klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Derékfájás: betegség tünete?

Derékfájás: csak megerőltetés vagy betegség tünete? – az ultrahangból kiderülhet

Egy olyan mindennaposnak tűnő kellemetlenség, mint a hát- vagy derékfájdalom, gyakran csak a fizikai megerőltetés miatt alakul ki, és hasonlóan egy erősebb izomlázhoz, pihenéssel vagy kis tornásztatással könnyen kezelhető. Azonban, ha a derékfájás hosszabb ideje fennáll, bizonyos mozdulatokra éles, nyilalló fájdalom lép fel, vagy folyamatos tompa fájdalmat érez, mielőbb érdemes orvoshoz fordulni.

A derékfájás hátterében ugyanis állhat például epe- vagy vesebetegség, egyéb hasi területet érintő elváltozás is akár, így egy fájdalommentes ultrahang vizsgálattal érdemes a végére járni.

Az ultrahangos berendezések nagy előnye, hogy a vizsgálat során káros sugárzás nem éri a szervezetet, szükség esetén nagyobb gyakorisággal is biztonságosan ismételhető, fájdalmatlan és mellékhatásokkal sem kell számolni.

A test szinte bármely területét, lágy részeit vizsgálhatjuk ultrahanggal, és a képalkotás során fény derülhet arra, ha egy nem szűnő derékfájdalmat egy kisugárzó vesefájdalom okoz, gyulladás, vesekő például. Annak kezelésével pedig a test más részeibe kisugárzó fájdalmak is orvosolhatók.

Hasonló a helyzet a hát- vagy a hasfájással is. Utóbbinál természetes, hogy először valamiféle gyorsan múló emésztési problémára gondolunk, és türelmesen diétázva várjuk a jobbulást, de előfordul, hogy panaszaink így sem csillapodnak, sőt erős, görcsös fájdalmak jelentkeznek. Az ilyen intenzív görcsök hátterében akár vakbél- vagy hasnyálmirigy-gyulladás is állhat, továbbá az epe vizsgálata is indokolt lehet. A kivizsgálást hosszú ideje fennálló, komoly hasi görcsök esetén halogatni semmiképpen nem javasolt.

Az ultrahangos vizsgálatok mindezen hasi szerveket hatékonyan feltérképezik, és segítenek felfedni a fájdalmak eredetét. De azt is fontos hangsúlyozni, hogy az UH segítségével mindezen elváltozások, betegségek egyúttal ki is zárhatók.

Ha ismeretlen eredetű fájdalmak kínozzák, illetve olyan kellemetlenségeket tapasztal, aminek jó lenne utánajárni, kérjen időpontot a Margit Medical Center vizsgálataira.

Ultrahangos berendezéseinkkel a nyaki régió, a has, kismedence stb. területeit is vizsgáljuk, ezenkívül szívultrahangot is végzünk.


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb