klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Egymillió vesebeteg élhet Magyarországon

A magyar lakosság nagy része nemtől és kortól függetlenül küzd különböző veseproblémákkal, ám több olyan urológiai betegségről is tudni, ami évekig tünetmentesen lappang a háttérben. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel sokat segíthet a komolyabb vesebetegségek megelőzésében, de az ultrahangvizsgálat és a vérvétel akkor is fontos, ha teljesen jól érezzük magunkat a bőrünkben – hívja fel a figyelmet Dr. Fábián Károly, a Margit Medical Center urológusa.

A legfrissebb adatok szerint nagyjából egymillió, a vesebetegség szempontjából veszélyeztetett beteg élhet Magyarországon, pontos számuk azonban pontosan nem ismert, hiszen mire a krónikus vesebetegség jól felismerhető tüneteket okoz, a kór már jellemzően előrehaladott stádiumban van.

„Nagyon sok vesebetegségnek nincs komoly tünete, csak laboreltérések és vannak olyanok, melyek fájdalommal járnak, mint a gyulladások, kövek. Az egyoldali vesetáji fájdalom általában gyulladás vagy kő, illetve gyakran mindkettő együtt. Nagyon gyakori a vesebetegségek száma Magyarországon, kortól és nemtől függetlenül érinthet bárkit, a tévhitekkel ellentétben nem csak a nőket és az idősebb korosztályt” – mondja Dr. Fábián Károly.

A vesekövek komoly fájdalommal járhatnak

A vesekövek mérete lehet gombostűfejnyi, de akár olyan nagy is, hogy az egész vesemedencét is kitölthetik. Míg elhelyezkedésük nem zavarja a húgyutakat, nem okoznak panaszt, ha viszont bekerülnek az áramlásba, nagy fájdalommal jár a vándorlásuk. A kisméretű vesekövek is igen erős fájdalmat képesek okozni, a pácienseket ilyenkor vesegörcs gyötri. A kőképződési hajlam örökölhető, így ha korábban ismert volt a betegség a családban, érdemes erre kifejezetten odafigyelni. Vannak továbbá olyan elváltozások, melyek hajlamosítanak, ilyenek különböző fejlődési rendellenességek, vagy nagyfokú súlyvesztés után a vesesüllyedés, amikor a vesék nehezebben ürülnek.

„A túlsúlyos, hipertóniás, diabéteszes páciensek esetén mindig gondolni kell vesekárosodás lehetőségére. A cukorbetegség az egyik leginkább hajlamosító tényező, mivel tönkreteszi az ereket, ezáltal a szerveket is. A cukorbetegek veséjén rengeteg vér megy át – mivel áramlási szerv – és a cukor miatt nagyon tud károsodni. Ennek sokáig nincsen semmi tünete” – mondja az urológus.

A szakorvos javaslata szerint akkor is érdemes 1-2 évente ultrahangvizsgálatra menni, ha a páciensnek nincsen semmi panasza. Emellett pedig az éves laborvizsgálat is fontos. „A veserákot például nem lehet megérezni, nem fáj, nem vérzik, tünetmentesen hatalmasra tud nőni. Manapság az emberek többször járnak vizsgálatokra, és a technika is profibb, ezért egyre gyakrabban fedezzük fel a veserákot a korai fázisban, amikor még nem 5-10, hanem 1-2 centiméteres. Ma már emiatt nem kell eltávolítani a veséket, csak a tumort szoktuk kivenni.”

Házi praktikák helyett válasszuk az orvost

Az interneten rengeteg praktikát lehet találni, amivel csökkenthető a vesefájdalom, a görcsök, de ezekkel sokszor rosszat csinál magának az ember. „Sok olyan pácienssel találkozom, aki azután jön el hozzám, miután végigitta az összes epehajtó és vesehajtó teát. Lehet köztük jókat is találni, de önmagukban biztosan nem képesek segíteni. A sok folyadék fogyasztása vesebetegségek esetén nagyon fontos, hiszen minél sűrűbb a vizelet, annál jobban marja a gyulladt hólyagot. Az folyadékbevitelt nehéz túlzásba vinni, nyáron, a szabadban még az öt liter víz elfogyasztása sem okoz problémát.”


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb