klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

A mammográfiai eredmény értelmezése

A mammográfia célja, hogy sor kerüljön az emlőrák és az azt megelőz állapotok korai felismerésére. Alapvetően 40 év fölött javasolt évente elvégezni az emlőszűrést, de a vizsgálatra indokolt esetben bármilyen életkorban sor kerülhet. Mi az a mammográfia, mit kell tudni a szűrővizsgálatról és hogy történik a mammográfia eredmény értelmezése? Nézzük a részleteket!

Mi az a mammográfia?

A mammográfia lényegében nem más, mint egy speciális röntgen, melynek során az emlőről készülnek felvételek. Ez a típusú emlővizsgálat teljes mértékben fájdalommentes, a páciens csupán enyhe kellemetlenséget érez, ahogy a gép összenyomja az emlőket annak érdekében, hogy teljes át tudja világítani őket. A teljes vizsgálat mindössze 20 percet vesz igénybe. A mammográfia során több felvétel is készül: mindkét emlőről két irányból készítenek röntgenfelvételeket. A mammográfia vizsgálat elvégzését évente javasolják a 40 éves kor fölötti nőknek, különösen fontos ez a menopausa után. Természetesen fiatalabb korban is indokolt lehet a mammográfiai vizsgálat, például akkor, ha a páciensnek panasza van, csomót, elváltozást érez a mellében. Szintén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot, ha a családban már fordult elő emlő daganat, ill. hormonkezelést követően is javasolt a mammográfia.

A mammográfia menete

Mammográfia vizsgálat első lépése, hogy egy adminisztrátor felveszi a páciens adatait, megkérdezi, hogy járt-e már a páciens ilyen vizsgálaton, vannak-e panaszai, volt-e a családban valaki, akinél emlőbetegséget diagnosztizáltak. A páciensnek a vizsgálat előtt a felsőtestét szabaddá kell tennie. Az öltözőben hagyhatja a ruháit, ékszereit, táskáját. A vizsgálatot végző szakember tapintásos, fizikai vizsgálatot végez elsőként, majd következik a röntgenfelvételek elkészítése. A páciens a készülék elé áll, az egyik emlőt a berendezés plexi lapjára helyezi, majd egy másik üveglap segítségével a gép enyhén összenyomja az emlőt annak érdekében, hogy egyenletes és éles képek készülhessenek. Két oldalról készülnek felvételek, majd a vizsgálatot elvégzik a másik emlővel is. A felvételek elkészítése néhány percet vesz csupán igénybe és apró kellemetlenséggel jár.

A mammográfia eredmény értelmezése

A röntgenfelvételeket radiológus szakorvos értékeli ki. Amennyiben semmiféle elváltozást nem tapasztaltak, akkor nincs más teendő, a legközelebbi rutinellenőrzés egy év múlva lesz esedékes. Ez a negatív eredmény, az esetek 90%-ában ezzel találkozhatunk. Ha azonban valami rendellenességet, a normálistól eltérő rajzolatot vettek észre az orvosok, azt nevezzük nemnegatív eredménynek. Ilyenkor visszahívják a pácienst és kiegészítő vizsgálatokat végeznek el. További röntgenfelvételeket csinálnak, készül ultrahang, egyes esetekben pedig akár MR is. Amennyiben szükséges, citológiai mintát is vesznek vékonytűs eljárással.

Fontos kiemelni, hogy a nemnegatív eredmény még nem számít pozitív eredménynek. Előfordulhatnak olyan rendellenességek, amik semmiféle panaszt nem okoznak és nem is igényelnek további kezelést. A mammográfiai eredmény értelmezésére többféle értékelési módszert is használnak. Az egyik legelterjedtebb a Tabár-féle osztályozás, ennek megfelelően az eredmény lehet:

  • negatív,
  • jóindulatú elváltozás,
  • valószínűleg jóindulatú elváltozás,
  • valószínűleg rosszindulatú daganat,és mutathatják a rosszindulatú daganat jeleit.

Egy másik eszköz a BI-RADS, ennek értelmében beszélhetünk:

  • nem értékelhető eredményről,
  • negatív eredményről,
  • eredményként kaphatjuk, hogy a rosszindulatú daganat valószínűsége 0%,
  • azt, hogy a rosszindulatú daganat valószínűsége kisebb, mint 2%,
  • eredmény lehet, hogy a rosszindulatú daganat valószínűsége 2-94%,
  • kaphatjuk azt az eredményt, hogy a rosszindulatú daganat valószínűsége több, mint 95%,
  • és azt is, hogy biopsziával bizonyított rosszindulatú daganattal van dolgunk.

A nők esetében a leggyakoribb daganatos megbetegedés az emlőrák, minden 10-11. nő érintett. A legtöbbször a menopauza után jelentkezik, de előfordulhat az is, hogy az előtt alakul ki. Kezdetben semmiféle tünetet nem okoz, idővel azonban megjelennek az ismeretlen csomók az emlőben, amit a nők önvizsgálat során is kitapinthatnak. A rendszeres szűrővizsgálat fontossága abban rejlik, hogy a lehető legkorábbi stádiumban fény derüljön a rosszindulatú elváltozásra, ezzel ugyanis jelentősen megnövekszik a gyógyulás esélye. 40 éves kor felett a mammográfia vizsgálat elvégzése évente javasolt, bizonyos esetekben azonban fiatalabban, vagy a meghatározott gyakoriságnál sűrűbben van szükség a vizsgálat elvégzésére, igen gyakran pedig a fellépő panaszok teszik sürgőssé az emlőröntgent. Ilyen esetekben, amikor gyors eredményre van szükség, célszerű privát rendelőben elvégeztetni a vizsgálatot. A magánrendelésen lehetőség van arra is, hogy a mammográfiát kiegészítsék ultrahang vizsgálattal is. Ez a komplex emlődiagnosztika, amivel sokkal pontosabb és átfogóbb diagnózist lehet felállítani.

A Margit Medical Centerben azonnal foglalhat időpontot, az eredményeket pedig azonnal kézhez kaphatja. További részleteket talál a mammográfiáról a weboldalunkon!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb