyzet kisgyerekek esetén is. Kizárólag olyan helyzetekben végeznek gyermeken mellkas CT-t, amennyiben ez nem megkerülhető, és igen sok esetben altatásban történik a vizsgálat, különösen egy meghatározott életkor alatt.

Mi állapítható meg egy CT felvételről?

A CT alkalmas arra, hogy a mellkas felvétele alapján különféle betegségeket láttasson. Megállapíthatók például a gyulladásos folyamatok, a fejlődési rendellenességek a tüdőben, a szöveteket érintő eltérésék. A tüdő CT különösen fontos szerepet tölt be a tüdőrák felismerésében, jól követhető segítségével a daganatos megbetegedés terjedése.

Alkalmas arra, hogy kimutassa a nyirokcsomó, a mellkasi lágyrészek és a mellkas falának elváltozásait is. Az eljárással fényt lehet deríteni a mellkasi nagyerek állapotára is, sőt a CT-vel végzett érfestés tüdőembólia gyanúja esetén is alkalmazható.

Mikor szükséges a tüdő CT elvégzése?

Számos oka lehet annak, hogy a tüdő CT elvégzése nem megkerülhető. Mindenképp készül ilyen felvétel, amennyiben fennáll valamiféle tüdőprobléma, például tüdőrák vagy pedig az embólia gyanúja. Célszerű elvégezni a vizsgálatot gyulladásos megbetegedések esetén, illetve akkor is, ha valamilyen baleset, sérülés érte a mellkas területét.

Előkészületek a vizsgálatra

Ahogy a CT vizsgálatoknál ismert, a mellkasi CT esetén is intravénásan kontrasztanyagot juttatnak a szervezetbe. A CT-nek tehát alapfeltétele, hogy a páciens szervezete ezt a kontrasztanyagot be tudja fogadni.

Előfordulhat például, hogy a vizsgált személy cukorbeteg, ilyenkor kérhetik, hogy függessze fel a metformin-tartalmú gyógyszerek szedését a vizsgálat előtti és utáni néhány napban, ez ugyanis a kontrasztanyaggal kapcsolatba kerülve az anyagcserefolyamatok zavarát idézheti elő.

Hogy zajlik a mellkas CT?

A CT során a páciens egy asztalra fekszik, miközben begördül a CT-készülék belsejébe, ami egy nagy gyűrűhöz hasonlít. Miközben a beteg mozdulatlanul fekszik, elkészülnek a felvételek. A vizsgálat teljes mértékig fájdalommentes, az alkalmazott kontrasztanyag pedig elenyésző esetben okoz panaszokat.

A tüdőcsúcstól a mellékveséig készülnek a felvételek. A pontos eredmények érdekében az orvos bizonyos időközönként arra kéri a pácienst, hogy tartsa vissza a lélegzetét 30 mp-ig. Ez tehát egy meglehetősen gyors eljárás, tény azonban, hogy a gép hangos is lehet működés közben, ettől azonban nem kell megijedni. A kontrasztanyag miatt a vizsgálat után a páciensnek még 20-30 percig felügyelet alatt kell maradnia, ezt követően távozhat.

Lényeges, hogy amennyiben a páciensnek vannak korábbi CT felvételei a mellkasról, akkor azokat mindenképpen vigye magával. Ennek segítségével ugyanis a szakorvos össze tudja hasonlítani a jelen állapotot a korábbival, és meg tudja állapítani a változást.

Milyen gyorsan van eredmény?

Maga a vizsgálat 10-20 percet vesz igénybe. Ezt követően a radiológus szakorvos szakvéleményt állít ki, néhány napon belül pedig a páciens rendelkezésére is bocsátják ezt az eredményt.

Milyen gyakran lehet megismételni a vizsgálatot?

A CT során számolni kell a sugárterhelés mértékével is, éppen ezért csak akkor végzik el, ha valóban szükség van rá. Az adott orvosnak kell mérlegelni, hogy érdemes-e egy újabb dózisnak kitenni a pácienst. Bár alacsony sugárdózisról van szó, tudni kell azonban, hogy ezek az értékek az évek során összeadódnak.

A tüdő CT egy gyors és fájdalommentes eljárás, ami a mellkasi- és tüdőbetegségek diagnosztizálásában igen fontos szerepet tölt be. Foglaljon időpontot a Margit Medical Centernél, ahol nincs hosszú várólista, várakozási idő!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb