klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Hasi CT vizsgálat menete

A CT- vizsgálat egy enyhe sugárterheléssel járó diagnosztikai módszer, az egyik legelterjedtebb képalkotó eljárás. A hasi CT során a has területéről, a belső szervekről készítenek felvételeket. Blogposztunkban lépésről lépésre bemutatjuk, hogy mi a hasi CT-vizsgálat menete!

Mi az a hasi CT?

A számítógépes tomográfia (CT) egy olyan orvosi képalkotó technológia, amely röntgensugarak és fejlett számítógépes feldolgozás segítségével részletes, háromdimenziós képeket készít a testről. Egy nem invazív diagnosztikai eszköz, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy részletes képet kapjanak a test belső szerkezetéről, ennek segítségével pedig képesek azonosítani a normálistól eltérő jelenségeket, kórképeket.

Bár a CT-vizsgálatok során a betegek kis mennyiségű ionizáló sugárzásnak vannak kitéve, szolgáltatott diagnosztikai információk előnyei a legtöbb esetben meghaladják a kockázatokat. Az újabb CT-készülékek kisebb dózisú sugárzást alkalmaznak, és az orvosok ügyelnek arra, hogy a betegek sugárterhelése minimális legyen. Ennek ellenére a CT-t megelőzően általában hasi ultrahangot végeznek, ez ugyanis sokszor önmagában eredményt hoz, így a CT-re nincs is szükség.

A hasi CT elvégzése például akkor indokolt, ha a szakorvos szeretné feltérképezni a hasi szerveket érintő gyulladásos folyamatokat, például azt, hogy vannak-e szűkületek, tályogok, gyulladt-e például a hasnyálmirigy. Hasi CT indokolt a húgyúti rendellenességek, epeúti, bélrendszeri eltérések esetén, daganat gyanújakor, áttétek keresésekor vagy sérülések után. A CT különösen fontos szerephez jut az onkológiai kezelések során, egy olyan képet fest ugyanis a kérdéses területekről, amely alapján a kezelési tervet össze lehet állítani. A hasi CT-t gyakran alkalmazzák olyan esetekben, amikor a vérzések helyét kell felderíteni, de kimutatja az esetleges érelzáródásokat, érszűkületeket is.

A hasi CT típusai: natív és kontrasztanyagos

A CT-nek két fő típusa létezik: van a natív és van, amit kontrasztanyaggal végeznek el. Utóbbi sokkal részletesebb információval szolgáltat, bizonyos esetekben azonban nem alkalmazható. A kontrasztanyagot a páciens 1-1,5 liter folyadék kíséretében issza meg a vizsgálatot megelőző órában. Az anyag segít abban, hogy a belek jobban kirajzolódjanak és alaposabban meg lehessen őket vizsgálni, mellékhatásokkal azonban számolni kell, például azzal, hogy hasmenést okozhat. A páciens vénájába vezetett, ún. branülön keresztül jódtartalmú kontrasztanyagot juttatunk a szervezetbe, mely a szervek szerkezetét és az elváltozások mibenlétét segít megítélni: van-e daganat, gyulladás, tályog, az erekben áramlás, a vesékben vizeletkiválasztás. Ehhez segítségként a beleket egy „sűrű”, a szervezetben kevéssé felszívódó vízszerű anyaggal töltjük fel, mely jódot nem tartalmaz de segíti a vizsgálatot.

A natív CT esetén nincsen kontrasztanyag, ez leginkább arra alkalmas, hogy képet adjon a szervek elhelyezkedéséről, meszesedésekről, vesekőről, szabad levegőről, a szervek méretéről, formájáról, arról azonban nem árul el semmit, hogy van-e gyulladás, daganatos elváltozás. A hasi CT esetén éppen ezért sokkal célravezetőbb a kontrasztanyagos CT vizsgálat alkalmazása a natív helyett, de csak akkor, amennyiben nincsenek ellenjavallatok.

A hasi CT-vizsgálat menete

A hasi CT-vizsgálat elvégzése előtt a szakorvos tájékoztatja a pácienst arról, hogy mire számítson és arról is, hogy hogyan készüljön fel. Ez a vizsgálati módszer széles körben alkalmazható, kisgyerekek és kismamák esetében azonban csak nagyon indokolt esetben végzik el, ha lehetőség van rá, akkor inkább MR-vizsgálatot javasolnak helyette.

A hasi és a kismedencei CT vizsgálat éhgyomorra készül. Ennek megfelelően az időpont előtt 4-6 órával már nem szabad étkezni. Lényeges, hogy ha kontrasztanyagos vizsgálatot végeznek, akkor a CT-t megelőzően készüljön a vesefunkciókat alátámasztó laborvizsgálat, erre azért van szükség, mivel a kontrasztanyag a vesén keresztül választódik majd ki. Éppen ezért a vizsgálatot követően javasolt a bőséges folyadékbevitel. A cukorbetegséggel küzdő pácienseknek 48 órával a CT előtt mellőzni kell a metformin hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket és majd csak 48 órával a vizsgálat után vehetik be újra. Ezekre az intézkedésekre csak a kontrasztanyagos CT esetén van szükség, a natív vizsgálat ezek nélkül is elvégezhető.

A vizsgálatot a CT gép végzi el, ami egy nagy fánkra, egy vastag gyűrűre hasonlít. Ennek a közepében van egy asztal, amelyre a páciensnek fel kell feküdni. Nagyjából 15 percig kell ezen az asztalon feküdni teljesen mozdulatlanul. A gépet kezelő operátor időnként utasításokat ad, hogy mikor kell bent tartani a levegőt és mikor kifújni, illetve ő fogja jelezni azt is, ha a vizsgálat véget ért és meg lehet mozdulni.

A hasi CT-vizsgálat menete gyors és a tűszúrástól eltekintve teljes mértékben fájdalommentes. Amennyiben azonnal szeretne időpontot foglalni és mielőbb szüksége van az eredményekre, akkor csináltasson CT-t a Margit Medical Centerben!

További részleteket talál a rendelőnkben végzett hasi CT-ről a weboldalunkon!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb